Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Legyőzte a halál gondolatát

Stark Péter, a Győri ETO FC válogatott labdarúgója nyíltan vallott a mély lelki válságáról.

Stark Péter az elmúlt szezonban – kis túlzással – többször járt az orvosi rendelőkben, mint a futballpályákon. Ráadásul lelkileg sem bírta elviselni a ránehezedő terhet és összeomlott. Volt úgy, hogy nemcsak a pályafutását akarta befejezni, megfordult fejében az öngyilkosság lehetősége is. Úgy fest, mára túl van a válságon. Ezt bizonyítja, hogy már nyíltan tud beszélni az átélt, elmondása szerint borzalmas eseményekről.

– Remekül futballozott a szombati edzőmérkőzésen. Úgy játszott, mintha egy percet sem hagyott volna ki az elmúlt szezonban – fordultunk a futballistához.

– A kényszerpihenő azért nem múlt el nyomtalanul, ám én is úgy érzem, az állapotomhoz képest jól ment a játék – kezdte Stark Péter. – Persze dolgozom is keményen, szeretnék meccsről meccsre jobb teljesítményt nyújtani, hiszen az, amit szeretek, itt van.

– Tavaly meg kellett műteni. Teljesen rendbe jött a térdsérülése?

– Vannak bizonyos időszakok, amikor semmi fájdalmat nem érzek, de néha piszok érzékeny a lábam. Bármilyen gyakorlatot el tudok végezni, azonban az érzékenység az orvosok szerint várhatóan még egy ideig megmarad.

– Nemrég az egyik szurkolói ankéton meglepő vallomást tett...

– Úgy éreztem, a velem történtekről mindenképp beszélnem kell. Nem azért, hogy sajnáljanak vagy szánalmat keltsek. Szeretném, ha a pályán mutatott teljesítményem után ítélnének meg. Sajnos hallottam olyan hangokat, hogy már valójában nem is akarok itt futballozni, ami nem volt igaz. Épp az volt a legnagyobb baj, hogy nem csinálhattam, amit a legjobban szeretek. Nem játszhattam és ezt nem bírtam idegileg elviselni, feldolgozni. Volt, hogy saját magam lettem a lakásom lakberendezője, összetörtem a bútorokat, de volt olyan is, hogy rohamot kapva a földön hánykolódtam.

– Tényleg voltak olyan pillanatok, amikor arra gondolt, még az életet is eldobja magától?

– Sajnos igen. A lehető legmélyebb gödörből sikerült visszamásznom, nem tudom, ez hány embernek sikerült volna. Erre büszke is vagyok. Azt, hogy most itt beszélgethetünk – és szeretném, ha ezt kiemelné –, elsősorban a páromnak és a jó Istennek köszönhetem.

– Valóban sokat segített a csapat közismert pszichiátere, Csernus Imre is?

– Igen, sokat beszélgettünk. Elmondta, elsősorban nekem kell rendbe rakni a dolgaimat, megoldani a problémáimat. A diagnózis szerint az elmúlt esztendők összes nehézségei egyszerre törtek ki belőlem. Amíg nem éltem át, el sem tudtam volna képzelni, hogy ilyesmi előfordulhat. Itt van egy életerős, nagydarab fickó, aki azonban csak az oldalvonalról nézheti a többieket. Bevallom, néha már az üresnek tűnő estéktől is rettegtem.

– Szerencsére túl van a nehezén, ezt bizonyítja, hogy ismét az ETO csapatkapitánya lett.

– Persze megmondták, hogy nem öt perc alatt gyógyulok meg. Onnantól kezdve, hogy a rehabilitáció után kezdtem bekapcsolódni a játékba, óriásit javult az állapotom. Fokozatosan éreztem, ahogy jöttek rendbe a dolgok. Tudtam, hogy bíznak bennem a többiek, nagyon sokat köszönhetek a srácoknak, akik soha semmilyen megjegyzést nem tettek rám. Az első perctől éreztem, hogy visszavárnak. Korábban lemondtam a csapatkapitányságról, most közfelkiáltással visszakaptam a fiúktól a karszalagot és ezzel nem is szeretnék visszaélni.

- Mi lenne, ha ismét megsérülne?

– Teljesen más lett a gondolkodásom. Jelenleg úgy érzem, el tudnám viselni, meg tudnék ezzel is birkózni. Egy sérülés bármikor benne van a pakliban, egy labdarúgónak, nekem is, ezzel együtt kell élnie.

– Mit jósol, tavasszal mire lesz képes önnel az ETO FC?

– Nem szeretek jósolgatni. Akkor sem ígértem semmit, amikor legutoljára nagyon jól ment a csapatnak a felkészülés. Sok a tehetséges fiatal a csapatnál, akik azonban még nem rendelkeznek kellő rutinnal. Ezt csak élvonalbeli mecscseken szerezhetik meg s ebben nekünk, a tapasztaltabb játékosoknak is segítenünk kell. Ami biztos, valami elkezdődött a csapatnál, s ha ez így folytatódik, akkor kellemes tavasz elé nézhetünk.

– Sokszor szó volt róla, hogy külföldön is kipróbálja magát. Letett már erről?

– Jó, hogy megkérdezte, mert nem, de nem foglalkoztat különösebben a dolog. Többször volt előttem olyan szerződés, amiről a mai napignem hiszem el, hogy nekem kínáltak ilyet, s csupán egy vagy két aláírás hiányzott róla. Mindig megvolt a lehetőségem, de sosem volt szerencsém.

– Nagyszerű létesítmény épül Győrben,ahol minden bizonnyal öröm lesz futballistának lenni.

– Amikor az első edzés előtt kimentem a stadionba, pályaedzőnknek, Szabó Ottónak azt mondtam: akinek a régi létesítmény nem jelent semmit, valószínű, annak az új sem fog. Gyönyörű emlék marad a régi pálya, de úgy gondolom, az új stadion – ha a közönség és a csapat újra egymásra talál – hangulatos mérkőzések helyszíne lehet. Persze ehhez az első lépést először nekünk, játékosoknak kell megtennünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brnovic: dupla

Széllel szemben kezdett az ETO FC, ennek ellenére az első fél óra végén Brnovic egy szép kiugratás… Tovább olvasom