Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Meghalt Bicskei Bertalan - Gyászol az ETO

Bicskei 1997-ben érkezett Győrbe. Az ETO-t edzőként, majd szakmai igazgatóként segítette.


Gyászol az ETO

Bicskei Bertalan 1997-ben Reszeli Soós Istvánnal együtt érkezett Győrbe, az ő közreműködésével indult el egy páratlan győzelmi sorozata az ETO-nak. A csapat 7 győzelemmel kezdett a bajnokságban, és az őszt az élen zárta - 11 győzelemmel, 5 döntetlennel és 1 vereséggel. A Molnár, Korsós, Lakos, Stark, Mracskó, Csató S., Gőgh, Salagean, Fodor, Fehér, Vayer tizenegy olyan emlékezetes mérkőzéseket játszott, mint az MTK elleni 4-2-es győzelem a fővárosban.

A tavaszi felkészülést még az ETO-val kezdte, mint szakmai igazgató, de aztán lemondott tisztségéről, mert a magyar válogatott szövetségi kapitányának nevezték ki - írta az eto.hu.

Elment a Szövetségi Kapitány

Bicskei Bertalan neve összeforrt a Budapesti Honvéddal, ahol 1965 és 1976 között védett, 240 alkalommal szerepelt az NB I-ben, gólt is szerzett tizenegyesből, Bicskei Bertalant leginkább mégis hazai és nemzetközi edzői tevékenysége, veleszületett és megszerzett tudása, sportvezetői képességei és sokak számára kedves személyisége avatta a labdarúgás és a sportszakma feledhetetlen nagyságává.

Bicskei Bertalan a kisalfold.hu-n, cikkek itt >>
Amikor tavaly júliusban a polgárháború után éledező Libéria válogatottjának szövetségi kapitányi szerepét vállalta, nem csak a nehéz körülményekkel kellett szembenéznie, hanem az európai ember számára szokatlan kultúrával is találkozott, amiről augusztusban így írt: „A megbeszélt időpont előtt fél órával már teljes a csapat az edzőpályán. Esőben, napsütésben, hűvösben, melegben, mindig, pontosan. Körbe állnak a felezőn. Egy idősebb játékos, vagy egy edző beáll a kör közepére és imát mond. Az imában kérik a jó Istent, segítse meg őket az edzésen, a szakmai stábot az edzés megtartásában. Egy hete minden reggel pap is áll ott. Ő hosszabban beszél, intelmeket mond, lelkesíti őket, buzdítja a napi edzésmunkára, a fegyelemre, a szakmai stábbal szembeni szófogadásra. Ezután énekelnek és táncolnak. Mindent kifejeznek vele.“ Az idézet jól érzékelteti Bicskei Bertalan emberi karakterét: a figyelmet, a mások iránti tiszteletet, a nyitottságot és az új dolgok, ismeretek befogadásának készségét.Azon kevesek közé tartozott, akik aktív játékosként, edzőként, szövetségi kapitányként és magánemberként is megőrizték a játék és a labdarúgás iránti természetes, közvetelen szeretetüket, s ami talán még fontosabb: ösztönösen érezte a labdarúgásban rejlő közösségformáló erőt, a korrekt, tiszta és szenvedélyes játék társadalmi értékét. Ezt az értéket képviselte és adta tovább gazdag, s idén július 16-án, életének 67. évében véget ért pályafutása során.

E hosszú és izgalmas út a Ferencvárosi TC-ban, majd a MOM SE-nél Szabó József nevelésében vette kezdetét. Első élvonalbeli klubja a Budapesti Honvéd volt, amelyben 1965 és 1974 között szerepelt kapusként. Ezt követően még két évet védett az MTK-VM-ben. A magyar NB I-ben 240 alkalommal szerepelt és 1 gólt szerzett tizenegyesből. A Honvéddal kétszer volt második a bajnokságban (1969, 1972). A Magyar Népköztársaság Kupában négyszer került döntőbe csapatával (1968, 1969, 1973, 1976). A válogatottban 1 alkalommal védett, az 1973. június 13-án megrendezett Svédország elleni világbajnoki-selejtező mérkőzésen. Aktív sportolói pályáját 1976-ban fejezte be, utána tudatosan és kitartással készült az edzői karrierre.Azon kevés magyar edzők közé tartozott, aki elvégezte a világhírű kölni főiskolát. Az első nagy sikerére nem kellett sokáig várni, 1984-ben az ifjúsági válogatottal megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot. A Szovjetunióban győztes csapatban olyan játékosok szerepeltek, mint Kovács Kálmán, Petry Zsolt, Keller József, Pintér Attila, Kovács Ervin, vagy Zsinka János.

Az az eredmény el is indította edzői karrierjét, hiszen egyik pillanatról a másikra elismert és népszerű edző lett, akiről mind a mai napig elmondható, hogy nevéhez fűződik Magyarország utolsó nemzetközi labdarúgó-sikere.

1988-ban már a Honvéddal nyert bajnoki címet, később az MTK-t, Győr és Újpest csapatát erősítette edzőként. Dolgozott Dél-Koreában, ahol a Dawoo Royals együttesét is bajnoki címhez segítette. Vezetőedző volt a svájci FC Luzern, az egyiptomi Port Said, az MTK, a Kispest-HFC, a kínai Senjang és az Újpest FC felnőtt gárdáinál, a Győri ETO FC-nél szakmai igazgatói, Malájziában és Libériában szövetségi kapitányi pozíciót töltött be.

Két alkalommal volt magyar szövetségi kapitány, előbb 1989-ben, majd 1998-tól 2001-ig, és 44 meccsen irányította a nemzeti csapatot. A második időszakban egy, a korábbiakhoz képest teljesen új válogatottat rakott össze, nála volt például először tagja a nemzeti csapatnak Király Gábor. Az általa összeállított új válogatott-csapat debütáló mérkőzésén 3:2-re vertük az osztrákokat Bécsben.

Pályafutása során sok mindent elért, sok helyen dolgozott, azt azonban bánta, hogy nevelőegyesületénél, a Ferencvárosnál soha nem lehetett edző, pedig háromszor is közel került az Üllői úti kispadhoz. Erről így nyilatkozott a „100% Fradi"-nak: "Az első eset 94-ben volt, amikor Novák Dezsőt választották helyettem, ami végül jó döntésnek bizonyult, hiszen a csapat bejutott a BL-be. Másodszor 2003 végén került szóba a nevem, miután Garami József távozott az Üllői útról. A harmadik megkeresés pedig 2006 őszén volt. Sajnos azonban a maláj szövetség vezetőivel nem tudtam megegyezni, éppen ezért maradnom kellett."

Ő volt az az edző, aki tudta, hogyan kell védeni a 11-est, büszke volt rá, hogy pályafutása utolsó éveiben 30 büntetőből 20-at megfogott, míg edzőként a kapusai általában „11-es ölőnek" számítottak.

Jelentős munkát végzett a hazai edzőképzés terén, markáns sportszakmai tevékenysége révén a magyar labdarúgás eszmei és gyakorlati értelemben is megkerülhetetlen alakja volt, aki nagyon határozott véleményt alkotott arról, miként szárnyalhatna újra a hazai foci. Javaslatai fókuszában a stílus állt; meggyőződése volt, hogy a magyar labdarúgók mind erőnlét, mind mentális felkészültség vonatkozásában megállják helyüket a nemzetközi porondon, ám játékstílusban nem történt megújulás, aminek következtében focistáink és csapataink „elvesztik önmagukat."

A focin kívül a másik nagy szenvedélye a festészet volt; maga is jól bánt az ecsettel, nem egy képet készített. A művészi hajlam nem véletlen, hiszen szülei – Bicskei Károly és Fogarassy Mária – mindketten a szegedi színház művészei voltak. „Édesapám '56-ban a szegedi fiatalok, egyetemisták kérésére otthagyta a Bánk bán-előadást, és abban a jelmezben, amelyben volt, elszavalta nekik a Nemzeti dalt, ami miatt örökre eltiltották a pályától" - emlékezett vissza egy interjúban.
Személyiségének varázsa, tehetsége és tudása nem csupán a magyar, hanem a nemzetközi sport klaszikusai közé emelték.

Családjával, szeretteivel, barátaival és munkatársaival közösen egész Magyarország és a labdarúgás rajongói gyászolják Bicskei Bertalant.

Olvasóink írták

 • 13. hellboy780917 2011. július 18. 11:19
  „r.i.p. de egy szó sem esett arról, hoyg mi történt... mert túl öreg nem volt....”
 • 12. RUDI 2011. július 17. 15:52
  „Nagy szomorúság ,Bicskei Bertalan Mesteredző halála , nagyon megrázott a hír és a tudat, hogy nincs többé ez a nagyszerű ember.Nyugodjék Békében, és őszinte részvétem a családtagoknak is.”
 • 11. dogosrobi 2011. július 17. 13:54
  „Nyugodjék békében!”
 • 10. Atyus1 2011. július 17. 13:08
  „Nagyon megdöbbentett fiatal korom kapus legendája volt a magyar Jashin majd egy korrekt edző akit a magyar edző lobbi megpróbált kizárni a hazai foci életből. Ő egy botrányoktól mentes tiszta sportoló volt és nem másodlagos viselkedni tudó inteligens ember volt aki ma ritka.
  Nyugodj békében!”
 • 9. ferigyor 2011. július 17. 12:41
  „Nen becsülték meg saját hazájában, ezért inkább külföldön dolgozott!
  Nem ezt érdemelte a foci vezetöktől: Kisteleki!”
 • 8. gabcsi7677 2011. július 17. 12:39
  „Elment minden idők legjobb magyar edzője.”
 • 7. békili 2011. július 17. 12:14
  „RIP”
 • 6. IV.Béla 2011. július 17. 11:55
  „Nyugodjon békében, Berci bácsi! :(”
 • 5. Ddorf 2011. július 17. 10:05
  „Nyugodjon békében! Sajnos most már odafent többen vannak...”
 • 4. Emeletesvakondlak 2011. július 17. 09:37
  „Sokat veszített a magyar labdarúgás és az ETO is a halálával. Nyugodjon békében!”
 • 3. looser2 2011. július 17. 09:25
  „Nyugodjék békében!”
 • 2. Powerarc 2011. július 17. 08:21
  „Nyugodjék békében!”
 • 1. Vakegér 2011. július 17. 08:09
  „Nyugodjon békében Berci Bácsi!
  Mikor Berci Bácsi volt a szakmai igazgató Győrben akkor volt igazi nagybetűs FOCI felénk. Sajnos csak félévet kaptunk munkájának gyümölcséből, de az alatt a 6 hónap alatt megmutatta, hogy merre kellene haladnia az ETO-nak a sikerek felé. Az utódok letértek erről az útról és azóta nem nagyon volt támadó futball Győrben.
  Hogy mennyire szerettük mi szurkolók? Elég legyen itt csak annyi, hogy mindig, még most nyáron is felvetődött a szurkolók körében, hogy Berci Bácsi lenne a legjobb választás az ETO kispadjára.
  Sajnos ez a kívánságunk már soha sem teljesülhet. :-(
  Délután megkezdi az ETO is az idei bajnokságot. Egy szép győzelemmel és méltó megemlékezéssel kell fejet hajtani az egyik legjobb magyar edző előtt, aki segítette csapatunkat is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Bicskei Bertalan

Súlyos betegség következtében rövid szenvedés után, életének 67. évében szombat este elhunyt a magyar labdarúgás meghatározó személyisége. Tovább olvasom