Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Lékó a monacói mezőny élén

Változatlanul Lékó Péter vezeti a Monacóban zajló Amber vak- és rapidsakk-torna tizenkét fős mezőnyét, miután a viadal negyedik fordulójában mindkét játszmája döntetlenül végződött Vlagyimir Kramnyikkal.
Szerdán szünet volt a Monacói Hercegség hagyományos szellemi vetélkedőjén, amelyet tizenkét esztendeje ugyanazzal a csaknem kétszázezer dolláros díjalappal és változatlanul eszményi körülmények között rendez meg Joop van Oosterom holland sakkmecénás. A torna első pauzája előtt a linaresi szuperverseny megnyerése után mindössze pár napnyi szusszanással arénába szálló Lékó áll legjobban, s veretlenségét is őrzi. Miként Spanyolországban, most is – viszonylag kiegyenlített, bár feszültséget sem nélkülöző küzdelemben – mindkét összecsapásukban megosztozott a ponton a klasszikus sakk világbajnokával, Kramnyikkal, akivel a közeljövőben a címegyesítési folyamat keretében fognak hivatalos páros mérkőzést vívni.

Lehet, hogy meglepően hangzik,de – legalább is e sorok írója számára - szakmai szempontból izgalmasabb is, tartalmasabb is volt a másik magyar résztvevő számszerűleg ugyanilyen eredménye: Almási úgy csinált 1:1-et Topalovval, hogy vakon egy szép tisztáldozattal megverte bolgár pályatársát, a rapid játékban viszont a végjátékban meghajolt ellenfele mély poziciós hadvezetése előtt.

A két kiváló nagymestert egyébként monacói tartózkodása alatt érte az örömhír, hogy a 35. sakkolimpián szerzett ezüstérmükért a Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki őket.(Ebben az elismerésben részesült a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a férfi sakkválogatott kapitánya, Kállai Gábor, és többi tagja, Polgár Judit, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter is, míg Dr. Polgár László „a magyar sakksportban végzett felbecsülhetetlen edzői, menedzseri és pedagógiai munkája elismeréseként" a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta.) Lékó Péternek rövid idő alatt ez a második ilyen jelentőségű állami kitüntetése: az elsőre tavaly azért érdemesítették, mert megnyerte a dortmundi világbajnok-jelölti viadalt, s az első magyar sakkozó lett, aki hivatalban lévő férfi világbajnok címét vitathatja el.

A keddi játéknap sok remek küzdelméből kiemelkedik Visvanathan Anand és Vaszilij Ivancsuk viaskodása. A FIDE korábbi világbajnoka és legutóbbi vb-döntőse megdobogtatta a – jobbára az interneten figyelő – nézők szívét első összecsapásával, de ezt egy még mindig izgalmas pillanatban döntetlenre adták. A rapidjátszmában aztán szerencsére mindketten nyerni akartak, és az óriási bonyoldalmakban Anand találta fel jobban magát.

Ebben a fordulóban aratta első győzelmét Alexei Shirov – Jevgenyij Barejevet gyűrte le 1,5:0,5-re -, s szenvedett ismét megsemmisítő vereséget a rangidős Ljubomir Ljubojevics; Alekszandr Morozevics bánt el vele. Borisz Gelfand is kis arányban felülkerekedett Loek van Welyn, és felzárkózott az élcsoportba.

A vakjátékban a 3,5 pontos Kramnyik vezet a 3 pontos Lékó és Gelfand előtt, a rapid műfajban Anand, Barejev és Morozevics egyaránt 3 egységet gyűjtött eddig, Lékónak 2,5 pontja van.

Az összetett versenyben mégis ő vezet.

Az állás:

1. Lékó 5,5
2. Anand 5
3. Kramnyik 5
4. Gelfand 5
5. Morozevics 5
6. Ivancsuk 4
7. Barejev 4
8. Topalov 4
9. Van Wely 3,5
10. Almási 3
11. Shirov 2,5
12. Ljubojevics 1,5
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Real és a Juventus is bejutott a nyolc közé a BL-ben

A Milan és a Manchester United mögött a Real Madrid és a Juventus is bejutott a negyeddöntőbe a… Tovább olvasom