Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Kézilabda: elismerés huszonöt év után

Március 15-e alkalmából Pro Urbe díjjal tüntette ki a győri városvezetés az 1986-ban IHF-kupát nyert Rába ETO férficsapatát.
Negyedszázaddal ezelőtt óriási sikert ért el a Rába ETO férficsapata, ugyanis megnyerte az IHF-kupát.

A sorozat első két fordulójában a török Simtel és a svájci Basel nem állította komoly erőpróba elé Iváncsikékat. Tavasszal előbb a szlovákiai Eperjes csapatát búcsúztatta az ETO, az elődöntő első mérkőzésén a nagybecskereki Proleter ellen Győrben aratott 11 gólos győzelem után a visszavágó már csak formalitás volt. A döntőben a spanyol Technisan Alicante volt az ellenfél, a hazai pályán megszerzett hatgólos előnyt sikerült megőrizni a visszavágón (23:17, 20:24), így az ETO a magyar férfi kézilabda történetének második csapataként szerzett európai kupagyőzelmet.


A Pro Urbe díjasok: Szatler Ibolya (Szaló Tibor másodedző özvegye), Duck Zoltán technikai vezető, Joósz Attila vezetőedző, Cseh Béla, Horváth Zsolt, Balogh Imre, Domonkos Attila, Borkai Zsolt polgármester, Deáki István, Iváncsik Mihály, Polgár László, dr. Horváth Béla csapatorvos, Vesztergom Zoltán, Jakab Lajos szakosztályvezető, Kádár Zoltán, Vura József, Csicsai Ottó, Buza Ákos (a betegsége miatt hiányzó Buza Mihály masszőr fia). A képről hiányzik Oross Tibor és Tóth László özvegye.Sokáig fájó pont volt a játékosok számára, hogy míg a labdarúgók a magyar bajnoki címek után kiérdemelték a Pro Urbe díjat, addig ők ezt nem kapták meg, pedig egymás után háromszor bajnoki címet is szereztek. Március 15-én viszont már a legendás kézilabdacsapat is az elismertek táborába került: Borkai Zsolt polgármestertől átvehették a huszonöt évvel ezelőtti remek teljesítményért a rangos kitüntetést.

Balogh Imre csapatkapitány nagyon örült annak, hogy nem felejtették el a csapatot:

"Bevallom, akkoriban azért vártuk, hogy megemlékeznek rólunk egy hasonló elismeréssel, ez elmaradt, de mi tulajdonképpen nem ezért csináltuk. Jólesett volna, ha megkapjuk a díjat, ám számunkra sokkal fontosabb volt maga a játék, saját magunkért kézilabdáztunk. Mindannyian lokálpatrióták vagyunk, többségünk Győrből és környékéről származik, s ma is itt él. Alighanem kevés társaság mondhatja el magáról, hogy ennyi idő után ilyen könnyű összeszervezni a gárdát. Ez egy nagyon fontos pillanat volt mindannyiunk életében, s biztos vagyok benne, hogy nem felejti el senki közülünk. Ami fájdalmas, hogy többen nem érhették meg ezt az ünnepi alkalmat, továbbá a kései utódok egyelőre nagyon messze vannak egy ilyen teljesítménytől. Szomorú látni, hogy az NB I-ben nincs ott az ETO, de csak azt tudom kívánni a maiaknak, csinálják ezt a játékot szeretettel, becsülettel, s annak előbb-utóbb lesz eredménye és elismerése is."

Iváncsik Mihály világválogatott szélső korábban Szent László-díjat már átvehetett, ám ez a mostani Pro Urbe elismerés is legalább olyan értékes számára:

"Azt egyénileg kaptam, ezt viszont a csapat, mely úgy érzem, ennyi év távlatából is kijárt nekünk. Igazi baráti társaság volt a miénk, s most is megmaradtak a kapcsolatok, a munkától, a családtól függően aki tud, ott van a közös vacsorákon. Jó volt most egy ilyen alkalomból összejönni, s csak köszönettel tartozunk mindenkinek azért, hogy gondoltak ránk, még akkor is, ha ennyit kellett rá várni. Ahogy mondani szokták, ami késik, nem múlik."

Útban hazafelé az IHF-kupa-győzelemért járó serleggel.
Útban hazafelé az IHF-kupa-győzelemért járó serleggel.


Deáki István életének legnagyobb részét eddig az ETO töltötte ki, hiszen játékosból edző lett, jelenleg is a csapat trénere:

"Természetesen nagy öröm ez az elismerés mindannyiunk számára, amiatt viszont keserű a szánk íze, hogy a férfi kézilabda Győrben pillanatnyilag a sportági rangsor végén szerepel. Bár a város részéről ez egy komoly elismerés, a maiak aligha profitálnak ebből. Ettől függetlenül mi tesszük a dolgunkat, s igyekszünk felhívni magunkra újra a figyelmet."

Olvasóink írták

 • 5. fl 2011. március 20. 10:27
  „Elismerés az öreg fiúknak.
  Sajnos a jelen és a jövő férfi kézilabdázását szétverték a városban, így csak a dicső múlt marad.
  Ami pénz megy a női kosárlabdára, abból, na meg hozzáértő, elkötelezett vezetéssel dobogós nb1-es férfi kézilabda csapatunk lenne teltházas meccsekkel!”
 • 4. maraton 2011. március 18. 17:15
  „Ez egy csodálatos csapat volt, itt alehetőség feltenni a kérdést:MIÉRT NEM TÁMOGATJA A VÁROS ÉS A SZPONZOROK A FÉRFI KÉZILABDÁT?”
 • 3. Infamous 2011. március 17. 18:39
  „óriási csapat volt! respect! jobban meg kellett volna a férfi kézilabdát becsülni Győrben!”
 • 2. Vakegér 2011. március 17. 17:44
  „Nagyon megérdemelték a srácok!
  A maguk korában olyan csapatot alkottak, amilyen nem sok volt és ma sincs belőle túl sok a magyar sportban. Élmény volt minden meccsük.
  Csak azt tudom kívánni minden győrinek, hogy legyen még egyszer egy ilyen férfi kézilabda csapata a városnak és együtt örülhessenek hasonló sikereknek, mint ahogy anno mi tehettük ezekkel a nagyszerű sportemberekkel együtt!”
 • 1. papam 2011. március 17. 11:16
  „Gratulálok az öregfiuknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi ETO: újabb világsztár Győrben

A hírek szerint a Buducnost jobbszélsője Jovanka Radicevic nyártól Győrben folytatja pályafutását. Tovább olvasom