Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Kincs, ami van és látható is

Olimpia - Győriek az olimpiai játékokon címmel nyílt kiállítás tegnap a Borsos Miklós Múzeumban. Arany- és egyéb érmek, értékes relikviák láthatók a tárlókban. A gyűjtemény szeptember 30-ig tekinthető meg.

Negyvenhárom olimpikon féltett kincseit tekintheti meg a közönség – közte hét olimpiai aranyérmet – tegnaptól a győri Borsos Miklós Múzeumban. A kiállítást Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke nyitotta meg, aki egyébként maga is aktív részese volt az esemény létrejöttének. Már azzal is, hogy 1988-ban Szöulban lólengésben aranyérmet szerzett.

A beszédében megemlítette, hogy Győr büszke lehet azokra, akik elérték ezeket az eredményeket, de nemcsak a bajnokok és az érmesek fontosak a jelen számára, hanem mindazok, akik a magyar sportot és Győrt képviselték valamely olimpián. Külön kiemelte Pálfalvi Gábor szerepét, aki állhatatosan munkálkodott a kiállítás anyagának összegyűjtésében és több mint egy évtizede küzd egy sportmúzeum létrejöttéért.


Iváncsik Mihály és Csicsay Ottó a tárlók előtt. Fotó: HBE
Iváncsik Mihály és Csicsay Ottó a tárlók előtt. Fotó: HBE


A Magyar Sportmúzeum igazgatója, Szabó Lajos reményének adott hangot, hogy ez az időszakos kiállítás idővel állandósul és folyamatosan láthatja majd a nagyközönség.

Dömötör Zoltán, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke fontosnak tartotta, hogy Budapest és Eger után Győrött is legyen egy múzeum, ahol megőrzik a múlt értékeit és példaképeket állítanak a fiatalok elé.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett számos egykori olimpikon, edző és sportvezető.
A kiállítást N. Mészáros Júlia, a Városi Művészeti Múzeum vezetője rendezte.

A Győriek az olimpiai játékokon 2009. szeptember 30-ig tekinthető meg naponta 10–18 óráig (hétfő kivételével).

Győriek az olimpiai játékokon - Kiállítás - Fotó: H. Baranyai Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovacsics a keretben

Kézilabda - Imre Vilmos, a női és Hajdu János, a férfiválogatott szövetségi kapitánya kihirdette… Tovább olvasom