Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Konténerekben az ETO

Változások előtt áll az ETO FC: a csapat a stadion parkolójában felállított konténerekbe költözött.

Klement Tibor a Győri ETO FC ügyvezető igazgatója.
A Győri ETO FC harmadik az első osztályban, újabb fázisához érkezett a stadion átépítése, ismét napirenden az utánpótlás-nevelés – a pályán és a klub háza táján egyaránt történt egy s más az elmúlt időszakban. Az aktuális kérdésekre Klement Tibor, az ETO ügyvezetője válaszolt.
Nagyszerűen kezdett tavasszal a Győri ETO, a zöld-fehérek még veretlenek, miközben az őszi első három helyezettet megverték. Bár csalódást jelent a békéscsabai döntetlen, a dobogóra reális eséllyel pályáznak. Az A válogatottban és az utánpóltásban is rendszeresen három-három győri játékos kap szerepet.

Kapós kapusok

„Örömteli a csapat eddigi teljesítménye, bízunk benne, hogy hasonló lesz a folytatás is. Néhány labdarúgó iránt megnőtt a külföldi érdeklődés, érdekes módon egyelőre főként a kapusaink keresettek. Somogyi Csabát egy francia első vonalbeli klub hívta egy hétre és ezután szándékozott volna leigazolni. A tárgyalások során derült ki, hogy legfeljebb nyolcvanezer eurót akarnak érte fizetni és egy évig mindenképpen egy harmadosztályú csapatnak adnák kölcsön. Nem tartottuk szerencsésnek, hogy Csaba húszévesen ilyen feltételekkel szerződjön külföldre, hiszen egy év múlva a magyar olimpiai válogatott első számú kapusa lehet. Nem beszélve arról, a remekül védő Szasa Sztevanovic iránt a Rotor Volgograd és több moszkvai csapat érdeklődik – képviselőik itt lesznek a Diósgyőr elleni összecsapáson is –, megfelelő ajánlat esetén a szerb kapus nyáron akár távozhat Győrből."

Szlovákiai szerződés

Az ETO-nál a szomszédság révén régóta létezik egyfajta szlovákiai vonal (korábban szerepelt Győrött Belansky, Véber, Gögh, Semenik, Krejci, volt edző Pecze Károly), jelenleg a csapat erőssége Priskin Tamás és az utánpótlásban is találhatók tehetséges szlovákiai fiatalok.
„Néhány hónapos tárgyalás után a közeljövőben szerződést írunk alá a szlovákiai Komárom önkormányzatával és az FC Komarnóval. Ennek értelmében a város térítésmentesen bocsátja a létesítményt a klub rendelkezésére. A futballklub éves költségvetésének tíz százalékát az ETO fedezi, a mi szakmai irányításunkkal működik és ezért ingyen megkapjuk a kívánt játékosokat. Ha már itt tartunk, Priskin Tamás honosítása ügyében Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke és Bozóky Imre, az MLSZ elnöke nemrégiben közös levelet juttatott el a belügyminisztehez. Biztató ígéretet kaptunk, miszerint nyár végére Priskin Tamás magyar állampolgár lesz."

Készül a koncepció

Nemrégiben fórumot szervezett a megyei labdarúgó-szövetség, amelyről az egyik távolmaradó a Győri ETO FC volt. Az ügyvezető így indokolta a döntést:

„A meghívóban leírtakkal ellentétben nem voltunk a fórum kezdeményezői között, bár tudtunk a létrejöttéről. A városháza elé tervezett futballozás, illetve az alpolgármester úrnak átadandó petíció egyértelműsítette bennünk, hogy politikai szándékról van szó és ebben nem kívántunk részt venni. Álláspontunk szerint a gondok nagy része valós, ám ezekre valódi megoldásokat kell keresni, mint ahogy tettük például mi a Győri Elektromos esetében.

Amikor Győrbe szerződtem, akkor fő feladataim között fogalmaztam meg az önkormányzat és a klub közötti megfelelő kapcsolat, az ETO tekintélyének helyreállítását. Úgy érzem, jó úton járunk, és ebbe egy politikai megmozdulás nem fér bele. A város vezetése kérte, hogy a többi helyi klubbal, a megyei szövetséggel karöltve készítsük el Győr labdarúgásának átfogó utánpótlás-koncepcióját. Ebben a szakmai követelmények, a feltételek mellett a költségvetésnek, a finanszírozhatóságnak is szerepelni kell. A tervezet két hónapon belül elkészülhet és az ígéretek szerint az önkormányzat nem zárkózik el az anyagi segítségnyújtástól."

Konténerekben a klub

Az utánpótlás-nevelés majdani része lesz a stadion átépítése során elkészülő, száz fiatal befogadására alkalmas sportkollégium is, amelynek munkálatai az első ütem részeként nemsokára elkezdődnek.
„A Magyar Fejlesztési Bank szakemberei a napokban helyszíni szemlét tartottak a stadionban, ezzel másfél éves előkészítés után bizonyos szempontból az utolsó fázishoz érkeztünk, hiszen a bank igazgatótanácsa a napokban tárgyalhatja a projektfinanszírozási kérelmünket. A körültekintő munkára jellemző, hogy menet közben is változtattunk a terveken. Nem a stadion környékén épülő kereskedelmi láncokkal akarunk versenyezni, elsősorban a sport- és szórakoztató funkcióra helyezzük a hangsúlyt.

A stadionba telepített vadonatúj konténerek műszaki átadás-átvétele megtörtént, az irodaépületben dolgozók a héten átköltöztek, a csapat a Diósgyőr elleni meccset követően teszi ugyanezt. Ezután megkezdődik az épület rekonstrukciója, amelynek során többek között a tetőtérben kap helyet a száz fiatalnak otthont adó kollégium. Április végén megkezdődik a lebontott keleti lelátó alapozása is. A tervek szerint az első ütem őszre készül el, a stadion további részeinek bontása csak utána kezdődik."

Egységesen ezerért

A csapat bajnoki helyezése, jó eredményei ellenére Győrött eddig meglehetősen mérsékelt érdeklődés kíséri az ETO fellépéseit. A különböző okok mellett ebben szerepet játszhatott, a szurkolók egy része sokallta a belépő árát.

„Az utóbbi időben a Kisalföldben napvilágot látott, illetve a szurkolói ankéton elhangzott vélemények között gyakorta szerepet kapott, hogy drágák a jegyek. Eddigi elgondolásunk az volt, a klubhoz tartósan kötődők kapjanak jelentősebb kedvezményeket, ezért a korábbi bérleteseink ötven százalékkal olcsóbban vásárolhatták meg bérletüket és ez mérkőzésekre leosztva ötszáz forintos helyárat jelent számukra a stadion legjobb részein. Az ultrák átlagban háromszáz forintért jöhetnek a mérkőzésekre. Más klubok tarifáit ismerve, ezek az NB I-ben a legalacsonyabb árak. Hogy miért nincs diákjegy?

Az ETO-val együttműködő iskolák minden találkozóra összesen kétszázötven jegyet kapnak, ezt elegendőnek ítéljük meg. Akik egy-egy bajnokira váltanak belépőt, azok eddig ezerötszáz forintért tehették. Bizonyos szempontból ez valóban lehet sok, ám mint minden, ez is relatív. Ennyibe kerül ugyanis egy mozijegy és egy alsó kategóriás színházjegy, ott mégsem panaszkodik senki.

A klub tulajdonosával úgy döntöttünk, mindent megteszünk azért, hogy a Diósgyőr ellen tele legyen a nézőtér, ezért a szombati meccsre egységesen ezer forintért adjuk a belépőket. Ha eddig csak a jegy ára tartotta vissza az embereket, akkor remélem, holnap sok ezren szurkolnak majd a jól szereplő ETO-nak!"
priskin tamás: nyártól magyar állampolgár lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzott a Juventus

Tegnap két meccset rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A legjobb négy közé – az AC Milan… Tovább olvasom