Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Iványi minden ellenfelét tiszteli

Iványi Dalma, a MiZo Pécs irányítója Európa egyik, ha nem a legjobb játékmestere.

A hét közben Sopronban edzőtáborozott a magyar női válogatott. A keretben volt egy olyan játékos, aki az elmúlt években remek játékával többször szomorította el a soproni csapatokat és híveiket: Iványi Dalma, a MiZo Pécs irányítója Európa egyik, ha nem a legjobb játékmestere.
Iványi Dalmát nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen vállalkozás lenne megszerettetni a soproni szurkolókkal. Viszont egészen kivételes tudású kosárlabdázónőről van szó, akit ha nem is szeretnek, de tudását elismerik és éppen ezért tisztelik is Sopronban.

Alföldi a MiZo motorja

– A neve az utóbbi években szinte egybeforrt a pécsi csapattal. Olyan régóta meghatározó játékosa a csapatnak, hogy sokan joggal hihetnék: tősgyökeres pécsi...

– Pedig nem így van, sőt, Pécstől bizony elég messze töltöttem a gyermekkoromat. Alföldi lány vagyok, egy békési kisvárosban, Mezőberényben születtem és ott is kezdtem el kosárlabdázni. Amikor középiskolás lettem, Kecskemétre kerültem, majd annak a befejezése után hívott a Pécs.

– Mielőtt a felnőttek között nyerte volna sorra a bajnokságokat, Magyar Kupákat, mi volt a legnagyobb sikere?

– Ha jól emlékszem, kilencvennégyben, Bulgáriában, Veliko Tornovóban a magyar ifiválogatottal Európa-bajnoki bronzérmesek lettünk.

– Ki volt itt Sopronban abból a csapatból?

– Ropi, azaz Papp Krisztina. Rajta kívül tagja még tagja volt a keretnek Fűrész Emőke is, de ő most sérült, kisebb műtéten esett át.

A mai fiataloknak nehezebb

– Tavaly nyáron az ifjúsági válogatott szintén bronzérmet szerzett, a juniorok pedig negyedikek lettek a korosztályos EB-n. Van, akivel egy csapatban játszik a mostani korosztályos válogatottak tagjai közül, másokkal pedig ellenfélként kerül szembe. Milyeneknek látja a mai fiatalokat?

– Amikor mi voltunk korosztályos válogatottak és Európa-bajnoki bronzérmet szereztünk, szinte azt hittük, miénk a világ. Ami a mai tizennyolc-húsz éveseket illeti, az eredményeik és a pályán nyújtott teljesítményük is azt mutatja: nagyon tehetségesek. Úgy érzem viszont, hogy a helyzetük jóval nehezebb, mint a miénk volt jó tíz évvel ezelőtt. Akkor nem volt ennyire eredményorientált, teljesítménycentrikus nálunk a női kosárlabda, ráadásul messze nem játszott ennyi külföldi a bajnokságban. Úgy gondolom tehát, hogy akkor sokkal könnyebb volt egy fiatal játékosnak bekerülni a felnőttcsapatba és ha tehetséges volt, ott kitűnni, mint ma. Tartok tőle, hogy emiatt veszítünk, veszítettünk el tehetségeket.

Senkitől sem fél

– Van olyan irányító, akitől tart, aki ellen úgy megy fel a pályára, hogy „ő nagyon jó, nem szívesen játszom ellene"?

– Nincs. Tartani nem tartok senkitől, viszont minden ellenfelemet tisztelem. A soron következő ellenfél irányítójából – legyen szó akár bajnokiról, akár Euroliga-meccsről – igyekszem felkészülni, kidolgozni a magam stratégiáját.

– Miből áll ez a felkészülés?

– Megnézem, hogy a riválisom melyik oldalra indul el a labdával, fontos az is, hogy tudjam, gyorsabb-e az illető nálam.

– Ilyen is van?

– Vannak bizony nagyon gyors irányítók és éppen azért kell ez a felkészülés, hogy tudjam, hogyan tudom ezt kivédeni. Szerencsére az évek során sikerült elég nagy tapasztalatra szert tennem, és ez is sokat segít.

Öt tripla után sem

– Általában azt szokhattuk meg öntől, hogy dob tizenkét-tizenöt pontot, ad nyolc-tíz gólpasszt és leszed öt-hat lepattanót. Ehhez képest a Pécs legutóbbi Euroliga-mérkőzésén Belgiumban egy váratlanul szoros meccsen húsz pont fölött „termelve", öt triplát dobva főszerepet vállalt a sikerből. Ilyenkor elégedettebben jön le a pályáról, mint amikor „csak" a szokásosat nyújtja?

– A meccs után beszélgettünk erről. Szóba kerültek a triplák, voltak, akik azt mondták: azon a napon még a gyűrűnek háttal állva is be tudtam volna dobni a labdát. A statisztikát megnézve viszont  azt kell mondjam: a csapat szempontjából nézve voltak annál  sokkal jobb meccseim. Abban ugyanis, hogy ilyen mondhatom, váratlanul szoros lett a belgiumi mérkőzés, nem kis szerepem volt. A játék szervezése korántsem ment úgy, ahogy általában, elég sok labdát eladtam, ráadásul az én őrizetemre bízott játékos is igen eredményes volt...

Magának akar megfelelni

– Milyen céljai vannak még a kosárlabdapályán?

– Azt hiszem, a Pécs eljutott arra a szintre, hogy a bajnoki cím és a kupagyőzelem minden szezonban reális és elérhető cél legyen. Ez most sincs másként. A győzelmekben az a szép, hogy évről évre mindig változik a csapat. Nagy kihívás egy új összetételű társasággal a csúcsra jutni. Mondhatnám azt is: cél az Euroliga megnyerése is. Itt azért a csapat tőle független, rajta kívülálló okok miatt is elcsúszhat. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor keserű az ember szája íze, így inkább az a helyzet, hogy most már nem nagyon tervezek hosszú távra, az adott pillanatért játszom. Mindig a következő feladatra koncentrálok, hogy megfeleljek a magam és a csapat velem szemben támasztott elvárásainak.

Az aktív legenda

– A közelmúltban – egyetlen aktív játékosként – beválasztották a sportág halhatatlanjai, a legendák közé. Ezt hogyan élte meg?

– Régen voltam olyan lámpalázas, mint ott, a gálán. Kis híján nagyon meghatódtam. Óriási dolog ebbe a körbe bekerülni. Nagyon jólesett, hogy egy-két idősebb játékos, például az Európa-bajnok Greminger János vagy Szabics Magdolna – érdekes, mind a ketten irányítóposzton játszottak – odajöttek hozzám beszélgetni velem. Felemelő érzés volt.

Iványi Dalma – civilben

– Milyen Iványi Dalma a pályán kívül? Mennyire házias, hogy áll például ilyen dolgokkal, mint a főzés a mosás és a takarítás?

– A főzést felejtsük el, bevallom, nem tudok főzni. Ami a mosást és a takarítást illeti, azt, ahogy egy háztartást vezető nőnek, nekem kell megcsinálom.

– Gondolkodott már azon, mihez kezd a pályafutása befejezése után?

– Igen. Mindenképpen szeretnék a sport, a kosárlabda mellett maradni. Elvégeztem a középfokú edzői tanfolyamot, lehet, hogy edzősködésre adom majd a fejem.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sördögök: elégedettség hiányérzettel

Négy győzelemmel és négy vereséggel áll az év végén az NB I-es férfibajnokság A csoportjának újonca, a Soproni sÖrdögök csapata. Az együttes a középmezőnyben tanyázva várja az új esztendőt. Az új és újonc gárdától ez nem rossz eredmény. Újonc csapatként a cél nem változott: továbbra is az a legfontosabb, hogy biztosan bent maradjon a társaság. Tovább olvasom