Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Kupagyőztes a Matáv FC Sopron

Fantasztikus játékkal 5-1-re nyert a Matáv FC Sopron a labdarúgó Magyar Kupában a Ferencváros ellen. 

Matáv FC Sopron - Ferencváros 5-1

Az már a találkozó előtt eldőlt, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség szabályai szerint a Matáv FC Sopron csak akkor indulhat a 2005/2006-os idényben az UEFA-kupában, ha legyőzi a címvédő Ferencvárost, vagy a fővárosiak dupláznak, azaz az MK-ban és a pontvadászatban is elsők lesznek. Ellenkező esetben az Arany Ászok Liga 3. helyezett csapatát illeti a nemzetközi szereplés.

Mivel a bajnokságban három fordulóval a vége előtt a Debrecen hat pont előnnyel vezet a Fradi előtt, így nyilvánvaló volt, hogy a soproniak csakis győzelem esetén vívhatják ki az UEFA-
kupa-indulás jogát.

A hétszeres győztes Szekeres Tamás korlátlan úr volt a légtérben.
12. p:
Gyönyörű támadás végén szerzett vezetést a Sopron. Balaskó kényszerítőzött Szabó Ottóval a bal oldalon. Utóbbi játékos nagyszerűen adott középre, Tóth Mihály pedig tíz méterről remek mozdulattal csúsztatott a bal alsó sarokba. 1–0.

13. p: Lipcsei jobbról adott be szögletet, Botis emelkedett a legmagasabbra, tíz méterről fejelt, de Balogh kiütötte a labdát a jobb alsó sarok elől.

22. p: Egy bal oldali beadás után nagy kavarodás alakult ki a soproni tizenhatoson belül, végül Lazic kivágta a labdát, ami Penksa elé került, aki 19 méterről laposan lőtt, Balogh újból magabiztosan védett.

38. p: Újabb formás támadás végén növelte előnyét a Matáv. Tóth Mihály ugratta ki a leshatárról induló Bárányost, aki Husztival a nyakán betört a tizenhatoson belülre, s elegáns mozdulattal a kifutó és elévetődő Szűcs fölött 15 méterről az üres kapuba pörgetett. 2–0. A gól után Rósa Dénest vélhetően reklamálás miatt kiállította a horvát játékvezető.

43. p: Újabb soproni kontra, újabb gól, újabb ferencvárosi kiállítás. Bárányos a jobb oldalról gurított középre Tóth Mihály elé, aki elől Lipcsei mintaszerű becsúszással szögletre mentett, Trivkovic játékvezető azonban meglepetésre a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Balaskó magabiztosan értékesítette. 3–0. A gól után a kezdőkörig sprintelő Szűcs Lajos reklamálásért előbb sárga lapot kapott, majd néhány másodperc múlva a pirosat is megkapta.

A harmadik soproni gól és Szűcs Lajos kiállításakor elszabadult a pokol a ferencvárosi szektorban. Petárda repült be a pályára, és ahogy a zöld-fehér játékosoknál, úgy a szurkolóknál is pattanásig feszültek az indulatok. Nagy számban jelentek meg a biztonságiak, valamint a rohamrendőrök a szektorban és úgy tűnt, a szünetben sikerült is lecsillapítani a Fradi híveit.

49. p: Lipcsei a soproni 16-os vonala elől végezhetett el szabadrúgást, és a sorfal mellett laposan a bal alsó sarokba csavart. 3–1.
57. p: A túloldalon Balaskó állt a Tóth Mihály buktatásáért megítélt szabadrúgásnál a labda mögé, s két lépés után 20 méterről a bal felső sarokba lőtt. 4–1.

68. p: Nyolc emberrel a Ferencváros... Kapic csúszott rá hátulról rossz ütemben Horváth András lábára, így jogosan kapta meg második sárga lapját és vele együtt a pirosat is.

Viszonylag nyugodtan csordogált a találkozó, ám egy-egy petárda már ekkor is repült Balogh kapus irányába. Meg is jelentek a rohamrendőrök, akik felsorakoztak a Ferencváros drukkereinek szektora előtt. Ez azonban csak olaj volt a tűzre, mert ami az ott lévők keze ügyébe került, bedobálták a pályára.

72. p: Óriási potyagóllal növelte előnyét a Matáv. Bárányos balról beívelt szöglete után Botis fejelte ki a labdát az ötösről, éppen Horváth András elé, aki 20 méterről kapásból visszalőtte a labdát, ami megpattant egy védőn, és Udvarácz mellett lepattanva a kapu jobb oldalában kötött ki végül. 5–1.

79. p: Pintér rúgta fejbe Lipcseit, amiért ő is megkapta második sárga lapját és így a pirosat.

Úton-útfélen Székesfehérvár irányában
Nem túlzás azt állítani: tele volt soproniakkal a Sopron–Székesfehérvár közötti útvonal. Este hat óra után a 81-esen, Győr és Székesfehérvár között nyolc-tíz kilométerenként lehetett találkozni Matáv-drukkerekkel.
Ászár közelében állt meg pihenni a soproniak több szurkolói buszát is „felvonultató" konvoj. A klub egyébként hat buszt indított, így a Matáv FC Sopron „jóvoltából" közel háromszáz drukker utazott a fináléra, míg az előzetes számítások szerint legalább még ezren indultak Fehérvárra autókkal, kisbuszokkal.
Fehérvárhoz közeledve a tatabányai elágazás után kicsit „zöldült" a terep, ugyanis ekkor a ferencvárosi pólóba öltözött drukkerek hada tűnt fel a színen. Nyilván nem a fradisták fővárosi szekciójából valók, hiszen Budapestről azért jókora kerülő lenne mondjuk Komáromon vagy Tatabányán át Fehérvárra utazni. Pár kilométerrel Fehérvár előtt érdekes látványra lettünk figyelmesek. Két autó ment egymás mögött, az elsőben soproni, a másodikban pedig ferencvárosi sálat lebegtetett a szél. A soproni újságíró eljátszott a gondolattal: bárcsak a meccs után is ez lenne a sorrend...
Valamivel jobban kezdett a Ferencváros, ám a soproni együttes első komolyabb akciójából gólt szerzett. A félidő jelentős részében a zöld-fehérek uralták ugyan a mezőnyt, de a taktikusan játszó Matáv a játékrész végén ismét gólt szerzett. Ráadásul a feleslegesen reklamáló Rósa Dénest kiállította a játékvezető. Egy bírói tévedés végérvényesen eldöntötte a Magyar Kupa sorsát.

A második félidőben a Ferencváros, bár Lipcsei góljával szépített, nem tudta sportemberhez méltóan elviselni a vereséget. Szerencsére a soproniak nem vették fel a kesztyűt, s a játékkal törődve kiütötték a Ferencvárost, ezzel története során először elhódította a Magyar Kupát, s így jövőre az UEFA-kupában indulhat a gárda.

Szekeres Tamás, a soproniak védője számára különösen fontos volt ez a győzelem, mert ezzel egy rekordot is felállított,  hiszen – különböző csapatok tagjaként – hetedszer emelhette magasba a trófeát. A Sopron három, az FTC pedig egymillió forintottal gazdagodott.
Ma 18 órakor a soproni Fő téren rendezik a Magyar Kupa-
győztes csapat ünneplését.

Vélemények a szünetben...
Kránitz László soproni országgyűlési képviselő: – Nagyon örülök neki, hogy már az első félidőben megnyertük a kupát, mert ebben biztos vagyok. Elismerés mindazoknak, akiknek ebben a sikerben részük van, a szakmai stábnak és a vezetőségnek. Örülök, hogy jól döntöttünk, amikor az önkormányzat tulajdonrészt vásárolt a csapatot üzemeltető gazdasági társaságból.

Eső János, Egyházasfalu polgármestere: – Örülök, hogy külföldi játékvezető vezeti a mérkőzést, aki előtt nincsen tekintélyük a Fradi sztárjainak. Úgy érzem, már megvan a kupa a Sopronnak.
Vörös Sándor, a felügyelőbizottság tagja: – Maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel és remélem, a csapat meg tudja tartani az előnyt, sőt, növelni is képes lesz. Úgy gondolom, 4–1-re nyerünk.

Gőbl Gábor,
a Matáv FC Sopron ügyvezetője: – Az első negyedórát követő ferencvárosi nyomást kibírtuk, és utána sikeres és eredményes kontrákat vezetve nagy lépést tettünk a kupa megnyerése felé.

...és a lefújás után

Pintér Attila: – Amit terveztünk, maximálisan végre tudtuk hajtani. Korábban is elmondtam, a csapat nem játszadozni, hanem győzni jött. Sokkal tudatosabban, fegyelmezetten futballoztunk, mint ellenfelünk.

László Csaba:
– Nem a futball volt itt a fontos, hanem valami más. A magyar bírói kar szembeköpése volt az, ami itt történt. Ettől függetlenül gratulálok a Sopronnak.

Lothar Matthäus szövetségi kapitány: – Az első negyven percben a Ferencváros sokat támadott, beszorította a Sopront, amely azonban az első két kapura lövéséből két gólt is lőtt. A tizenegyes eldöntötte a meccset.

Tóth Mihály: – Azért jöttünk ilyen messzire, hogy megnyerjük a meccset, és ma több gólt rúgtunk, mint a Fradi, így megérdemelten győztünk.

Sira István, aki a pályára lépők közül a legrégebben szerepel Sopronban: – Nagyon jó érzés volt játszani ezen a mérkőzésen, hála istennek minden tekintetben sikerült a Ferencváros fölé nőnünk.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kupáért játszik a Sopron

Ma este 8 órától Székesfehérváron játszik a Matáv FC Sopron és a Ferencváros a labdarúgó Magyar Kupa idei fináléjában. Várhatóan ezernél is több szurkoló kíséri el és fogja buzdítani a soproni együttest. Érthető a drukkerek lelkesedése, hiszen kedvenc csapatuk eddig nemhogy nagydöntőt, de még elődöntőt sem játszott a Magyar Kupában. Tovább olvasom