Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 10°C Még több cikk.

Jubileum: egy évtized az elnöki székben

Labdarúgás - Horváth Cs. Attila napra pontosan tíz esztendeje a megyei labdarúgó-szövetség társadalmi elnöke. Több éve az MLSZ elnökségének tagja. Munkáját a megyei közgyűlés 2004-ben Bauer Rudolf-díjjal ismerte el.
Horváth Cs. Attila sportújságíróként közel tizenöt évig dolgozott a Kisalföld szerkesztőségében, tizedik esztendeje a megyei labdarúgó-szövetség első embere.

– Hogyan került a megyei szövetség élére? – kérdeztük a kerek évforduló alkalmából.

– Mielőtt ezt elmesélném, mindenképp ki szeretném emelni, mekkora büszkeséggel töltött el az, hogy Palotai Károly személyében egy rendkívüli sportembert követhettem az elnöki poszton. Ráadásul jelöltként egy másik igazi legenda, Szániel János volt a vetélytársam. Pontosan tíz évvel ezelőtt volt a választás, s azért is jelentős életemben a dátum, mert épp január 17-én ünnepeljük feleségemmel a házassági évfordulónkat. Az eltelt tíz évet, a toleranciát nyilvánvalóan neki és a családomnak is meg kell köszönnöm. Tulajdonképpen a véletlenen múlt, hogy a választáson elindultam. A szokásos sportigazgatósági évzárón vetette fel valaki, mi lenne, ha jelölnének. Előny volt, hogy újságírói, futballista, edzői, sportvezetői múltamnak köszönhetően szinte minden csapatnál ismertek.

– Amelyek képviselői aztán  meg is választották. Hogyan kezdte a munkát?

– Nem voltam könnyű helyzetben, koromnál fogva – akkor mindössze harminckét éves voltam – az idősebb generáció nehezen fogadott el. Reformokat ígértem, s ezeket be is tartottam. Azt akartam, hogy mérhető és nem mérhető dolgokban is elsők legyünk az országban. Cél volt, hogy a megyei csapatok mellett jó kapcsolatot alakítsunk ki az NB-s csapatokkal, s fontos szempont volt a munkavégzés körülményeinek javítása is. Új főtitkárt kellett keresnünk, s egy idő után rátaláltam Tamási Gáborra. Onnét kezdve elkezdhettünk építkezni. Megteremtettük a munkához a feltételeket, mára korszerűen felszerelt iroda áll a rendelkezésünkre. Megtaláltuk azokat is, akik az apparátusban, a bizottságokban nagyon fontos munkát végeznek.

– Közben az egyesületekről sem lehetett megfeledkezni.

– A klubok a legfontosabbak. Amellett, hogy – s ez sem volt kevés munka – lebonyolítottuk a bajnokságokat, kitaláltuk, hogy valami pluszt is adjunk a csapatoknak. Országosan még mindig egyedülálló, hogy az amatőr futballisták baleseti ellátása szervezetté vált, s keddenként ingyenes ellátást kapnak a megyei kórházban. Sikerült értékesítenünk a bajnokságok neveit, pedig ezért az ötletért eleinte szinte kinevettek a többi szövetségnél. Minden évben valami ajándékot adunk az összes klubnak. Kapuhálókhoz, labdákhoz, szögletzászlókhoz, mentőládákhoz, a sportággal kapcsolatos felszerelésekhez jutott így a megye összes együttese. Ennek a csúcspontja lehet a Nike-val kötött ötvenötmilliós támogatási szerződés, amit azt hiszem, nem kell kiemelnem, mekkora dolog. Az elsők voltunk, akiknek internetes honlapja volt, ez mára megújult, hogy ebben is az élen maradhassunk. Kitaláltuk, hogy szintén minden évben hat olyan sportembert jutalmazzunk, akik nagyon sokat tettek a megye labdarúgásáért. Hamarosan a harmadik megyei futballbált rendezzük.

– Nyilván azért akadt negatívum is a tíz év alatt?

– Persze, voltak és lesznek ilyenek, de azt gondolom, nem ez jellemző a megyére, bár sok szakvezetőből, labdarúgóból, játékvezetőből hiányzik még az az  alázat, ami ehhez az amatőrfutballhoz kell. Amit azért nyugodtan kijelenthetek: azt látom, hogy a labdarúgásban csodálatos emberek dolgoznak, s nagyon jó ebben a közegben lenni, még ha nem is mindig csak dicsérő szavakat kapok vissza. Persze, ami jól működik, az természetes, ami nem, azt szóvá teszik. Összességében ennyire voltunk képesek a tíz év alatt. Úgy érzem, sokat tettünk, de azért nem vagyok teljesen elégedett, s nem is leszek az sohasem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fergeteges második félidő

Kosárlabda - A második félidőben remek teljesítményt nyújtó soproni csapat biztosan, fölényesen… Tovább olvasom