Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Londoni érmektől az űrbéli medálig

Több korszakot is átível az a három, egyaránt az olimpiához kapcsolódó emléktárgy, amelyek részben a tudatos gyűjtőmunka eredményeként kerültek Kovács Istvánhoz.
Az egykori megyei sportigazgatóság három irodája érdekes relikviákat rejt. Meséjük mindenki számára érdekes lehet. A következő hetekben ezek közül mutatunk be néhányat a gyűjtő, Kovács István segítségével. (12. rész)

Több korszakot is átível az a három, egyaránt az olimpiához kapcsolódó emléktárgy, amelyek részben a tudatos gyűjtőmunka eredményeként kerültek Kovács Istvánhoz.

„A londoni olimpia hivatalos bronzérmét egy régiségkereskedőnél vettem pár száz forintért, így nem tudom, hogy eredetileg kié lehetett – kezdi a gyűjtő. – Az érem egyik oldalán egy londoni látkép látható XIV. Olympiad London 1948 felirattal, a túloldalán pedig egy ókori kocsihajtó figura babérkoszorúval a fején. A másik Londonhoz kapcsolódó érem – ha jól emlékszem, Pák Bélától került hozzám – és több mint valószínű, a Magyar Olimpiai Bizottságtól a játékok után kapták ajándékba a hazai ezüstérmes résztvevők.

A medál egyik oldalán egy görög női alak látható, a másikon pedig egyebek között tizenhét magyar versenyző neve olvasható: Tóth, Kádas, Novák, Mitró, Maszlay, Várszegi, Ferenc, Szendey, Zsitnik, Kovács, Pataki, Tóth, Mogyorósi-Klencs, dr. Sántha, Pataki, Várkői, Baranyai.
„Úszástól az atlétikáig több sportág képviselői ők, közülük kettő különösen fontos számomra – folytatja Kovács István. – Az egyikük Szendey Antal, aki az ötvenes-hatvanas években a híres győri evezős négyesnek – Pák Gyula, Pák Béla, Preiczer István, Fábián György, amelynek én voltam a kormányosa – volt az edzője. Ugyancsak evezős volt a még ma is élő Zsitnik Béla."

A harmadik relikvia sokkal nehezebb az előbb említetteknél, és mint kiderül, ennek megvan az oka.

„Ezt az emlékérmet a súlytalanság állapotában öntötték, így három és félszer nehezebb, mint a vele azonos méretű, de a földön készített medál. Információim szerint mindössze tizenhét darab készült belőle az 1992-es barcelonai olimpia előtt, én ezt Aján Tamástól, a MOB alelnökétől kaptam ajándékba."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tokody: túl kétszáz bajnokin

Tokody Tibor, a Győri ETO FC rutinos labdarúgója az elmúlt héten lépett pályára kétszázadik… Tovább olvasom