Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Jóga Európa-bajnokság: magyar aranyérem

A Távol-Keletről származó, sportágként egyáltalán nem ismert lélek- és testépítő jóga Európa-bajnokságát Írország fővárosában, Dublinban rendezték.

Nem indiai nyerte meg, a magyar Heller Balázs nyakába akasztották az aranyérmet.

˝A jógával itt, Dublinban kerültem kapcsolatba, miután felkerestem az ottani Bikram stúdiót. Ami igazán vonzott a jógában, az a test és a lélek szoros kapcsolata. Olyan sportot kerestem, ahol mindkettővel egyszerre foglalkozhatok. Hétéves korom óta tizenhárom éven keresztül versenyszerűen tornáztam, így a jógához is szükséges lazasággal, koncentrációképességgel és elhivatottsággal nem volt problémám. Számomra a jóga egyben meditáció is. A másik dolog, ami miatt a jóga mellett döntöttem, az az, hogy szerettem volna a tornából korábban szerzett sérüléseimet saját magam helyrehozni, ami sikerült is˝ – meséli Balázs.

˝Jógaversenyek már az ókori Indiában is voltak. A maiak a legtöbb modern kori versenysportággal ellentétben nem az egymás elleni versengésről, sportdiplomáciáról, taktikázásról és a mindenáron győzelemről szólnak. A jógagyakorlás alapelvei megkövetelik a gyakorló egyéntől az alázatosságot, a testi és lelki egyensúlyt, a belső békét, a tisztaságot, a mások tiszteletét, az önzetlenséget. A jógaversenyeken ezért a résztvevők elsősorban önmagukért és egymásért mutatják be a gyakorlatokat. Számomra az Eb-n való részvétel egy óriási motivációs erő volt ahhoz, hogy tovább tökéletesítsem a jógagyakorlataimat.˝


Ahogy Balázs meséli, maga a felkészülés egy csodálatos dolog, hiszen minél többet jógázik az ember, annál kiegyensúlyozottabb és egészségesebb. Ez az egyetlen sportág, amelyet minél többet gyakorol az ember, annál jobban képes tökéletesíteni, és ez a tökéletesedés kortól független.

˝Nagyon élveztem a felkészülést, sokat tanultam és tapasztaltam önmagam fizikai és lelki korlátjairól, többek között azt, hogy nincs olyan korlát, amit ne lehetne megdönteni. Én a jógának köszönhetem, hogy a tornászpályafutásom alatt szerzett sérüléseimet saját magam helyre tudtam hozni. A felkészülésemben egyébként sokat segített a jelenlegi amerikai női jógavilágbajnok, Courtney Mace, akinek közvetlen személyisége és odaadása példaértékű volt számomra. No és a tornászmúlt is sokat segített. A tornában mindössze 1,5–2 percem volt arra hogy bemutassam a bíráknak azt a gyakorlatot, amire évekig készültem. Ez a koncentrációképesség rögtön előjött bennem, amint a pódiumra léptem. Itt három percem volt, hogy bemutassam az öt kötelező és két szabadon választható pózomat. A versenyen egyébként nemcsak a gyakorlatot pontozzák, hanem a versenyző testi-lelki összhangját, megjelenését és előadásmódját is. A lazaságomat és erőnlétemet a torna nyilván megalapozta, de ez nem azt jelenti, hogy nekem nem kell rengeteget gyakorolnom. A tornával ellentétben a jóga számomra egy életen át tartó utazás.˝


A 2010-ben Los Angelesben megrendezendő világbajnokságon, ahová az Eb-elsőséggel kvalifikálta magát, ismét magyar színekben indul majd a győri fiatalember.


A Bikram jógáról

A Bikram jóga 26 gyakorlat egymásra épülő sorozata, melyet bárki, bármilyen életkorban elkezdhet. Minden óra 90 perces és 38–40 °C-ra felfűtött teremben végzendő. Ennél a hőmérsékletnél az izmok, szalagok lazábbak, könnyebben nyújthatók, így a sérülésveszély kockázata lényegesen lecsökken. A meleg hatására az izzadás fokozottabb, így a méreganyagok kiválasztása jóval hatékonyabb.

Olvasóink írták

  • 2. ACSA 2009. december 20. 09:37
    „Azért bélyeggyűjtésben sem semmi európa bajnoknak lenni!!!:-))”
  • 1. CsabaKiraly 2009. december 06. 20:34
    „Belyeg-gyujtes is SPORT, a lepke-vadaszat mellett. Persze csak egy suly-csoport, NEHEZ :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Real Madrid Dzsudzsák Balázst figyeli!

A madridi Marca címlapján arról számolt be, hogy a klub érdeklődik a PSV magyar légiósa, Dzsudzsák… Tovább olvasom