Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Kínában izzadnak a Széchenyi ESE triatlonosai

Major József nevével már többször találkozhattunk, amikor a triatlon hosszabb távjáról esett szó. Négy kilométer úszás, száznyolcvan kilométer kerékpározás, negyvenkét kilométer futás, és mindez csak valamivel több, mint nyolc óra alatt.

Ez az, amire ismét vállalkozott a kisalföldi vasember, aki ezúttal a kínai trópusokról jelentkezik.

Tavaly év végén részletesen beszámoltunk a balesetedről. Sikerült teljesen rendbe jönnöd azóta?

Szerencsére semmilyen maradandó sérülésem nincsen, ami gátolna az edzésekben. Jól sikerült a felkészülésem a Kanári szigeteken, úgyhogy bátran mondhatom, hogy újra a régi vagyok. Több mint hét hetet töltöttem az edzőtáborban, megfelelő időjárási körülmények között, szerintem nem lesz gond a versenyen.
Hol lesz a verseny Kínán belül és milyen időjárás várható?

Kína déli részén van Hainan szigete, nem túl messze a kontinenstől. Leginkább a trópusi időjárás jellemző ebben az időszakban, ami 30 Celsius fokot és magas páratartalmat jelent. Tavaly a verseny napjára még melegebb lett, szinte égetett az aszfalt futás közben.

Ezek szerint valóban izzadtok a szigeten?

Az időjárás ezúttal kicsit megviccelt minket, mikor megérkeztünk a barátnőmmel, 13 fok és viharos szél fogadott bennünket. Az ég a következő napon sem akart kiderülni és a folyó vizét is jól lehűtötte, amiben majd úszunk. De az előrejelzések szerint, vasárnapra ismét kánikula várható.
Nem egyedül érkeztél Kínába, a barátnőd is versenyezni fog?

Igen, Kővári Luca is a győri Széchenyi ESE színeiben versenyez. Amíg én teljesítem az egész ironman távot, ő féltávon mérkőzik meg az ellenfelekkel. Mindketten esélyesek vagyunk, hogy kvalifikációt szerezzünk a világbajnokságra, amely az ironman távon október 9-én a Hawaii szigeteken, a féltávú ironman távon, pedig november 14-én Floridában lesz.

Mesélj valamit magáról a versenyről, hogyan zajlik egy ironman viadal Kínában?

Az úszás - egy lassú folyású - folyóban lesz, ahol a teljes távon négy, míg a féltávon két kört kell teljesíteni. Először az ironman rajtját lövik el reggel hét órakor, majd két órával később indulnak a féltávosok. Mire ők kijönnek a vízből, mi már lassan az első kerékpáros kör végéhez érkezünk. A bringa a forgalomtól teljesen zárt, aszfaltos úton történik. Nekem különösen tetszik a kínai pályában, hogy sokat megyünk autópályán, mégis van egy kis szakasz, ahol bedöngetünk a környező falvak közé. Itt mindig rengeteg helyi szurkol nekünk, akik síppal, dobbal, hangos kiabálással bíztatnak mindenkit.

Kilencven kilométer megtétele után mi ráfordulunk a következő körre, míg a fele távot teljesítők futócipőre váltanak. A futópálya nagy része és a célterület is Haikou belvárosában van. A szervezők igyekeznek mindent megtenni, hogy a rendszerint kismotorral – őrült módon - közlekedő helyi lakosok ne akadályozzanak a versenyzésben. Gyakorlatilag a futás során ötszáz méterenként állnak önkéntesek, akik végig buzdítanak a verseny folyamán.

Honnan fogjátok tudni a Kedveseddel, hogy ki hol áll a versenyben?

Ezen már mi is sokat gondolkoztunk és utánaszámoltunk, hogy várhatóan a pálya mely részénél fogunk találkozni. Elméletileg, ha minden jól alakul, egyszerre kell, hogy végezzünk a kerékpározással, így együtt kezdünk el majd futni. Míg nekem kettő, Lucának mindössze egy kör lesz a végén és úgy kalkuláltunk, hogy körülbelül negyven perccel ér előttem célba. De ehhez tényleg mindkettőnknek igyekezni kell.

Tavaly jól igyekeztél és a dobogó harmadik fokára álltál fel. Idén mik az elvárásaid magaddal szemben?

Szerencsére erős mezőny gyűlt össze ebben az évben is, azaz ha jól sikerül a verseny, nagy skalpokat gyűjthet be az ember. Itt van mindjárt a 2007-es ironman világbajnok Chris McCormack, csak, hogy egy nevet említsek a rajtlistáról. Természetesen az a célom, hogy minél előkelőbb helyen végezzek, egyrészt, hogy méltón képviseljem a szponzoraimat, akik bizalmat szavaztak nekem, másrészt, a támogatásuk mellé jól jön a pénznyeremény is, ami a legjobb öt között kerül szétosztásra.

A Kína Ironman március 13-án magyar idő szerint éjfélkor kezdődik. További információ a www.majorjozsef.hu honlapon található.

Olvasóink írták

 • 16. elemér 2010. március 16. 23:27
  „Persze a net-el sokminden megcserélödik. Ami idáig nézhetetlen volt a T.V.-n, az nézhetö lessz. Azt néz az ember ami érdekli és amikor arra kiváncsi, és nem kell az egész unalmas dolgot végignézni. Youtube az élen jár ebben, csak kikellet agyalni a hirdetéseket hogy elfogadhatók legyenek mellete.
  T.V. pedig szépen beolvad a net-be, mint a telefon és rádió, mert ez evolució.”
 • 15. elemér 2010. március 16. 16:27
  „Triathlon az egy kemény sport, amire jól felkel készülni. Fontos hogy mit eszik az ember.

  http://www.youtube.com/watch?v=r3S0wu4Zbfk”
 • 14. IV.Béla 2010. március 16. 12:13
  „rozil!
  Abban a cikkben összesen két bekezdés van a közös életükről, szerintem ez nem olyan vészes. Ráadásul a kupakolásról egy szó sem esik. :) Ha valamelyikük teljesen ismeretlen lenne a győrieknek, akkor azt mondom, hogy tényleg nincs helye a sportrovatban, de így egy cikknek elmegy. Písz!”
 • 13. elemér 2010. március 16. 10:50
  „"Papa Bear" G.S.Halas volt az amcsi pro. fudbal alapitója. Született 1915 Chicagoban, magyar szülöktöl. Broadway Joe nagyszülei 1911-ben érkeztek az USA-ban. Ez a sport nekem soha nem tetszett. Boxot azt szeretem és magam is megpróbáltam, mert ahoz volt tehetségem. Az egy kemény sport, de a birkózás szerintem keményeb.”
 • 12. rozil 2010. március 16. 10:09
  „IV.Béla: hát ha a kupakolás sporthír? :-) Esetleg bulvár, bár manapság már az sem.”
 • 11. IV.Béla 2010. március 15. 13:36
  „Minden elismerésem a triatlonozóknak, de sajnos be kell látni, hogy nincs akkora nézőközönsége, reklámértéke egy versenyüknek sem, mint egy alsókategóriás - egyesek által meseszép kontextusban említett - kézilabda-meccsnek. Egyszerűen unalmas. Volt már szó róla, hogy az öttusát kiveszik az olimpiai sportok közül, mert szintén nézhetetlen, pedig az igazi olimpiai sikersportunk. A triatlont, meg a kézilabdát amúgy meg lehetetlen összehasonlítani: olyan, mintha egy aranyhörcsögöt próbálnál meg egy bálnával.

  rozil! Mikor volt hír, hogy melyik kézilabdás kivel kupakol? Mármint olyan, ami nem tartozna bele a sportrovatba (Pálinger és Krass, illetve évekkel ezelőtt Görbicz és Présing közül mindenki ismert sportoló a megyében). Sorold!

  Igazamvan! Látom, neked nagy ellenségeid a kézis csajok. Ha ilyen infókkal rendelkezel, hogy nem félsz leírni, akkor légy szíves privátba küldd el nekem (belatheiv@gmail.com) a részleteket! A szavamat adom, nem fogod viszontlátni tőlem sehol.”
 • 10. Igazamvan 2010. március 14. 18:09
  „Ez a legkeményebb sport.
  Itt nem lehet bedumálni a labdát a kapuba mint az alkoholista női kézilabdázóknál...”
 • 9. elemér 2010. március 14. 17:26
  „Broadway Joe (Joe Namath) magyarul Németh, volt az amcsi fudbalisták bálványa a 60-70-es években. Nöknél is sikeres volt. Major József is sikeres lehetne a hirdetésekkel.

  http://www.youtube.com/watch?v=OM59nSkjEWU”
 • 8. elemér 2010. március 14. 16:47
  „Csodálkoztam hogy milyen elismeréssel beszéltek róla a T.V.-n ellenfelei, akik azt hitték hogy már nyertek. Tévedtek, mert a vasember befogta és elhagyta őket. Az USA-ban job lehetősége lenne, mert a sponzoroknak ilyesmi csemege. Árulnák az üzletben, ezt eszi a vasember. Neve is perfekt lenne Hollywoodba. Azt nem kell változtatni mint "terminator"”
 • 7. Esther 2010. március 14. 15:57
  „Gratulalok mind a ket remek sportolonak. tenyleg kar, hogy nem hallani roluk annyit. aki ezt a tavot akar teljesiti is meltan nevezhetö vasembernek!!”
 • 6. rozil 2010. március 14. 15:38
  „Igaza van Elemér, Major József kb. 10 éve Győr nemzetközi hírű sportolója, igen kemény sportágban - bár nem olimpiai - de a város tudomást sem vesz róla. nagyobb hír, hogy a kézilabdás kislány kivel k&f%l.”
 • 5. elemér 2010. március 14. 13:48
  „Nem, ugy értem ha még lassaban futna is többre vinné.”
 • 4. zotya975 2010. március 14. 13:21
  „Úgy érted ott gyorsabban futna, bicajozna, úszna?”
 • 3. elemér 2010. március 14. 13:10
  „Major Józsefre emlékszem a T.V.-n láttam egy Arizonai versenyen. Bárcsak más sportágakban is lenne ilyen küzdöképes ember. Most olvasom Broadway Joe (bestseller) könyvéröl a kritikát.
  Itt kapnak kis izesittöt azok akik idáig nemtudták, hogy milyenek is voltak a magyarok akik az USA-ban kerültek. Joe-t vasbol faragták. Major József az USA-ban többre vinné.”
 • 2. zotya975 2010. március 14. 12:52
  „Azért nem semmi ez a vasember próba!”
 • 1. rozil 2010. március 14. 10:26
  „Major József az Ironman China versenyen 2. lett, a legjobb kerékpáros idővel.
  Ezzel részvételi jogosultságot szerzett a hawaii ironman világbajnokságra.

  Kővári Luca a 70.3 Ironman China versenyen abszolútban 13., korcsoportjában 1. lett, ezzel részvételi jogosultságot szerzett a 70.3 világbajnokságra Clearwater-be.

  Gratulálok mindkettőjüknek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női kosárlabda: kikapott a Szegedtől a Lami-Véd Győr

Hazai pályán kapott ki 11 ponttal a Szegedtől a SEAT LAmi-Véd Győr a női kosárlabda bajnokságban. Tovább olvasom