Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Kajak-kenu - Horváth Bence két számban is közel Rióhoz

Kammerer Zoltán esélyei minimálisra csökkentek, hogy részt vegyen hatodik olimpiáján.
Horváth Bence két számban is megnyerte a válogatót, így minden bizonnyal nemcsak a moszkvai EB-n, hanem a riói olimpián is indulhat. Erre nagyon kevés esélye maradt Kammerer Zoltánnak, viszont a mai kenu egyes szétlövésben a győri Graboplast VSE két versenyzője is érdekelt lesz.

A győriek fiatal egysége, Horváth Bence és Szomolányi Máté nyerte a férfi kajak párosok 200 méteres szétlövését Szegeden, a kajakosok és kenusok olimpiai válogatóversenyén.
 
Horváth Bence (balra) edzőjével, Tokár Krisztiánnal és csapattársával, Szomolányi Mátéval. Fotó: facebook.com
Horváth Bence (balra) edzőjével, Tokár Krisztiánnal és csapattársával, Szomolányi Mátéval. Fotó: facebook.comEz a kettős egy hónapja, az első válogatón is a leggyorsabb volt ebben a számban, a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duó azonban pénteken egyenlíteni tudott. A vasárnapi különverseny aztán rendkívül szoros csatát hozott, amely végül ismét Horváthék javára dőlt el. Utóbbi kajakos szombaton egyesben is a második sikerét aratta a legrövidebb távon, így ott is megnyerte a válogatót.

„Tudtam, hogy ha jól kapjuk el a rajtot, akkor nem tudnak megverni bennünket. Olyan nyugodt voltam a szétlövés előtt, mint még soha. Talán a tegnapi egyes előtt jobban izgultam, mint most. Az olimpiáról még nem akarok beszélni, hiszen egyelőre fel sem fogtam, hogy ott vagyunk. Most az a cél, hogy minél jobban felkészüljünk és a legjobbat hozzuk ki magunkból Rióban" – mondta Horváth Bence.
„Én tudtam, ha Bence szombaton megnyeri az egyest, akkor felszabadultan áll oda a szétlövésre. Most van is teher rajtunk, meg nincs is. Egy biztos, dolgozunk tovább és bízunk a jó eredményben" – tette hozzá Szomolányi Máté.
„Hibát most sem észleltem, jó pályát mentünk, egyszerűen gyorsabbak voltak nálunk. Jobbak voltak, gratulálok nekik, és szívből kívánom, hogy nyerjék meg az olimpiát" – fogalmazott Tótka Sándor.

A tizenkét ötkarikás szám többségében már lezárult a hazai válogató. A Rióba utazó magyar csapat összetétele a június 24–26-án esedékes moszkvai

Európa-bajnokságot követően válik véglegessé. A magyaroknak 17 kvótájuk – nyolc férfi kajakos, öt női kajakos és négy férfi kenus – van az augusztusi ötkarikás játékokra.

Mindez azt jelenti, hogy a válogatót már korábban megnyerő Dusev-Janics Natasa mellett Horváth Bence és Szomolányi Máté tekinthető majdnem biztos riói indulónak.

Ma délelőtt 10.20 órakor Nagy Péter vagy Lantos Ádám csatlakozhat a győri trióhoz. A két kenus ugyanis 200 méter egyesben holtversenyben végzett az élen – még a célfotó sem tudott köztük dönteni –, s mivel az első válogatón győztes Hajdu Jonatánt kizárták, mert a megengedettnél könnyebb volt a hajója, így ma délelőtt szétlövés dönt a három kenus között.

A kajak négyessel vereséget szenvedő Kammerer Zoltánnak nagyon lecsökkent az esélye, hogy ott legyen hatodik olimpiáján, erre szinte csak akkor van esély, ha a győztes négyes leszerepel Moszkvában.

Fazekas-Zur Krisztina reményei egy kicsit nagyobbak, ő a négyes negyedik „beülőjére" hajt, a kvartettben Kozák Danuta, Szabó Gabriella és Csipes Tamara helye bombabiztos, a negyedik tag lehet Fazekas-Zur mellett a szintén győri Homonnai Luca, esetleg Kárász Anna, de még Vad Ninetta is esélyes lehet a csapattagságra.
A nem olimpiai számokban simán EB-válogató volt a hétvégi. Ezek közül női K II 200 méteren a Janics–Homonnai, férfi C II 200-on a Nagy P.–Lantos, női C I 200-on Lakatos Zsanett, női C II 200-on nagy valószínűség szerint a Devecseriné Takács Kincső–Balla Virág páros utazik. Itt az első válogatót Takács Lakatossal nyerte meg. A női K I 1000 méteren Fazekas-Zur volt a leggyorsabb.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei foci - Fél lábbal már az NB III-ban a Gyirmót II

Tovább olvasom