Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Megállítani a futballhuliganizmust?

Dr. Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a színvonalas játék vonzaná a nézőket.

Bozóky Imre a gondok ellenére is optimista.
Az atrocitások megfékezésére a magyar kormány segítségét kérik. Szerdán Győrbe látogatott dr. Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke Horváth Cs. Attilának, a megyei szövetség elnökének meghívására. A magyar futball aktuális kérdéseiről szívesen adott interjút a Kisalföldnek.

– Elnök úr, immár ötödik éve áll az MLSZ élén. Hogyan értékeli az eltelt időszakot?

– Öt év viszonylag hosszú idő, amely alatt természetesen jó és rossz dolgok egyaránt történtek. Számomra a legnagyobb boldogságot a Bozsik-program megszületése jelentette. A kezdeményezés sajnos zátonyra futott, helyette azonban a Mol és az OTP segítségével újra elindult egy utánpótlás-nevelő program. A gyerekek megfelelő szintű képzése kulcskérdés a jövő szempontjából. Örömmel tapasztaltam és követendő példának tartom, hogy a Győri Dózsa sporttelepén, egy nagyon értékes területen – társasházak és bevásárlóközpont helyett – a futball játssza majd a főszerepet azzal, hogy füves pályát építenek kizárólag az utánpótlás részére. A magam részéről szívesen támogatom ezt az elképzelést.

– Sajnos már megyénkben is egyre több a botrány a futballpályákon, ami rendkívül káros a labdarúgás számára. Ön szerint hogyan lehetne megelőzni és megakadályozni ezeket az eseteket?

– Általános összefogásra van szükség, addig kell tenni valamit, amíg nem történik komolyabb tragédia. Éppen ezért tervezzük, hogy írunk egy levelet, amelyben a kormány segítségét fogjuk kérni, hogy akár törvénymódosítás árán is, de legyen elrettentő ereje a büntetéseknek. Azt szeretnénk elérni, hogy még véletlenül se jusson eszébe senkinek se botrányt okozni és ezzel elrontani mások szórakozását.

– Néhány mérkőzés kivételével riasztóan kevés néző van a futballpályákon, még az alacsonyabb osztályokban is. A minőségi játék mellett ön szerint még mivel lehetne visszacsalogatni az embereket a lelátókra?

– Ahogy ön mondta, az első és legfontosabb, hogy a pályákon magas színvonalú játék legyen, mert a jó foci vonzza a nézőket. A másik dolog a lelátókon és a játéktéren uralkodó erőszak megfékezése, de erről már beszéltem. Magyarul egy nyugodt légkört kell kialakítani a pályán és azon kívül is. Szeretnénk elérni, hogy az emberek családostól járjanak a meccsekre. A jó magyar labdarúgás az ország általános megítélését is kedvezően befolyásolhatná.

– Jövő év végén adják át az új MLSZ-székházat. Miért kell felépíteni?
– Nagy öröm ez számunkra, hiszen hosszú idő után jutott nyugvópontra ez az ügy, és végre nem kell majd évente költözködnünk. A két és fél millió svájci frankos beruházás nagy részét egyébként az UEFA fedezi. Tulajdonképpen számunkra ez egy megtakarítást is jelent, hiszen az erre a célra szánt pénzt másra tudjuk fordítani.

– Lothar Matthäus szerint jót tenne a magyar focinak, ha több külföldi edző vállalna munkát hazánkban. Törökországban ez bevált. Ön is egyetért ezzel?

– Ezt a véleményt magam is osztom. Magyarország májusban csatlakozott az Európai Unióhoz, tehát a tőke mellett a munkaerő is szabadabban vándorolhat. Egy idegen országból érkező szakember más mentalitást, más futballkultúrát hoz magával, amely jó hatással lehet a magyar edzők munkájára is.

– A válogatott jövő héten szerdán sorsdöntőnek mondható vb-selejtezőt játszik Máltán. Mit vár a meccstől?

– Valóban, ha esetleg Máltán nem győzne a csapat, akkor tulajdonképpen búcsút mondhatunk a 2006-os németországi világbajnokságnak. Természetesen bízom a győzelemben és azt gondolom, hogy amíg van egy kicsi esélyünk, addig harcolni és küzdeni kell. Az már a sorsolás után is nyilvánvaló volt, hogy Svédország, Horvátország és Bulgária nagyobb játékerőt képvisel, de sok mérkőzés van még hátra és ezeken a találkozókon mindent meg kell tenni a sikerért, a vb-szereplés kiharcolásáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lepattantak a soproniak

600 néző gyűlt össze a fagyos Vilniusban, hogy megtekintse csapatuk újabb hazai mérkőzését az… Tovább olvasom