Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Légióslista: extrák és középszer

Negyvenhat légiós játszott az ETO-ban az NB I-ben. Vermes volt az első külföldi labdarúgó. Miriuta háromszor zöld-fehérben. Negyvenhat légiós kapott szerepet eddig bajnoki mérkőzésen az idén 100 éves fennállását ünneplő Győri ETO-ban.

 Tizenkét ország fiai húzták magukra a zöld-fehér mezt az elmúlt tizenöt évben: a legtöbben Romániából érkeztek, de szép számmal jöttek Jugoszláviából, illetve az utódállamokból is. Közöttük természetesen több volt a magyar ajkú játékos. Rajtuk kívül többek között egyesült államokbeli, ukrán, zaire-i és brazil futballistája volt a klubnak.

Érdekességként megállapítható, hogy a labdarúgók többsége viszonylag rövid időt töltött a Rába partján, bár akadnak olyanok, akik visszatérőként is szolgálták az ETO-t.

Vermes volt az első, Sullivan a Mondialén

A nyolcvanas évek végétől szerepelhetnek külföldi játékosok a magyar bajnokságban. Az akkor Rába ETO néven szereplő együttes első légiósa egy magyar kötődésű, de a nyelvünket nem beszélő amerikai csatár, Peter Joseph Vermes volt. Az Egyesült Államok válogatottjának támadójaként szerződött Győrbe és első mérkőzését 1988 decemberében játszotta a Dunaújváros ellen. A bajnokság végén a holland Volendamba igazolt.

Az év, vagyis 1999 végén mutatkozott be az ETO-ban az ugyancsak amerikai Christopher Sullivan. A dolog érdekessége, hogy a csatár már első győri fellépésének első percében betalált a Ferencváros kapujába. Igaz, hogy utána többet nem volt eredményes az NB I-ben. Sullivan egyébként az ETO tagjaként vett részt az 1990-es olaszországi világbajnokságon az Egyesült Államok válogatottjában. Ha nem is maradt sokáig, Győrből választott magának feleséget. Ennek is köszönhető, hogy később még egyszer visszatért a klubhoz egy rövid időszakra.

Miriuta háromszor,

egyszer magyarként


Egyszerre került Győrbe a román Miriuta Vasile és Georghe Pena. Nem véletlen, hogy Mi- riutánál a keresztneve már a vezetékneve mögött szerepel, hiszen azóta román légiósból magyar válogatott lett. A fent említett mintegy félszáz labdarúgóból „Laci" az egyetlen, aki három alkalommal is volt az ETO játékosa. Összesen 23 gólt szerzett, viszont egy részét már magyarként. Legjobb teljesítményét Penával együtt akkor nyújtotta, amikor Verebes József volt a csapat edzője.
Érdemes még szólni ebben a ciklusban Lucian Popescuról is. A vékony testalkatú román csatár feltűnő gólerősségével hívta fel magára a figyelmet – 24 meccsen 10 gól, ebből 9-et egy félidény alatt.

Moke jött és ment, Demollari nem volt kedvenc

A román–szlovák szériát csak ritkán törte meg más nációbeli vendégmunkás, ráadásul a kilencvenes éveknek ez az időszaka nem is szerepel a klub fényes lapjain. Több tekintetben is unikum volt a zaire-i Moto Adede Moke; egyrészt az ETO első színes bőrű játékosaként tartják számon, másrészt pedig távozása után embercsempészés miatt szerepelt a neve a lapok hasábjain.

Ebben az időszakban játszott öt mérkőzésen Győrött a sokszoros albán válogatott Sulejman Demollari. Az erősen kopaszodó csatár ezeken egy gólt szerzett (Csepel 3–2). Gyakori sérülései miatt nem sikerült maradandót alkotnia, sőt, gyenge teljesítménye mellett mesés szerződéséről szóltak a hírek, így nem tartozott a szurkolók kedvencei közé. Hazatérése után egy ideig hazája válogatottjának szövetségi kapitányaként is dolgozott.

Külön kell szólni a román Claudiu Salageanról, aki a légiósok közül a leghosszabb ideig szerepelt Győrött: 1996 és 2000 között volt az ETO játékosa. A ballábas labdarúgó főként a védekezésben jeleskedett. Távozása után még évekig a Matáv Sopron erőssége volt.

Nicsenko az élen, mellőzött válogatottak

Az ETO jelenlegi keretéből az ukrán Igor Nicsenko szerezte a legtöbb gólt (20), és egyben ő a legeredményesebb légiós is. A szőke csatár tavasszal tovább folytathatja a gólgyártást győri színekben és ezzel még előkelőbb helyet foglalhat el majd az örökranglistán. A volt szlovák válogatott Robert Semenik többször volt maródi, mint amennyit játszott, ahhoz képest viszont eredményes volt.

Az utóbbi idők horvát „invázió- ja" szépnek indult, azonban különböző okok miatt mára hírmondójuk is alig-alig maradt az ETO-nál. Bár információink szerint a hazatért Hucika és Karabatic is klubjaik erősségei az élvonalban.

Egykoron a román válogatott Gerstenmayer Gábor szeretett volna Győrbe szerződni, ám nem felelt meg az igényeknek, utána Nyugaton játszott éveken át. Többen voltak, akik bajnoki mérkőzésen nem jutottak szóhoz, így például a szlovákiai Pinte Attila, a macedón Gjosevszki és a bosnyák Krivic.

Az ETO számos vendégjátékosa közül eddig kevesen alkottak maradandót, ezzel együtt érdekes színfoltjai a klub 100 éves történetének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér távozik a Benficától

A Benfica gólgazdag mérkőzésen csupán döntetlent ért el az Uniao Leira otthonában a portugál… Tovább olvasom