Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Jelentősen nőtt az angol élvonalbeli focisták fizetése

Az ezredforduló óta 65 százalékkal nőtt az angol élvonalban futballozó játékosok átlagos éves bére, amely most 676 ezer font (közel 260 millió forint). Az összeg nem tartalmazza a győzelmi prémiumot és a pályára lépési díjat sem. Nem élnek rosszul a másodosztályban szereplő játékosok sem, ők átlagosan 195 ezer 750 fontot (75 millió forintot) keresnek.
Közel kétharmadával nőtt az angol élvonalban futballozó játékosok fizetése az elmúlt hat évben - állítja a The Independent című lap felmérése. Egy átlagos futballista így heti 13 ezer fontot (5 millió forintot), éves szinten pedig 676 ezer fontot (közel 260 millió forintot) keres, a prémiumok és az esetleges pályára lépési díj nélkül. Ezek az adatok a hat évvel ezelőttiekhez képest - akkor készült az utolsó felmérés - 65 százalékos növekedést jelentenek. A Premiershipben egy magyar, Gera Zoltán (West Bromwich Albion) játszik.

Érdekesség, hogy a húsz évnél idősebbek közül 150 játékos keres legkevesebb évi egy millió fontot (384 millió forintot), ami majdnem 30 százalékkal több, mint 2000-ben. A legjobban a 28 évesek keresnek (átlagosan 1 millió 160 ezer fontot, azaz 445 millió 870 ezer forintot).

Nem éheznek a másod- és harmadosztályban sem. Előbbiben az átlagbér megközelíti a 200 ezer fontot (egészen pontosan 195 ezer 750 font, azaz mintegy 75 millió forint), ami több mint 50 százalékos növekedés a hat évvel ezelőttihez képest. A League One-nak nevezett harmadik vonalban is több mint 67 ezer font (mintegy 26 millió forint) az átlagfizetés.

Igen a fizetési plafonra

Érdekesség, hogy megkérdezték a játékosokat az amerikai sportokban bevettnek számító úgynevezett "fizetési plafon" bevezetésének szükségességéről. A megkérdezettek 58 százaléka volt híve annak, hogy a klubok ne költhessenek többet fizetésekre, mint a bevételük 75 százalékát. Minél többet keresett egy játékos, annál inkább fontosnak tartotta volna a szabályozás bevezetését.

A The Independent felmérése szerint - nem meglepő módon - legjobban a csatárok keresnek (806 ezer font/310 millió forint), utánuk a középpályások (754 ezer font/290 millió forint), majd a védők (653 ezer font/251 millió forint) következnek. Legrosszabbul a kapusok keresnek, de alighanem ők is félre tudnak tenni átlagosan évi 533 ezer fontos, azaz 205 millió forintos fizetésükből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mind kevesebb résztvevő

Tizenegyedik alkalommal rendeztek a hétvégén krosszfutóversenyt a győrújbaráti gyermektábor… Tovább olvasom