Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Hol játsszon a Matáv Sopron?

A Magyar Kupát nyert soproni együttes stadionja egyelőre nem alkalmas nemzetközi mérkőzésekre.

A Matáv FC Sopron ugyan kiharcolta az UEFA-kupában való indulás jogát, mégis előfordulhat, hogy egyetlen ellenfél sem teszi be a lábát Sopronba, mert a stadion csak részben felel meg az UEFA előírásainak. Ha így lenne, akkor sokat veszítene a város, mert a mérkőzések kapcsán nem Sopronról szólnának a híradások, hanem mondjuk a 16 kilométerre fekvő Nagymartonról (Mattersburg), vagy a még távolabbi Zalaegerszegről.

– A 2003-ban épült stadion – amelynek sajnos még mindig nincs használatbételi engedélye – valóban nem felel meg a szigorú UEFA-előírásoknak – mondta Gőbl Gábor, a csapatot működtető kft. ügyvezető igazgatója. – Ahhoz, hogy a selejtező kör(ök) mérkőzéseit itthon játszhassuk, megítélésem szerint minimum 15–20 millió forintra lenne szükség. Persze még akkor sem biztos, hogy az UEFA ellenőrei áldásukat adják, de jelentősen nőnének az esélyeink. A minimális programban a város felőli lelátó lefedésére – 600 férőhelyre –, a VIP-páholy, valamint a sajtópáholy és a médiahelyiség kialakítására kerülhetne sor. (A tribün teljes lefedése 50 millióba kerülne.)

A stadionban minimálisan 3000 ülőhelyet kell biztosítani (ez gyakorlatilag adott), azonban az állóhelyi rész befogadóképességének csupán húsz százalékát lehet értékesíteni. Ez Sopronban mintegy 600 állóhelyet jelent, ezért praktikusabb a nyugati lelátót is ülőhellyé alakítani. A játéktér mérete némi korrigálással megfelelő.

– Ezek persze csak a legfontosabbak, mert ezeken kívül még számos előírást kell(ene) teljesíteni, hogy biztonságos, megfelelő felszereltségű és valóban komfortos legyen a stadion – folytatta Gőbl Gábor –, amelyre eddig több mint 600 millió forintot költött az önkormányzat és az állam.
Kérdés, ki honnan teremti elő a szükséges összegeket, hiszen a stadion önkormányzati tulajdonban van, sőt, a város 25 százalék részesedéssel is bír a csapatot működtető kft.-ben.

– Az önkormányzat mindent elkövet, hogy a stadion megfeleljen az UEFA előírásainak – válaszolta érdeklődésünkre Kránitz László, aki az önkormányzatot képviseli a kft.-ben és országgyűlési képviselő is. – A minimális program megvalósítására akár önerőből is előteremtjük a pénzt. Kétszázmillió forintja azonban nincs a városnak ilyen célra, ezért már kedden megkezdem a tárgyalásokat Budapesten, hogy minél előbb tiszta képünk legyen. Nyilvánvaló, csak központi forrásokra számíthatunk. Úgy gondolom, nem csak Sopron érdeke, hogy a stadion teljes egészében elkészüljön és alkalmassá váljon nemzetközi mérkőzésekre, ezért bízom abban, hogy nem hagynak magunkra bennünket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronért díj a labdarúgóknak

A Matáv FC Sopron sporttörténelmet írt, amikor a Magyar Kupa döntőjében 5–1-re legyőzte a Ferencvárost. Sopron csütörtök este a város Fő terén köszöntötte a győztes csapatot. Walter Dezső polgármester bejelentette, hogy a csapat tagjait és vezetőit felterjeszti a Sopronért díjra és az eddigi támogatáson túl, tízmillió forintot ad a város az egyesületnek. Tovább olvasom