Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Kosárlabda: sérelmezik a kupabeli kiemelést

A SEAT Lami-Véd Győr vezetése szerint a Magyar Kupa kiírása nem felel meg a fair play szellemének és az MKOSZ alapszabályával ellentétes szellemű.
Ennek orvoslására a szövetséghez fordultak. Sterbenz Tamás, az MKOSZ főtitkára szerint a kiírás mindenben megfelel és idén ezen nem is akarnak változtatni.

A SEAT Lami-Véd Győr női csapatát működtető kft. egy győri jogi irodát bízott meg azzal, hogy a Hepp Ferenc-emlékkupa és a Magyar Kupa versenykiírásával kapcsolatos észrevételei miatt járjon el a Magyar Kosárlabda Szövetségnél.

A Nyerges Miklós ügyvezető által is jegyzett beadvány szerint az MKOSZ elnöksége a kupa jelenlegi kiírását tavaly júliusban, a korábbi bajnokság és a kupa végeredményének ismeretében hagyta jóvá. Ennek lényege, hogy a Nemzeti Bajnokság és a Magyar Kupa 1–2. helyezett csapatai – az MKB-Euroleasing Sopron, a MiZo-Pécs 2010 és a Szeged – az idei kupasorozatban kiemeltként vesznek részt, vagyis a negyeddöntőben sem játszhatnak egymással. Hozzájuk sorsolják a többi részt vevő csapatot, így azok kupadöntőbe jutási esélyei jelentősen csökkennek, és szerintük a kiírás így sérti a sportszerűség szellemét is.

„Határozott álláspontunk szerint a kiírás az MKOSZ alapszabályával ellentétes szellemű, mert a tagok, a részt vevő szervezetek véleményezési, véleménykikérési jogának nem felel meg" – áll továbbá a beadványban.

A győri klub szerint a fair play szelleme azt kívánta volna meg, hogy a bajnokság megkezdésekor ismerhessék meg a csapatok, a játékosok és a menedzsment azokat a feltételeket, amelyek a későbbiek során jelentősen befolyásolhatják a csapatok életét, teljesítményét és a velük szemben támasztott követelményeket.

A SEAT Lami-Véd szerint ugyanis a szövetség honlapján „eldugták" a kupa kiírását, így az abban foglaltakkal később szembesülhettek a csapatok.
„A jelenlegi jogellenes helyzet megváltoztatása érdekében végső esetben kénytelenek leszünk jogi eljárást kezdeményezni. Reméljük, erre nem lesz szükség" – áll a jogi irat befejező részében.
A SEAT Lami-Véd vezetősége szerint a „hármakon" kívüli többi érintett klub jelentős része támogatási nyilatkozatban erősíti meg a győriek törekvéseit és nem ért egyet a Magyar Kupa ilyetén kiírásával.

Az MKOSZ-nek még lenne lehetősége arra, hogy megváltoztassa a döntést a legjobb nyolc csapat párosítása előtt.

A Kisalföld megkeresésére Sterbenz Tamás, az MKOSZ főtitkára a következőket mondta:

„A versenykiírás jóval a tavalyi kupadöntő előtt elkészült. Miután a szakmai bizottság jóváhagyta, a tagozati vezetők egyetértésével került az elnökség elé. Az elnökség valóban a döntő után fogadta ezt el, de addigra már létezett a kiírás, amely egyébként szóról szóra megegyezik a férfiakéval. A férfi- és a női mezőnyben is azt az elvet érvényesítjük, hogy valamely sorozat döntősei – legyen az a bajnokság vagy a Magyar Kupa – egy éven át élvezzenek előnyt. Nem hinném, hogy a győrieknek így kisebb volt a motivációjuk a Magyar Kupa elődöntőjében. Népszerű sorozatot szeretnénk, amiben a nézők joggal várhatják el, hogy a legjobbak ne az első körben kerüljenek össze. Képzeljük el, milyen lenne, ha a következő Austral Open nyitófordulójában találkozna egymással a két idei döntős, Roger Federer és Andy Murray. Jónak tartom ezt a lebonyolítási rendszert, de ha valaki előáll egy ennél is jobbal, akkor azt természetesen megvizsgáljuk. Idén azonban biztosan érvényben marad a jelenlegi kiírás."

Olvasóink írták

  • 2. -.- 2010. február 05. 21:24
    „Te tényleg ilyen hülye vagy?Esetleg unatkozol?”
  • 1. rabatamas 2010. február 03. 22:08
    „tapodiék!
    Az új változat az lesz,hogy a volt soproni csapat /POSTÁS/most Győr! Jövőre egyenesen a döntőbe játszik először a Magyar Kupában ja és természetesen a játékvezetőt a tapodi először levizsgáztatja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó buli keserű szájízzel

Autósport - Befejeződött a Budapest–Bamakó-rali. Az idei verseny a terrorveszély miatt… Tovább olvasom