Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Legyenek tiszta bulik!

Sopron - Közeledik a tanév vége, nyáron pedig még több fiatal keresi fel a szórakozóhelyeket. A rendőrség Tiszta buli akciónéven szorítaná vissza a fiatalok alkohol- és drogfogyasztását.
Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője egyeztetésre hívta össze a városban működő diszkók üzemeltetőit, valamint a taxitársaságok vezetőit, és az önkormányzat illetékeseit. Az országosan egyedülálló – Tiszta buli elnevezésű – kezdeményezés lényege az volt, hogy közösen szorítsák vissza, akadályozzák meg a fiatalok – főként a 15–18 éves korosztály – alkohol- és drogfogyasztását.

– Néhány héten belül véget ér az iskolai tanítás, nyáron pedig még több fiatal keresi majd fel ezeket a helyeket – mondta bevezetésként Farkas Gábor. – A szülők jogos elvárása, hogy gyermekük legyen biztonságban. Figyelnünk kell arra is, hogyan érnek haza. Ne hangoskodjanak, randalírozzanak, és ne mászkáljanak éjjel céltalanul a városban. A javaslatunk az, hogy legyen egy emelt árú belépő, amelyet a taxisok amolyan utalványként elfogadnak.

A résztvevők meg is egyeztek abban, hogy kísérleti jelleggel bevezetnek egy bonrendszert. A szülő akár előre is megveheti a taxisoknál azt az utalványt, ami a hazafuvarra jogosít.

A cél nem a büntetés, hanem az, hogy a fiatalok a szabályok betartásával is jól érezhessék magukat. Illusztráció
A cél nem a büntetés, hanem az, hogy a fiatalok a szabályok betartásával is jól érezhessék magukat. Illusztráció

A közelgő nyári szünet egy másik jelentős kérdést is felvet. A törvény szerint a 18 éven aluliakat szeszes itallal nem lehet kiszolgálni. A szórakozóhelyek üzemeltetőinek erre figyelniük kell.

De mit tehet a diszkós, ha a fiatal már eleve bódult állapotban érkezik a szórakozóhelyre? Kovács Attila vállalkozó szerint a bizalmat kell kialakítani a vendégek és diszkók alkalmazottai között. A fiatal, ha úgy érzi, hogy sokat ivott vagy rosszul van, merjen odamenni a személyzethez.

Az önkormányzattal közösen felvilágosító kampány is indulhat. Az érintettek a megbeszélést ősszel folytatják, de ekkor már az egyetemistákat is bevonják a megbeszélésekbe.

Olvasóink írták

 • 8. miracle 2008. május 18. 17:09
  „Ideje volna itt is szigorítani, de hát szokás szerint évek, évtizedek óta megy a totojázás.
  1 hónapig razzia a diszkókban, minden kocsival eljövő szondáztatása, százezres büntetések, a diszkóknak meg milliós tételek, ha pl kiszolgálnak fiatalkorút (naná, hogy kiszolgálják őket, de persze a rendőrség becsukja a szemét).
  1 hónap alatt rend lenne.
  Helyette mindig csak egyeztetések, meg megbeszélések, az érintettek meg nagy ívben tesznek rá (nem is hallottak róla. lefogadom.)”
 • 7. csabazs 2008. május 18. 09:36
  „Baradlay!

  Jó a pszichiátria Sopronba! Ilyen mentalitással ott kellene kezeltetned magad!!!”
 • 6. joco1 2008. május 18. 07:36
  „Boroka:igazad van.A szülöi hozzáállás a döntő,mindenki a gyerekeit saját példájával neveli/nevelheti. Fiatalság az otthoni példát követve válik/válhat rabjává az italnak/Drognak.Vannak olyanok is kik kiváncsiságból/divatból probálkoznak, de ha az otthoni "példa" erős ,akkor biztos "leállnak" ."baradlay" megoldásod tükrözi sz.jobbos nézeteidet.Kiváncsi lennék arra, hogy vannak e/voltak-e gyermekeid és azok mennyire dijazzák eme nézeteidet.”
 • 5. Baradlay 2008. május 18. 04:47
  „Nagyon egyszeru a dolog,bekurni oket 25-evre S.Kohid. Hamar lehetne rendet teremteni!
  Megszabadulni a hulyektol!!!!1”
 • 4. Kapuvári 2008. május 17. 21:15
  „Aztán ha elmegy hazulról, ki tudja hová megy!nem távirányítós autó!ha meg nincs elengedve,azzal se tesznek jót neki!nehéz okosnak lenni ebben a dologban!”
 • 3. Boróka 2008. május 17. 18:53
  „A legfőbb felelős a SZÜLŐ. Ha nem érzi gyermekét biztonságban, ne engedje olyan helyre. Nem kötelező 14-16 éves gyerekeknek minden hétvégén hajnalig bulizni!! Ha meg elengedi a t. "aggódó szülő", akkor ne másra hárítsa a felelősséget probléma esetén!!!”
 • 2. szathmári 2008. május 17. 14:39
  „Sokkal nagyobb ezen a téren a baj, mint azt gondolnánk!
  Mind az alkoho-l mind a drogfogyasztás visszaszorításánál szembekötősdi jellemzi a felelősöket!
  ( Aggódó szülő)”
 • 1. Kapuvári 2008. május 17. 12:48
  „Nocsak-nocsak!szaporodnak a szívós demokraták?az emberek agyában kéne rendet tenni,nem a szórakozóhelyeken!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vipera a drog ellen

Ökölvívás - Sportolók és színművészek a kábítószer-fogyasztás veszélyeire felhívó rendezvényen… Tovább olvasom