Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Idősebb, mint az edzője

A hét elején kapcsolódott be az MKB-Euroleasing felkészülésébe a nyáron a legnagyobb riválistól, a MiZo-Pécs gárdájától igazolt bolgár center, Albena Branzova.

Megfordult az amerikai profiligában is. Pályafutása befejezése után edzősködni szeretne. A hét elején kapcsolódott be az MKB-Euroleasing felkészülésébe a nyáron a legnagyobb riválistól, a MiZo-Pécs gárdájától igazolt bolgár center, Albena Branzova. Személyében egy igen nagy tapasztalattal rendelkező játékos csatlakozott Székely Norbert együtteséhez.

– Hol és milyen körülmények között kezdett kosarazni? – kérdeztük a bolgár középjátékostól.

– Nálunk családi hagyomány a kosárlabda. Édesapám és édesanyám is ezt a sportágat űzte. Jómagam burgaszi vagyok, ott is kezdtem kosarazni, aztán pályafutása vége felé édesapám Várnába ment játszani. Mivel már igen fiatalon megnőttem és magasnak számítottam, tizenhárom évesen tagja voltam az ottani első osztályú csapatnak. Később a család visszatért Burgaszba, ahol a másodosztályban szerepeltem. Érdekességként mondom, ekkor az édesapám volt az edzőm. Kiderült, van tehetségem a játékhoz, és ezután következtek a bolgár nagycsapatok. Játszottam Plovdivban, majd Szófiában, a híres Levszkiben is.

– Mennyit játszott a bolgár nagycsapatokban?

– Nem sokat. Két-két évet, aztán elmentem Amerikába tanulni és játszani a Florida International State Universityre. Az egyetem után Franciaországban, Strasbourgban játszottam két évet, majd jött Brazília, Izrael, Törökország, majd újra Brazília és Izrael. Ezt követően kerültem Pécsre.

 – Ha jól tudjuk, játszott az amerikai profiligában is.

– Igen, egy szezont játszottam a New York Liberty csapatában.

 – Miért nem játszott hazája válogatottjában többek között a magyarok ellen az EB-középdöntőkön?

– Nem rajtam múlt. Hosszú éveken át becsülettel szolgáltam hazám válogatottját. Nem is tudom hány évig és hány mérkőzésen játszottam a nemzeti csapatban. Most azonban fiatalítási koncepció volt, ezért  nem hívtak meg.

 – A Sopron–Pécs meccs biztosan nagyon érdekes lesz önnek...

– Az még messze van. Pécsett otthon éreztem magam, de néha alakulhatnak úgy a dolgok, hogy az ember elvágyik otthonról. Sopronban két-három nap után úgy éreztem magam, mintha már nagyon régóta itt játszanék. Szinte azonnal egy hullámhosszra kerültem a lányokkal, ha még ez a pályán nem is mindig látszott.

– Tudom, nem egy udvarias kérdés, de mit szól hozzá, hogy idősebb, mint az edzője?

– Ez van. Rengeteg a fiatal és nagyon tehetséges lány a csapatban, én pedig a rutinommal, tapasztalatommal azon leszek, hogy segítsek nekik abban, hogy tovább fejlődjenek.

– Mi a terve a pályafutása befejezése után?

– Edző leszek. Ehhez már a képesítésem is megvan. Decemberben sportpszichológiából lesz a diplomavédésem. Persze először nem valószínű, hogy felnőtteknél dolgozom, ezt a szakmát is az alapoknál, azaz a gyerekekkel kell kezdeni. De most az foglalkoztat, hogy minél sikeresebben szerepeljen új csapatom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi-ETO - Debrecen 33-20

Nehéz mérkőzésre számítottak a győriek Debrecenben, ahol az előző években párszor már érte kellemetlen meglepetés a csapatot. A nagy csata ezúttal azonban elmaradt, a házigazda DVSC ugyanis csak tizenkét percig tudta tartani a lépést a vendégekkel. Eddig kétszer is vezettek Bíró Imre tanítványai (1–0, 6–5), ám aztán zsinórban hét gólt lőtt a bajnoki címvédő, mellyel teljesen padlóra küldte a házigazdákat. Tovább olvasom