Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Méltón ápolják az apai örökséget

Labdarúgás - Két évvel ezelőtt, karácsonykor hunyt el idősebb Horváth Ferenc, akinek segítsége nélkül aligha szerepelhetne manapság az NB II-ben a gyirmóti futballcsapat. A hagyományt, vagyis az együttes támogatását fiai vitték tovább. Az egyre szépülő sportlétesítményt hamarosan róla nevezik el.
A gyirmóti sikertörténet 1993-ban kezdődött, ekkor a Horváth családon kívül valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy tizennégy esztendő elteltével a másodosztály élcsapatai között vitézkedik majd a Gyirmót.

„A pálya ugyan állt, de csapat nem volt. Telkeket akartak kialakítani a játéktér helyén, a tervek szerint lakóházak épültek volna a területen – idézte fel a korábbi eseményeket Horváth Ernő, a Gyirmót jelenlegi elnöke. – Édesapám és a gyirmóti sportbarátok azonban azt szerették volna, ha megmarad a településen a sport, a futball. Segítettek, s a legalacsonyabb osztályban el is indult a gárda. Nem hinném, hogy van most az NB II-ben olyan együttes, amelyik olyan lentről indult volna, mint a miénk."

Aztán, ahogy az üzlet beindult, vagyis a csapat egyre feljebb jutott, komolyabb támogatásra volt szükség.

„A megyei első osztály megnyerése után már az édesapám vezette cégnek, az Alcufernek is be kellett szállnia. Új öltöző is kellett, de feljebb mindig csak akkor léptünk, amikor ehhez megvoltak a megfelelő feltételek. Ezért volt, hogy hiába lett egy-egy bajnokságban első a csapat, legközelebb is ugyanott indult el, s csak a következő évben vágott neki a magasabb osztálynak."

Horváth Ferenc, ha tehetné, biztosan boldogan fogadná a híreket csapatáról.

S hogy miért épp a gyirmóti labdarúgást támogatják Horváthék, erre nagyon egyszerű a magyarázat: „Sokan tudják, hogy a településen lakunk, s ki lenne az, aki ha megteheti, nem a saját környezetében segít? Egyébként most már olyan szinten van a klub, hogy nem csak gyirmótiak futballoznak itt. Nem is lenne ennyi gyerek, ugyanis százötven igazolt labdarúgónk van. Győrből, Ménfőcsanakról is rengeteg tehetség jár hozzánk. Természetesen büszkék vagyunk arra, amikor az újságokban, a televíziókban a Gyirmót győzelméről tudósítanak, s a csapat, pozitív példaként szerepel, s bár csekély reklámértéke is van a dolognak, de igazából az a nagyszerű, amikor a gyerekeink Gyirmót-mezben futnak ki a pályákra. Jó lenne azt elérni, ha egyszer majd őbelőlük lehetne kialakítani a felnőttcsapatot."

A sikereket aztán egy sajnálatos tragédia árnyékolta be pontosan két évvel ezelőtt. A családfőt, idősebb Horváth Ferencet épp a karácsonyi ünnepek előtt érte a végzetes szívroham. Érdekesség, hogy ezt megelőzően komoly összeggel támogatta a győri szívkatéteres központ létrejöttét. Két fia úgy érezte, a sikeres vállalkozás mellett a labdarúgás támogatását is folytatniuk kell.

„Ferenc testvéremmel és tulajdonostársammal együtt – aki egyébként komolyabb futballmúlttal is rendelkezik – úgy döntöttünk, hogy mindenképp folytatjuk, amit édesapánk elkezdett. Tartozunk neki és a gyirmótiaknak ennyivel. Egyre több a szurkolója a csapatnak, nagyon sokan kísérik el kedvenceiket vidékre is. Idén már a harmadik pálya készült el, műfüves játékteret avathattunk, tervezzük egy új öltözőépület és a centerpálya másik oldali lelátójának kialakítását. Ha mindez elkészül, szeretnénk a létesítményt édesapánkról elnevezni."

Minden évben – jövőre harmadszor – megrendezik az egyre színvonalasabb Horváth Ferenc-emléktornát, amely remek lehetőség a győri és a környékbeli csapatok téli felkészülésére. Nemcsak a fiúk, a csapat sem feledkezik meg az egykori támogatóról.

Gyirmóton a látszat ellenére sohasem feltett kezekkel lépnek pályára a futballisták.

„Sohasem mondtuk, a futballisták ennek ellenére az edzővel, Hannich Péterrel karöltve karácsony előtt minden évben meglátogatják édesapánk sírját. Ezzel fejezik ki a tiszteletüket, úgy érzem, mivel többen személyesen is ismerték, tudják, mennyit tett a gyirmóti labdarúgásért."
A helyi együttes az NB II Nyugati csoportjának egyik éllovasa, ráadásul a gárda még a Magyar Kupában is versenyben áll.

„Beszélgettünk már arról, mi lenne, ha lehetőségünk nyílna rá, hogy az élvonalban szerepeljünk. Nyilván most még az együttes nincs olyan állapotban, de rajtunk nem fog múlni. Állunk elébe! A játékosok tegyék meg, amit tudnak. Játsszanak úgy, ahogy a csövön kifér. Hozzanak bennünket olyan helyzetbe, hogy felelős döntést hozhassunk ebben a kérdésben is. Panasz most sem lehet rájuk, a kupában nem reménytelen, hogy a legjobb négy közé jussunk. Ez pedig sporttörténelmi eredmény lenne az egyesület életében. Úgy érzem, Gyirmóton minden együtt van ehhez, a keret, amely együtt marad, a szakmai stáb és a vezetőség, mely bizonyította, hosszú távon gondolkodunk. Azt hiszem, erre édesapánk, aki a centerpálya világításának és az új pályák elkészültét már nem érhette meg – s ezeket talán felülről látja is –, méltán lenne büszke."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Limasszolban kezd a magyar válogatott

Labdarúgás - Véglegesen ugyan még nem dőlt el, de alakul a szeptemberben kezdődő világbajnoki… Tovább olvasom