Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Méltó lenne az örökségre

„Maximalista vagyok, mindig a legjobb teljesítményt próbálom kihozni magamból" – mondja Borkai Ádám, az ETO U15-ös válogatott futballistája.

Az édesapa huszonegy éve lólengésben olimpiai bajnok lett, fia azonban a lóról a futballra váltott. Úgy tűnik, a színvonal maradt: Borkai Ádám az ETO egyik tehetsége, tizenöt évesen korosztályos válogatott futballista.

„Még az óvodában tetszett meg a sportág, akkor kezdtem el focizni. Az Üstökös FC-ben játszottam, amikor megkeresett az ETO. Egy balszélsőre volt szükségük: négy évvel ezelőtt, mostani edzőmmel, Varga Antallal együtt kerültünk a patinás klubhoz" – elevenítette fel a kezdeteket Ádám.

Hamar kiderült, rendkívül tehetséges játékos bontogatja szárnyait: már tizenhárom évesen bekerült a nyugati országrész válogatottjába, azóta tagja a korosztályos nemzeti együttesnek. Akkor is ott maradt, amikor a tizenöt éveseknél már csak egy csapatról beszélhetünk: nincsenek keleti és nyugati legjobbak. A válogatott Gabala Krisztián vezetésével összetartásokat tart, amelyen Ádám is folyamatosan részt vesz. Nem könnyű a legjobbak között maradni, állandóan figyelik a fiatalok teljesítményét. Aki tartósabban gyengébben teljesít, az biztosan nem kap meghívót. „Azt mondják rólam, hogy gyors és technikás vagyok, valamint jól látok a pályán: a balszélről középre kerültem, most már irányító középpályásként számítanak rám. A magas labdák megszelídítésén s a fejjátékomon még van mit javítani" – mondta Ádám, aki az ETO akadémiájának tagja, s nemcsak jól futballozik, a tanulásban is jeleskedik.

„Édesapám sohasem szólt bele, melyik sportágat választom: az én döntésem volt, hogy futballozni akartam. Kijár a mérkőzéseimre, figyeli a játékomat, s elmondja a véleményét, miben kellene javulnom. Mindig a legjobbra törekszem, a maximumot próbálom kihozni magamból, édesapámtól a kitartás mellett talán a szerénységét örököltem. Szeretnék méltó lenni az apai örökségre."

Borkai Ádám úgy tervezi: miután végigjárta a korosztályos válogatottakat, egyszer majd külföldi klubban játszana. Egy tavaszi tornán állítólag több csapatnak is felkeltette az érdeklődését.

Varga Antal (egy év megszakítással) kilenc esztendeje Ádám edzője: „Ő az ETO egyik nagy értéke. Bár a védekezésén még van javítanivaló, de gyors, robbanékony, kétlábas: rendkívül kreatív, s olyan dolgokat is tud, amit tanulni nem lehet" – mondta róla a szakember.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa-kupa: hazai pályán nyert a Lami-Véd Győr

Kosárlabda - Hazai pályán győzött a Seat Lami-Véd a portugál Vagos ellen a női kosárlabda… Tovább olvasom