Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Kizsigerelt kézisek: kevesebb meccset, több pénzt akarnak

Kézilabda - Az Európa vezető klubcsapatait tömörítő szervezet ötpontos követeléssel fordult a nemzeti és nemzetközi szövetségek felé. Ebben többek között kompenzációt kérnek a válogatott játékosok után, valamint csökkentenék a játékosok leterheltségét.
A tavaly alakult női klubcsapatok szövetsége (WCA) öt pontból álló követeléssel fordult a nemzetközi (IHF), az európai (EHF) és a nemzeti szövetségek felé. Az osztrák Hypo NÖ, egyben a WCA elnöke által aláírt levélben a szervezet kéri, hogy a válogatottak felkészülése alatt a játékosokat adó csapatok kompenzációt kapjanak erre az időszakra.
Emellett véleményük szerint le kell csökkenteni azon napok számát, melyet a játékosok a válogatottnál töltenek el. Biztosítási díjat kérnek azon klubok részére, melyek játékosai megsérülnek a válogatott esemény alatt. Szeretnének részt venni az EHF versenynaptárának kidolgozásában, s végül a nemzetközi tornák számát szezononként egyre csökkentenék.

Az elképzelésekkel szimpatizál Vanyus Attila, az Audi-ETO női csapatának elnöke is, bár kétségei vannak afelől, hogy bármilyen eredményt el tudnának érni.

„Azt látni kell, hogy a jelenlegi állapot csak azt szolgálja, hogy kizsigerelt játékosok játszanak hétről hétre a klubcsapatokban, kockáztatva ezáltal az egészségüket is. Mi is régóta szeretnénk azt, hogy míg játékosaink a válogatottnál vannak, ne mi álljuk a teljes bérüket. Elvégre egy évben majdnem két teljes hónapot töltenek távol a játékosok a klubuktól. Minimum harminc napra ugyanis kötelesek vagyunk elengedni a válogatottakat, s ehhez még jön a két hétig tartó világverseny. Egyelőre annyit már elértünk, hogy legalább erre az időre a biztosítás összegét a szövetség állja" – kezdte a győri vezető, aki azt a tervet is támogatja, hogy a labdarúgás mintájára négyévente legyenek csak a világversenyek.

„Ez sokat segíthetne azon, hogy a játékosoknak legyen pihenési idejük. Ha ugyanis megnézzük azt, hogy egy éljátékos az elmúlt másfél évben mi mindent csinált, az már túlmegy minden határon. Miután tavaly ősztől lejátszotta a bajnokságot, szinte azonnal elkezdte a felkészülést az olimpiára, majd visszatért a klubcsapatba, hogy felkészüljön a bajnokságra. Most az EB-re koncentrálnak, majd januártól júniusig folytatódnak a hazai és nemzetközi vetélkedések. A rangja is sokat nőne így egy vb-nek vagy EB-nek. A baj ott kezdődik, hogy ez leginkább csak azon nemzetek érdeke, ahol komoly bajnokság van, így a mieinken kívül ezt szorgalmazza a nőknél többek között a dán, a román és az orosz szövetség, míg a férfiaktól leginkább a németek és a spanyolok vannak ezen az állásponton. A probléma viszont az, hogy nekünk ugyanúgy egy szavazatunk van, mint mondjuk Hondurasnak, ahol kézilabdás életről nem nagyon lehet beszélni, s ezen nemzetek nem egy döntést már megvétóztak nem szavazataikkal" – folytatta Vanyus Attila, aki a BL-lel kapcsolatos sikertelen tárgyalások miatt pesszimista.

„A Bajnokok Ligája még mindig nem üzlet. Nekünk szerencsénk van, mert elég komoly jegybevételre teszünk szert a hazai meccsek után, így ha továbbjutunk most a csoportból, akkor nagyjából nullszaldósok leszünk. Ezen felbuzdulva volt egy kísérlet dán részről, hogy az elitcsapatokkal létrejöjjön egy komoly kuparendszer, de az EHF ezt megvétózta. Hozzátéve, hogy akinek a jelenlegi rendszer nem tetszik, annak nem kötelező elindulni a BL-ben, amit viszont a szponzorok miatt nem tehetünk meg. Szóval ördögi körben vagyunk" – mondta végezetül Vanyus Attila.

Olvasóink írták

 • 5. kisem 2008. november 22. 22:40
  „A honi vélemény lényege az alábbi idézet:
  "Mi is régóta szeretnénk azt, hogy míg játékosaink a válogatottnál vannak, ne mi álljuk a teljes bérüket."
  A játékos "kizsigerelése" -a válogatottnál töltött két hónapban?- csak másodlagos.
  A juttatásokat meg ne is említsük.”
 • 4. itapa 2008. november 21. 22:12
  „Ja még valamit: szerintem mindenki szeretne kevesebb munkáért több fizetést!”
 • 3. itapa 2008. november 21. 22:10
  „Én is tudom, mi az élsport, 10 évig versenyszerűen sportoltam. Tehát tudom milyen naponta 2x edzeni. Plusz még suliba járni, később dolgozni is kellett! Nincs ezzel gond csak nem kell mindjárt sírni. Másoknak sokkal keményebb élete van, kevesebb pénzért.”
 • 2. FrankieBoy 2008. november 21. 21:09
  „Nem feltétlen akarom védeni a csajokat, de azért a két meccs közti napokon edzegetnek is ám.... Meg azért az élsport kicsitmás igénybevételt jelent, mint a 35 kilós hengerfej-öntvények rakosgatása (mert én meg azt csináltam egykor)”
 • 1. itapa 2008. november 21. 19:23
  „Komolyan mondom, rögtön elsírom magam! Tényleg hallatlan. Heti 2 meccs. Ez durva. Én heti 6 "meccset játszom", igaz nem pár percet, csak 12 órát. Akkor most én is sajnáltassam magamat az újságban?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO FC: újabb fiatal mutatkozott be a felnőtt csapatban

Labdarúgás - A Győri ETO FC legutóbbi Ligakupa meccsén 6-5-re verte idegenben a Pápa együttesét. A… Tovább olvasom