Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Mély vízbe dobják őket

Ha abból indulunk ki, hogy a július végén rendezendő berlini Európa – bajnokságra húsz úszónk is kvalifikáltatta magát, nyugodtan mondhatjuk: több izgulnivalónk lesz, mint az egy évvel ezelőtti világbajnokságon, ahol mindössze héttagú volt a válogatottkeret. Ráadásul Kovács Ági mellett több éremesélyes úszó utazik a német fővárosba.
„Szinte csak kellemes meglepetés ért" – mondta a két héttel ezelőtt rendezett magyar országos bajnokság után Kiss László szövetségi kapitány, akitől ilyen kijelentést az Egerszegiék nevével fémjelzett „ aranykor " óta nem lehetett hallani. Persze hozzátette azt is: a július végi berlini Európa-bajnokságra készülő válogatott (tizenhárom férfi és hét női versenyző) „ formálódó csapat " , akiktől majd az athéni olimpián lehet nagy eredményeket várni. A tehetséges fiataloknak elsősorban a tapasztalatszerzés a cél, de öt érmmel így is számol a kapitány.

Kovács Ági: két arany

Kovács Ágitól mindenki aranyat vár, ráadásul mindkét számában: 100 és 200 mellen is. A hosszabb távon nem szokott gond lenni, a hétszeres Európa-bajnok csak egyszer (az olimpia előtt) talált legyőzőre, amelyet azonban gyorsan feledtetett az olimpiai és világbajnoki győzelmével. Mellúszó számokban Kovácson kívül még okozhatnak meglepetéseket a magyarok, már csak azért is, mert (s ilyen még nem volt) három férfi mellúszó is rajthoz áll Berlinben. Güttler Károly kirobbanthatatlan a válogatottból, a rövidebb távokon (50 és 100 méteren) nála bármi lehetséges; mellette Flaskay Mihály és Bodor Richárd indul még mellben.

Risztov Éva: dobogóesélyes

Amikor Egerszegi Krisztina egyetlen magyar bajnokságon 11 aranyérmet szerzett, a szakemberek azt mondták: ez a teljesítmény megismételhetetlen. Nem tévedtek, bár közel álltak hozzá: két hete ugyanis Risztov Éva (aki épp Egerszegi miatt kezdett el úszni) kilenc bajnoki címet gyűjtött be. A jövő reménységének tartott tinédzsert mindjárt az EB aranyesélyesének nyilvánították – főleg az- után, hogy több számban is vezeti a világranglistát – , de Kiss lehűtötte a kedélyeket. Látni kell ugyanis, hogy Risztov számaiban, 400 vegyesen és 400 gyorson az ukrán Klocskova, 200 pillangón pedig a német Mehlhorn az esélyes, Risztovtól a dobogós hely már sikernek számít.

A vegyes még mindig jó lehet

A „ tradicionális magyar számok " között kihagyhatatlanok a vegyes számok. A 400-on induló Batházi István nyert már EB-t, tőle sokat remélnek, de döntőre esélyes Kerékjártó Tamás is, aki az országos bajnokságon mindössze két másodperccel maradt le Batházitól, 200-on viszont ő a jobb. Zubor Attilától pedig – aki a fukuokai világbajnokságon minden előzetes várakozást felülmúlva az ötödik lett 100 gyorson – most már mindenki legalább döntős (dobogós) eredményt vár. Az országos bajnokság óta valószínűleg ő maga is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A program leállt, a stadion épül

A stadionprogram ellehetetlenült, jelentette ki lapunknak a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium… Tovább olvasom