Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Kajak-kenu: sikerek és csalódások vb-je

Felemásnak értékeli a szegedi világbajnokságot Kadler Gusztáv, a magyar szövetség győri alelnöke. Különösen a Graboplast VSE versenyzőitől várt jobb teljesítményt.
„Ha a magyar válogatott szereplését tekintem, akkor összességében elégedett vagyok, hiszen a válogatottal szemben általában öt-hat arany, összességében pedig tíz-tizenkét érem az elvárás. Ezt pedig hozta is a csapat, megspékelve tizennégy olimpiai kvótával. Mindössze négy számban kell »pótvizsgázni«, ami nem rossz – értékelt Kadler Gusztáv, a magyar szövetség győri alelnöke. – Ennél tökéletesebb eredménysor már-már csodaszámba ment volna. Egyetlen ország sincs, mely minden számban kvalifikációt szerzett volna.

Kammerer Zoltán a versenyt követően úgy nyilatkozott: kicsit nagyobb hangsúly volt az olimpiai szereplést biztosító helyezéseken, mint magukon az érmeken. Kadler Gusztáv szerint jól döntött a szövetség, mikor a csapat-összeállításoknál ezt a szempontot követte.

„Tény, a kvóták nagyon fontosak voltak, elvégre az olimpián csak úgy lehet megmutatni a magyar kajak-kenu erejét, ha a lehető legtöbb számban ott vagyunk a mezőnyben. Természetesen ez a döntés áldozatokkal járt, hiszen így több versenyző sem tudott duplázni, de ezt utólag is helyesnek tartom. Lehet, hogy egy-két arannyal esetleg többünk lenne, de a hosszabb távú érdekek miatt ennek így kellett lennie" – folytatta a sportvezető, aki szerint a sportág hihetetlen ütemben fejlődik, s ezzel nekik is lépést kell tartaniuk.

A Kammerer Zoltán vezette kajak négyes olimpiai kvótát ugyan szerzett, a dobogóról azonban több hellyel lemaradt. Fotó: MTI
A Kammerer Zoltán vezette kajak négyes olimpiai kvótát ugyan szerzett, a dobogóról azonban több hellyel lemaradt. Fotó: MTI


„Amikor a női kajak egyes kétszáz métert egy új-zélandi nyeri, amikor egy venezuelai kajakos kvótát szerez, amikor minden idők legnagyobb létszámú világbajnokságát rendeztük, amikor húsz fölötti azon országok száma, melyek érmet szereztek, akkor nagyon fontos az, hogy megőrizzük vezető pozíciónkat. Ez sikerült, elvégre a nők minden kvótát begyűjtöttek, a férfi kajakosok egyet szalasztottak el, a kenusoknál viszont csak Vajda Attila szerzett kvalifikációt" – tette hozzá Kadler Gusztáv, aki a hat győritől valamivel jobb eredményt várt.

„A kenus Takács Kincső egyértelműen a legsikeresebb győri volt a harmadik és hatodik helyével. Nyugodt, kiegyensúlyozott volt végig, azt hiszem, nyugodt szívvel kijelenthetem, nagy jövő előtt az új szakágban.

Azért a női kenuval kapcsolatban annyit mondanék, hogy több országban sokéves hagyománya van, például Kanadában tizenöt éve foglalkoznak ezzel a szakággal. Kincső egyébként egy különdíjjal is gazdagodott, ő lett a legfiatalabb érmes" – dicsérte a fiatal versenyzőt, aki a közelmúltban rendezett németországi ifjúsági világbajnokságon lett vb-ezüstérmes 200 m egyesben.

„Kammereréktől többet vártam, főleg azok után, hogy az olimpiai bajnok fehérorosz, a világbajnok francia és az Európa-bajnok portugál egység sem jutott a döntőbe. Előzetesen a harmadik-hatodik helyben bíztam velük kapcsolatban, hetedikek lettek, ami kvótát ér. Ez azért nagyon fontos, mert itt már nincs javítási lehetőség. Az biztos, ez az eredmény mutatja, hogy a következő időszakban mindenkinek nagyon oda kell tennie magát, s mindent alá kell rendelnie az olimpiai felkészülésnek.

Ennél ugyanis sokkal többre képes a négyes" – vélekedett Kadler, aki a kenus Lantos Ádám váltóbeli teljesítményét elfogadja, fia, Viktor kajakváltóban elért eredményétől viszont többet remélt.

„Lantosék gyakorlatilag kihozták magukból azt, ami reális. A kajakosokat előbbre vártam, különösen a szenzációs előfutam után, de a rajtnál elkövetett apró hiba ennyit jelentett ezen a távon" – mondta a győri klub szakosztályvezetője.

„A legkellemetlenebb meglepetés egyértelműen a Nagy Péter, Széles Gábor kenupároshoz fűződik. Nem is az eredmény miatt, sokkal inkább azért, mert egy világversenyen, különösen hazai közönség előtt, mely egyébként ezúttal is csodálatos volt, nem megengedhető feladni egy versenyt. A két fiú is érzi ennek a súlyát, s biztos, hogy újult erővel dolgoznak azon, hogy ezt a malőrt kijavítsák. Győriként már van csalódottság bennem, de ismerve a klubban végzett munkát, biztos vagyok benne, hogy lesz még ilyen nagy létszámú, s a mostaninál jóval eredményesebb győri kontingens a válogatottban" – mondta végezetül Kadler Gusztáv.

Szeptember 1. és 4. között a londoni előolimpián szerepel a magyar csapat. A sportszakmai szempontok ezúttal háttérbe szorulnak majd, az utazás legfontosabb célja, hogy feltérképezzék a körülményeket, a pályát és a szállást. Erre a versenyre viszont Storcz Botond szövetségi kapitány döntése értelmében nem utazik a Széles Gábor, Nagy Péter kenu páros.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Herczeg Miklós megjósolta a nagy sorozatot

A villámléptű csatár régebben játékostársa volt az ETO jelenlegi vezetőedzőjének, Csertői Aurélnak. Tovább olvasom