Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Labdarúgó EB: Portugália - Görögország 0 - 1

Keretbe foglalták a tornát a hellének Görögország a nyitómérkőzés után a döntőben is legyőzte – ezúttal 1–0-ra – a házigazda Portugáliát a labdarúgó Európa-bajnokságon, így története során először lett Európa-bajnok.

Egyetlen gól elég volt a győzelemhez
A finálét Hariszteasz fejes gólja döntötte el. Története során első ízben lett Európa-bajnok Görögország, miután Hariszteasz fejes góljával a nyitómeccs után a fináléban is legyőzte a házigazda Portugáliát. Otto Rehhagel is sporttörténel met írt, hiszen ezt megelőzően külföldi szövetségi kapitánnyal még nem nyert válogatott EB-t, a német szakember viszont csúcsra juttatta a hellén csapatot. A portu gálok brazil kapitányának, Luiz Felipe Scolarinak ugyanakkor nem sikerült a bravúr. A két évvel ez előtti vb-győzelem után nem tu dott EB-n is aranyérmet szerezni.

A görög együttes tehát keretbe foglalta a 2004-es kontinenstor nát, s bár szinte minden mérkőzés előtt leírták a görögöket, Zagora kisz és társai rácáfoltak minden előzetes esélylatolgatásra, s óriási örömöt szereztek szurkolóiknak.

Portugália - Görögország 0 - 1 

Az már a kezdés előtt biztos volt, sporttörténelmet ír a győz tes. Egyrészt mind ez idáig sem a portugál, sem pedig a görög vá logatott nem nyert Európa-baj nokságot. Másrészt pedig koráb ban még nem fordult elő olyan, hogy külföldi szakvezetővel érjen fel a kontinens csúcsára egy válo gatott. Márpedig a portugálokat egy brazil, a görögöket pedig egy német szakember készítette fel.

A portugál siker annyiban je lentett volna kuriózumot, hogy ezelőtt nem volt olyan szövetségi kapitány, aki egy világbajnokság után rögtön EB-t is nyerjen. Mint ismert, Luiz Felipe Scolari 2002-ben Brazíliával vb-arany érmet szerzett. Szintén érdekesség, hogy korábban csak egy ízben nyert olyan válogatott EB-t, mely elvesztette első meccsét: 1988-ban Hollandia kikapott a Szovjetuniótól, de a finálé ban éppen a szovjeteknek vág tak vissza van Bastenék. Rá adásul tizenhat éve kevéssel a kontinenstorna előtt egy hol land csapat lett a BEK győzte se. Most Portugália nyitott ve reséggel – éppen Görögország ellen –, a BL-t pedig a Porto nyerte meg...

Görög örm a kiharcolt trófeával
14. p:
Szép portugál támadás végén Miguel kapta meg a labdát a jobbösszekötő helyén, egyet tolt rajta, majd 17 méterről, jobbról laposan lőtt, Nikopolidisz nagyot vetődve szögletre mentett.

16. p: Szeitaridisz gurított laposan a tizenhatos előteré ben álló Vrizaszhoz jobbról, aki egyből Zagorakiszhoz pör getett, ő pedig Hariszteaszt hozta helyzetbe, ám a kivető dő Ricardo menteni tudott a csatár elől.

57. p: Baszinasz végzett el szögletet jobbról, az ötös vona lán Hariszteasz három portugált megelőzve a kapujában maradó Ricardo mellett fejelt a kapu kö zepébe. 0–1.

64. p: Egy lassan felépített portugál támadás végén Figo tört be a tizenhatoson belülre, majd 12 méterről, éles szögből laposan lőtt, Nikopolidisz fogta a kapu közepébe tartó lapos lövést.

75. p: Ronaldo kapott remek labdát a balösszekötő helyén, a ti zenhatoson belülre érve hét mé terről éles szögből a kifutó Niko polidisz fölött a kapu fölé lőtt. Sok minden szólt ugyan Portu gália mellett, a meccsen azonban megint a görög együttes akarata ér vényesült. Otto Rehhagel taktikája ellen nem volt ellenszere Figóék nak. Sokszor úgy tűnt, mintha a görögök többen lettek volna a pá lyán, szinte mindig odaért egy láb.

Szűk egy óra után előnyhöz ju tottak Hariszteaszék, de a portugá lok ezután is tanácstalanul támad tak, így bekövetkezett az, amire ta lán senki sem számított: Görögor szág másodszor is legyőzte a házi gazdát, s ezzel Európa-bajnok lett. A görögök csúsztak-másztak a sikerért, s győzelmükkel elkápráztatták Európát.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M. Schumacher 79. futamgyőzelme

A papírformának megfelelően a hatszoros világbajnok Michael Schumacher nyerte az 55.… Tovább olvasom