Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Megyei díjugratók a válogatottban

Megyénből ketten is meghívást kaptak a magyar válogatottba, ők már a jövő évi EB-re készülnek.

Még az augusztusi felnőtt díjugrató országos bajnokság csapatversenyén lett első a Pirik Zsolt (Integrál Lovas Klub, Győr), Grundtner Gábor (Lajta–Hanság, Mosonmagyaróvár), Cser Attila (Canton Lovas Klub, Máriakálnok), Botos Eszter (Lajta–Hanság, Mosonmagyaróvár) összeállítású csapat.

A kiváló teljesítménynek köszönhetően az együttes két tagja, Pirik Zsolt és Grundtner Gábor meghívást kapott a válogatottba. A nemzeti együttes tagjai nemrég a zágrábi Világkupán a hetedik helyen végeztek, később Athénban is jól szerepeltek.

A 27 éves Pirik Zsolt tizenhárom éves kora óta lovagol, érdekesség, hogy pályafutása során fél évet Németországban, egy évet Olaszországban töltött tapasztalatszerzés céljából. Szerinte hatalmas elismerés, hogy a megyéből két díjugrató lovas is a magyar válogatott tagja lehet:
„ Remekül indult az év, mivel a fővárosi Széchenyi-emlékversenyen sikerült megszereznem az elsőséget, éppen a mosonmagyar-óvári Grundtner Gábor előtt.

Számos nemzetközi viadalon értem el jó helyezést, majd nyáron csapatban – már együtt – megismételtük sikerünket az országos bajnokságon. A nemzeti együttessel is jól szerepeltünk a Világkupán és negyedikek lettünk az athéni versenyen."
Az Integrál Lovas Klub sportolója kiemelte, remek lóval indulhat a versenyeken – a 11 éves Havanna nevű kancája a győri egyesület tulajdona –, nélküle természetesen nem sikerülhetett volna ilyen eredményeket elérnie.

„ Idén már nem indulok több versenyen. Jövőre rendezik Olaszországban a díjugrató Európa-bajnokságot, tulajdonképpen erre készülök majd a kettőezerötös év elején."

Grundtner Gábor a közelmúltban edzőtáborban gyakorolt, ahol a németek kiváló lovasa, Lars Nieberg – ő egyébként 1996-ban olimpiai aranyérmes csapattag volt Atlantában – tartott háromnapos kurzust.
„ Soha sem késő tanulni, tapasztalatokat gyűjteni, ezért utaztam el Kaposvárra az edzőtáborba. Sikeres szezon áll mögöttem, több nemzetközi díjugrató versenyen szerepeltem jól, az országos bajnokságban egyéniben negyedik lettem, csapatban pedig sikerült megvédenünk tavalyi címünket."

A mosonmagyaróvári díjugrató évek óta a magyar lovassport elitjéhez tartozik, folyamatosan tagja a válogatottnak, amely úgy tűnik, kezd egyre nagyobb szerephez jutni a nemzetközi mezőnyben. Pedig a körülmények nem éppen a legideálisabbak, például egy olimpiai kvótaszerzésre alkalmas ló ára több mint 100 millió forint, s ez nagyobb összeg, mint amiből a hazai szövetség egy évben gazdálkodik.

„ Éppen ezért nagy eredmény, hogy a megyéből ketten is a nemzeti együttes tagjai lehetünk. Tudása, képességei alapján Cser Attila is közel került a válogatottsághoz, lassan úgy alakul, hogy a megye versenyzőiből ki lehet állítani a magyar csapatot."

Grundtner Gáborra még ebben az évben több fontos megmérettetés vár.
„ Folyamatosan, az év végéig indulok a most kezdődő fedett pályás díjugrató versenyeken. Jó lenne kiharcolni a meghívást a Bécsben hamarosan sorra kerülő gálára, ahol a sportág legjobbjai indulhatnak. A válogatottal ott leszünk az olaszországi EB-n, ahol szeretnénk az első tízben végezni, ez már jó eredménynek számítana."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTE 1904 - Dunakanyar Vác 0 - 2

Az első 20 percben a vendégek játszottak jobban, enyhe mezőnyfölényük után megérdemelt vezetést… Tovább olvasom