Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Idegen himnuszok az olimpiai bajnoknak

Pénteken volt 125 éve, hogy megszületett Bauer Rudolf, a Budapesti Torna Club diszkoszvetője, a második magyar olimpiai bajnok, aki 1900-ban Párizsban a magyar atlétika első ötkarikás aranyérmét nyerte.

Bauer Rudolf emlékét Mosonmagyaróvárott is emléktábla őrzi.

Mosonmagyaróvárhoz is kötődik, hiszen a gazdasági akadémia hallgatója volt. 125 éve, 1879. január 2-án született Bauer Rudolf, a Budapesti Torna Club diszkoszvetője. Ügyes gyerekként több akkoriban divatos sportággal megpróbálkozott, játszott klubja első labdarúgócsapatában, evezősként is ért el sikereket, később vadászszenvedélyének hódolt.
A magyaróvári Gazdasági Akadémia hallgatója azonban mindenekelőtt az olimpiai játékokra készült szorgalmasan. Az akkoriban alkalmazott ógörög stílus, majd Garrett technikája után újítással próbálkozott. A görögök lendületvétel nélkül, helyből dobtak, az amerikai pedig oldallendítéssel dobta el a szert.

Bauer Rudolf, az akkoriban népszerű füleslabda-dobásban jártas fiatalember pedig másfél fordulattal vett lendületet, és úgy vetette el a diszkoszt. A hazai válogatóversenyen aratott győzelme után az olimpiát is megnyerte. A párizsi edzések során egyszer a 38 métert is túldobta, a Bois de Boulogne ősi parkjában rendezett versenyen idegességében „csak" 36,04 méterre repült kezéből a diszkosz, ám ez is elég volt a győzelemhez.

Sikerét kínos utójáték követte; az atlétika versenyeit akkoriban az amerikaiak uralták, s Bauer eredményhirdetésénél is az amerikai himnuszt kezdték el játszani, s a csillagos-sávos lobogót vonták fel. A kis magyar tábor heves tiltakozása után a zenekar újrahangolt, de akkor az osztrák himnusszal köszöntötték Bauer győzelmét.

„ A párizsi olimpiáról hazatérve már csak rövid ideig, és akkor is csak vidéki gazdászversenyeken vettem részt. Magyaróvárott azonban továbbra is dobálgattam, és eközben sikerült 42–43 méteres eredményeket elérnem. Olimpiai győzelmem mellett legalább annyira örültem annak, hogy a fordulással való dobást, amelyet én honosítottam meg, minden atléta átvette, s ez lett a diszkoszvetés modern technikája" – emlékezett később sikeres pályafutására.

Sajnálatosan rövid életútja során vidéken gazdálkodott, a Fülöpszállás melletti Sós ér-pusztán hunyt el 53 éves korában. Olimpiai győzelmének százéves jubileuma alkalmából 2000. július 15-én emléktáblát avattak Mosonmagyaróvárott (róla nevezték el az egyetemi sportcsarnokot) és Budapesten a Kinizsi utca 31. szám alatt, egykori lakóházán.

* * *

A MOB Hagyományőrző Bizottsága január 5-én (hétfőn) 11 órakor a magyar atlétika első olimpiai bajnoka születésének 125 éves évfordulójára emlékezve megkoszorúzza Bauer Rudolf egykori lakóházának emléktábláját a Kinizsi utcában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt világversenyt rendezhet Magyarország

Ennek az esztendőnek a legfontosabb sporteseménye az athéni olimpia lesz, de emellett is számos… Tovább olvasom