Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kiscsapatok nagy gondban?

Jövőre megszűnhetnek az állami támogatások. Sok együttes kerülhet veszélybe az önkormányzatok segítsége nélkül. Écsen már lemondott a futballcsapat elnöksége, lehet, a bajnokságtól is visszalépnek.
Nehéz helyzetbe kerülhetnek a labdarúgócsapatok térségünkben is. A kormány által november 5-én elfogadott új sporttörvény normaszövege szerint ugyanis – a kötelező feladatokon túl – az adott önkormányzatok dönthetnek teherbíró képességük, gazdasági helyzetük függvényében, hogy milyen egyéb módon támogatják a helyi sportéletet.
A parlament ma dönt az új sporttörvény elfogadásáról.

Écsen a kialakult helyzet miatt már le is mondott a futballcsapat elnöksége. A volt elnök szerint nagy az esélye annak, hogy a településen teljesen megszűnjön a labdarúgás: jövőre kevesebb pénzt kapnak és egyelőre kilátástalannak ítéli meg a helyzetet.

– Azt vettem észre, hogy szép lassan ellehetetlenedik az egész vidéki futball – mondta Lendvai Zoltán, a volt écsi elnök. – Valószínű, tavasszal mi már nem is indulunk a megyei bajnokságban, mert nem tudjuk előteremteni a szükséges pénzt a folytatáshoz. Fura helyzetben vagyunk, hiszen tavaly az önkormányzat segítségével megújult a futballpályánk, most azonban úgy tűnik, csak birkalegelő lesz belőle. Nagyon sokba kerül ilyen szinten is fenntartani egy csapatot, a legtöbbször a három helyett két játékvezetőt kérünk a mérkőzéseinkre, mert egyszerűen nem tudjuk kifizetni a bírói díjakat. Eddig is nehéz volt kigazdálkodnunk a versenyzéshez szükséges pénzt, ha csökkeni fog az önkormányzat által nyújtott támogatás, végleg megpecsételődik a sorsunk. Nem egyedi eset a miénk, lassan katasztrofálissá válik a kistelepüléseken működő klubok helyzete.

– A lehetőségeinkhez képest továbbra is támogatni fogjuk a futballcsapatot – kezdte Mondovics László, Écs polgármestere. – Fontos számunkra a labdarúgás, de támogatnunk kell másokat is, olimpiai reménységek vannak például a helyi lövészek között. Szerintem ennyi segítséggel meg lehet oldani a labdarúgók szerepeltetését, azt hiszem, az elnökség lemondása nem az anyagiakkal függ össze, inkább morális problémák lehetnek a háttérben.

Győr-Ménfőcsanakon is alapos változást hozhat, ha jövőre nem kapja meg a futballklub az anyagi támogatást.
– Tulajdonképpen most rend van az egyesületnél – mondta Rei-
zer Imre elnök. – Igaz, hogy idén már csak feleannyi pénzt kaptunk a helyi részönkormányzattól mint tavaly, de ha jövőre ennyire sem számíthatunk, akkor nem lesz miből gazdálkodnunk. Én pedig nem fogom a nevemet adni egy olyan klubhoz, amely végül eladósodik. Sajnos a törvénynek is köszönhetően megvan rá az esély, hogy pénz nélkül maradjunk. Nem biztos, hogy jövőre is megkapjuk például a győri sportalbizottság által nyújtott félmillió forintos támogatást, ami hatalmas segítség volt számunkra.

A különféle szponzori pénzek és a pálya bérleti díjából befolyt összeg, mert közben ki kellett adnunk egy vállalatnak a pályánkat is, nem lesz elég arra, hogy a bajnokságban szerepeljünk. Ez tulajdonképpen nemcsak a felnőttcsapatot érintené, hanem rengeteg gyerek is rendszeres labdarúgás, sport nélkül maradna. Bár ahogy hallottam, az utánpótlás támogatására az önkormányzatnál már tettek lépéseket. Azt nem tudom elképzelni, hogy felnőttcsapat nélkül, csak utánpótlás működjön az egyesületeknél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulhatnak a magyar hegyikerékpárosok az olimpián

Először indulhat magyar hegyikerékpáros olimpián, mivel a nemzetközi szövetség évzáró… Tovább olvasom