Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Kupameccsel ünnepelhetnek

Birkás Tivadar sikeresen lobbizott a DAC-pálya megmentéséért. Orbán Viktor is segített a képviselőnek. Vasárnap a Videoton elleni kupamérkőzéssel ünnepelhetnek.
Párharc egy régi MÁVDAC–Újpest Magyar Kupa-meccsről.
– Rövid időn belül harmadszor ér olyan öröm, ami mással nem pótolható – kezdi Birkás Tivadar országgyűlési képviselő, az Integrál-DAC társadalmi elnöke. – Társaimmal együtt sokat tettem a győri egyetem, illetve a termálfürdő létrejöttéért, a DAC-pálya megmaradásáért viszont szinte egymagam vívtam olykor szélmalomharcnak tűnő küzdelmet a MÁV veze- tőivel.

A vasúttal kötött, a pályára vonatkozó bérleti szerződés 2000-ben lejárt, és a cég meg is hirdette eladásra a sporttelepet.Nyolcvanmillió forintos volt a legjobb ajánlat, a MÁV könyveiben viszont 378 millió forinton szerepelt a pálya, így nem adták el. Felvetődött, legyen a győri önkormányzat tulajdona, de a polgármester úr elzárkózott ettől.
Időközben Birkás Tivadart a DAC akkori első számú vezetője, Tagai István 2001 májusában felkérte, legyen a klub tiszteletbeli elnöke. Innentől kezdve már hivatalos minőségében is lobbizhatott a DAC-pálya megmentéséért.

– Két évvel ezelőtt új szponzor állt a klub mellé, és ezzel jelentősen felgyorsultak az események – folytatja Birkás Tivadar. – A MÁV illetékesei viszont továbbra sem voltak partnerek a pálya megmentésében, nekik mindegy volt, hogy beszántják avagy továbbra is futballozni lehet rajta. Akkor már azért lobbiztam, hogy a DAC kapja meg használatra a létesítményt. Hiába voltak azonban támogatói az ügynek, a MÁV-nál mindig megakadályozták valamivel a szerződés létrejöttét. Addig jutottunk, hogy 2002 tavaszán kormányülésen is téma lett, és Orbán Viktor akkori miniszterelnök segítsége kellett ahhoz, hogy a pálya megmaradhasson a győri sport számára. A DAC végül harminc évre ingyenes használatra kapta meg a létesítményt.

Az új gazda közreműködésével teljesen megszépült és megújult az erősen lelakott állapotban lévő stadion. A csapat akkoriban a megyei első osztályban szerepelt, ahol azóta bajnokságot nyert és napjainkban már az NB III egyik erőssége.

A DAC életében fontos állomás lesz a vasárnap, hiszen a nagyszerű kupahagyományok felelevenítéseként – várhatóan népes közönség előtt – a legjobb nyolc közé jutásért mérkőzhet egy élvonalbeli gárdával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katasztrofális játékkal

Roppant idegesen, kapkodva kezdett a hazai közönség előtt a soproni együttes. Szalai János fiai nem… Tovább olvasom