Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Ilyen a golf: jótanácsok kezdőknek

Ha valaki elkezd érdeklődni a golf iránt, nem biztos, hogy tudja, hol lehet elkezdeni ezt a sportot, mi kell hozzá, és mindez mennyibe kerül. Kipróbáltuk, tapasztaltunk, segítünk.


„Egy nagy mezőn lévő kis lyukba egy még kisebb labdát erre teljesen alkalmatlan eszközzel eljuttatni: ez a golf." - mondta Churchill - „ilyen hülyeséget csak az ango­lok tudnak kitalálni".
De tévedett - a kitalálók valószínűleg skótok voltak. Mi magyarok pedig egyre inkább kedveljük ezt a sportot. 
Itt játszhatunk:

18 szakaszos golfpályák


Birdland Golf & Country Club, Bükfürdő
Boya Eagles Golf & Country Club, Vámospércs
European Lakes Golf & Country Club, Hencse
Old Lake Golf Club, Tata
Pannonia Golf & Country Club, Alcsútdoboz-Máriavölgy
Pólus Palace Golf and Country Club, Göd
Royal Balaton Golf & Yacht Club, Balatonudvari

9 szakaszos golfpályák

Paplapos Golf & Academy, Monor Rogner Hotel & Spa Lotus Therme, Hévíz
St. Lőrinc Golf & Country Club, Budapest XXIII
Budapest Highland Golf Club, Budapest XXII

Egyre több golfpálya és gyakorlópálya van már Magyarországon is, amelyeket bátran felkereshetünk, hogy kipróbáljuk, tetszik-e nekünk a sportág.

Szakértő - Bujáki Péter a tatai Old Lake Golf Club golfoktatója, a Magyar Golf Szövetség utánpótlás felelőse - segítségével utánajártunk, pontosan milyen felszerelésre is van szüksége és mennyit kell erre áldoznia annak, aki meg akarja tanulni ezt a játékot.

Azzal mindenki tisztában van, hogy ütő és labda nélkül nem lehet golfozni, de ezek mellett több fontos kellékre van szüksége egy golfozónak - a golftáskáktól kezdve a kesztyűkön át egészen a speciális golfcipőkig.

Azt azonban mindenképp érdemes tudni, hogy az alapszintű golftudás elsajátításához ezeket nem feltétlenül kell megvásárolni, ráadásul a kezdő golftanfolyamokhoz mindenhol biztosítják a két legfontosabb felszerelést: az ütőket és a labdákat.

A golfütő

Akkor érdemes megvásárolnunk az első ütőkészletünket, amikor elvégeztünk már egy kezdő golftanfolyamot, és úgy határozunk, hogy kicsit komolyabban foglalkozunk a játékkal, legalább hetente egyszer szabadidőnket a golfozásnak szenteljük. Ekkor azonban már fontos, hogy legyen saját szettünk, hiszen a jól megszokott ütőkkel nagyobb önbizalommal lehet játszani.

Egy kezdő szett ára 60-70 ezer forint körül kezdődik, természetesen ennél vannak jóval drágábbak is, de nem érdemes nagyobb összegeket felszerelésekbe fektetni, arra akkor lesz szükség, ha magas szinten űzzük, és szenvedélyünkké válik a golf. Egy tipp: internetes aukciós oldalakon óriási kínálat van a használt és új felszerelésekből, ahol valamelyest olcsóbban lehet hozzájuk jutni.


Ütők, labdák: a kezdőknek nem kell mindenből a legjobb.
Ütők, labdák: a kezdőknek nem kell mindenből a legjobb.


A kezdő készletek 12-14 ütőből állnak - tudni kell, hogy egy játékos a pályára legfeljebb 14 ütőt vihet magával a szabályok szerint -, és nem tartalmazzák a nagyobb tudást igénylő ütőket, a hosszú vasakat.

A kezdőknek készült ütőkről tudni kell, hogy nyelük grafitból van, ezekkel rugalmasságuk révén könnyebb ütni, illetve nagyobb fejeik és szélesebb talpaik, valamint súlyozásuk miatt ezek az ütők segítik a lendítést, és kevésbé büntetik a hibás ütéseket.

A labda

 
Érdekességek a golfról

-Mi van a pályán? Szakasz - elütőhely - fairway (nyírt sáv) - terep - green (célterület) - lyuk - zászló - vízakadály - bunker (homokcsapda).

-Egy pálya = 18 szakasz - azért ennyi, mert az egy és negyed pintes szabvány üveg whisky eddig tartott ki.

-Tereptárgyak: fák, bokrok, növények.

-Berendezési tárgyak: padok, labdamosók, locsolófejek, eligazító táblák, jelzőkarók.

-Golfpálya mérete: 100 ha = 1.000.000 m2 = 3846 teniszpálya (majdnem 4000)

-Par: egy szakaszra előírt ütésszám. A norma. Lehet 3, 4, 5, vagy ritkán 6. Az ütése­ket ehhez képest számolják. Az nyer, aki a legkevesebbet üti.
Par alatt 3-mal = albatrosz; 2-vel = sas; 1-gyel = pinty (kismadár); par felett 1-gyel = bogi; 2-vel = dupla; 3-mal = tripla; 4-gyel = katastrofi (finnül).

-A szakaszok szokásos hossza: 110-620 m, de lehet rövidebb vagy hosszabb is. Par 3-as szakaszon a sas = hole-in-one.

-Jellemzően a 18 szakasz = 4 db par3, +10 db par4, +4 db par5 szakasz = összesen 72 ütés.

-A profik ennél kevesebbet is tudnak. A golfban nincs világcsúcs, de a legjobb nyil­vántartott eredmény = 59. Négyen is megcsinálták, köztük egy nő, Annika Sörens­tam. De Tiger Woods nem.

-A jól megütött labda indulási sebessége mintegy 250 km/ó. Az ilyen, 46 gramm töme­gű, 70 m/s kezdősebességű golflabda mozgási energiája 113 joule. Összehasonlításul, a 6 gramm tömegű, 380 m/s torkolati sebességű (Parabellum) pisztoly lövedéké 433 joule, alig négyszerese.

Az ütőkhöz hasonlóan egy kezdő játékosnak a labdákból sem szükséges a legjobb, legdrágább darabokat megvennie, hiszen ezek előnyeit nem is tudnák kihasználni. A kezdők számára a kemény, kétrétegű labdákat ajánlják, hiszen ezek hosszabban szállnak, többet gurulnak és kevésbé sérülékenyebbek. A labdákat háromdarabos csomagokban árulják általában, ezek 1500-2000 forintba kerülnek, de találhatunk nagyobb kizerelést is jóval olcsóbban.

Cipő, táska, kesztyű

Elengedhetetlen kellék a golftáska is, amit meg lehet vásárolni a készlettel együtt, ennek is több fajtája van, az egyszerű, vállon hordozható táskáktól kezdve a kimondottan profik számára készített Tour Bagig.

A hordozható táskák a legolcsóbbak, kaphatók 15-20 ezer forintért is, de ezeknél elterjedtebb az úgynevezett Cart Bag, melyet a golfpályákon használatos speciális kiskocsikon - trolley-kon - szoktak húzni maguk után a játékosok. Ezen táskák ára a 30-40 ezer forintot is elérheti.

A golfkesztyű használata elsőre furcsának tűnhet, ám rendkívül hasznos. Segítségével stabilabb fogás érhető el, megakadályozza a kéz csúszkálását, ami nagyon fontos a lendítés pontos végrehajtásában. Darabjuk 2-3000 forintba kerül.

Nagyon fontos kiegészítő felszerelés a golfcipő is, amit a szakemberek már a kezdőknek is ajánlanak, hiszen ezek speciális kiképzésűek, sokkal jobban tartják a lábat forduláskor, mint az utcai vagy más sportcipők, így ezekben könnyebb befejezni a swing mozdulatsorát.

A golfcipő a legtöbb nagy sportszergyártó cég kínálatában megtalálható, természetesen az árak rendkívül széles skálán mozognak, de egy kezdő játékos számára szükséges cipő 25-30 ezer forintért beszerezhető.

Oktatás

A golfoktatás kezdőknek 15 000 Forint körüli összegbe kerül óránként, ami lehet olcsóbb is, ha 2-3 fő jelentkezik be egyszerre az oktatóhoz. Az órák 45 percesek és magukba foglalják az oktatás, a pályahasználat és a felszerelés ( ütők,  gyakorlólabda ) bérleti díját.

Az oktatás során gyakorlópályák közül elsősorban az úgynevezett driving range-t (elütő mezőt) veszik igénybe a "tanulók", ahol az oktatók segítségével az alapvető ütőfogást ("grip") és az alapmozdulatsort ("swing") gyakorolják. Ezután a putting green-en (gurító gyep) a játék befejező részét, a gurítást sajátíthatják el.

Ahhoz, hogy valaki pályára mehessen, nem elég egy-két tanuló órát venni. Ez egy hosszabb folyamat eredménye. Türelem, gyakorlás, kitartás, és persze némi pénz is szükséges a cél eléréséhez.
Olvasóink írták

  • 3. Amorphis 2009. október 14. 08:06
    „Igen vártuk ezt a cikket, minden 2. ember golfozni jár újabban ! Nem gond a családoknak a megélhetés..”
  • 2. jánosi 2009. október 13. 18:57
    „De a csaj nem rossz ugye Tapmancs ?”
  • 1. Tapmancs 2009. október 13. 11:24
    „Hasznos cikk, az emberek már nagyon várták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barichello a Williamsnél folytatja

Brazil lapok szerint Rubens Barrichello, a Brawn GP brazil pilótája 1+1 évre a Williams-istállóhoz szerződött. Tovább olvasom