Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Megtalálta az igazi harmóniát

Torna - Röck Samu, a győri és a magyar tornasport kiemelkedő alakja vehette át a Győr Sportjáért Életműdíjat.
Kedden tartotta 15. sportgáláját a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány, melyen díjazták a megyeszékhely legjobb sportolóit. Hagyomány, hogy ugyanekkor adják át a Győr Sportjáért Életműdíjat. Az idei elismerést a 72 éves Röck Samu testnevelő, tornaedző vehette át, aki többek között két olimpiai bajnok, Borkai Zsolt és Csollány Szilveszter nevelőedzője. Két leghíresebb tanítványa többször is elmondta:

„Ha Samu bácsi nincs, akkor én sem vagyok. Több időt töltöttem vele, mint a szüleimmel, tulajdonképpen a második apám volt."

Röck Samu a soproni általános és középiskolai tanulmányok után a pécsi tanárképző főiskolán tanult tovább:

„Itt ismerkedtem meg Várkői Ferenccel, a vidéki tornasport kiemelkedő személyiségével, aki nagy hatással volt rám."

A tanárképző, majd ezt követően a Testnevelési Főiskola elvégzését követően a fővárosban a női tornászválogatott mellett segédkezett.

„A budapesti évek döntötték el végleg a sorsomat, ugyanis egy síbaleset miatt abba kellett hagynom az aktív sportolást. A TF csapatával jó eredményeket értem el tornászként, de kiugró tehetség nem voltam. Úgy tűnik, nekem az edzőség adta meg azt, amit másnak a versenyzés" – folytatta Röck Samu, aki a festészettel is kacérkodott, sőt, az építészmérnöki pálya is érdekelte, végül mégis a testnevelés, a torna győzött.


Röck Samu Molnár Péter sportigazgatótól veszi át a kitüntetést. A háttérben Palotai Károly. Fotó: H. Baranyai Edina
Röck Samu Molnár Péter sportigazgatótól veszi át a kitüntetést. A háttérben Palotai Károly. Fotó: H. Baranyai Edina


„Lassan ötven éve, hogy Győrbe kerültem. Először a Ságvári-iskolában tanítottam, ahol az akkor új tanintézet udvarán még felvonulási épületek álltak. Jórészt az én »erőszakosságomnak« is köszönhetően rövid idő alatt kézilabdapálya épült, a tornateremből pedig igazi tornász-
edzőterem lett. Bár akkor még nem létezett testnevelés tagozatos iskola, itt már mindennap volt mód a tehetségek képzésére" – tette hozzá a díjazott, akinek útja a Ságváriból a Móra-iskolába vezetett. Itt – hasonlóan előző állomáshelyéhez – utánjárásának, munkájának eredményeként igazi „sportközpont" jött létre, ugyanis kiharcolt az iskolának egy uszodát.

„Sokszor megkaptam, hogy nem vagyok teljesen normális, de én sosem szerettem a tétlenséget, s a nemleges választ sem fogadtam el. Mindig is azt az elvet vallottam, hogy amíg nem mérjük fel a lehetőségeket, addig nem szabad semmiről sem kijelenteni, hogy nem megy. Örülök, hogy az élet igazolta, megfelelő odafigyeléssel, gondoskodással a lehetetlennek tűnő dolgok is megvalósulhatnak."

Röck Samu nemcsak az intézmények létesítményfeltételeinek javítását harcolta ki, hanem új alapokra helyezte a győri tornasportot is. Méghozzá sportiskolai és egyesületi háttér nélkül. Elsősorban a kiválasztásra és az alapképzésre helyezte a fő hangsúlyt. A munka gyümölcse tulajdonképpen a Mórában érett be, az intézmény rövid idő alatt a honi tornasport egyik fellegvára lett.

A nyolcvanas évek derekán a sok munka miatt idegileg és fizikailag is elfáradt, s mindent hátrahagyva Győrújbaráton folytatta a munkát.

„Nyugodtabb légkörben, de hasonló fanatizmussal dolgoztam, s itt is sikerült elérni, hogy a gyerekek szeressék a testnevelést és a sportot. Győrújbaráton a családi élet és a munka igazi harmóniáját találtam meg, de mikor Borkai Zsolt felkért, hogy legyek városi sportfelügyelő, örömmel jöttem, mert hiszem, hogy tudok segíteni" – mondta végezetül a ma is ezer fokon égő sportvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyirmót: egy tucat gól

Labdarúgás - Az NBII tavaszi rajtjára készülő Gyirmót tizenkét gólt rúgott edzőmeccsen a Koroncónak. Tovább olvasom