Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Készülnek a világnagyságok

Még négy hónap van a Budapest Sportarénában március 5. és 7. között megrendezésre kerülő X. fedett pályás atlétikai világbajnokságig. A szervezőbizottság háza táján már „csúcsforgalom” van.

3500 akkreditálás

Egyebek mellett összesen 3500 személy akkreditálását kell elkészíteni, a tartalékokkal együtt 46 arany-, 50 ezüst- és bronzéremre van szükség, hiszen a váltókban akár 6 futónak is érmet kell adni, rúd- és magasugrásban pedig holtverseny is lehet a dobogó második és harmadik fokán. Persze a legjobb versenyzők díjazása nem csupán ennyiből áll majd, hiszen az IAAF 2.464.000 dollárt oszt szét az 1–6. helyezett versenyzők között...

Megtartotta első összejövetelét a világbajnokság Szponzorklubja is. A Thermal Hotel Héliában a Westel látta vendégül a vb-t támogató cégek vezetőit, az újságírókat, a vb-re készülő magyar atlétákat, valamint a korábbi világversenyeken sikeres versenyzőket. Közülük egyetlen fedett pályás „világbajnokunkat", Siska Xéniát, aki 1985-ben a világbajnokságok elődversenyén, az akkor még fedett pályás világjátékokon győzött 60 méteres gátfutásban, valamint a magyar versenyzők közül fedett pályás világcsúccsal szintén egyedül büszkélkedhető Mátay Andreát. A jövő évi vb szereplői közül Győrffy Dóra és Dobos Gábor beszélt felkészüléséről, várakozásairól, a hazai pálya inspiráló hatásáról, hangsúlyozva, hogy mindkettőjük számára a budapesti vb versenyzői pályafutásuk egyik fontos állomása lesz.

Vadonatúj szerekkel versenyeznek

Alapos előkészítő munka, hosszú tárgyalássorozat után most döntés született a világbajnokságon használt szerek kérdésében is. A szervezőbizottság már korábban elhatározta, hogy a világbajnokságra új szereket vásárol, egyúttal segítve ezzel a Magyar Atlétikai Szövetség szergondjain is. Mivel a Budapest Sportarénában épült atlétikai pályához a beruházó csak a súlylökő kört és a nekifutókat rendelte meg, gyakorlatilag a vb minden „tartozékát" meg kellett vásárolni.

Olimpiai és világbajnokok jönnek

A budapesti vb rangját emeli, hogy a világ atlétikájának egyre több élversenyzője nyilatkozik úgy, miszerint jövőre az athéni olimpia mellett a budapesti világbajnokságot tekinti fő versenyének. Haile Gebrsellassie, az olimpiai- és világbajnok hosszútávfutó például azért nem indult a New York-i maratonin, hogy hamarabb elkezdhesse az alapozást és a felkészülést Budapestre, ahol a 3000 méter megnyerésével szeretné megalapozni athéni öt- és tízezres győzelmét. Roman Serble, a csehek tízpróbázóbajnoka, a szám világcsúcstartója is hosszabb interjúban foglalkozott a budapesti vb-vel, ahol – azáltal, hogy csak 8 induló van, és a verseny az átlagosnál pergőbb – szerinte egyáltalán nem lesz könnyű megnyernie a hétpróbát. Köztudott, hogy Marion Jones is Budapestre „feni a fogát", hiszen az idén júliusban kisfiúnak életet adó sprinter terhességének kezdetétől mondja, hogy számára a fedett pályás vb lesz a nagy próbatétel, ahol eldől, hogy a hosszú kihagyás után mire lesz képes Athénban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek az észtek ellen

A magyar válogatott szerdán 17 órakor az Üllői úton Észtországgal mérkőzik – a két csapatnak… Tovább olvasom