Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Hitel a tartozások rendezésére

Hatmilliós hitelt vett fel az Mosonmagyaróvári TE egyesülete, melyből a tartozásaikat rendezték.
Hatmilliós hitelt vett fel az Mosonmagyaróvári TE egyesülete, melyből a tartozásaikat, alkalmazottaik fizetését rendezték. Néhány focista egymással és egyikük az edzőjével is összeveszett nemrégiben. Jövőre 80 millió kell a működéshez, ám több mint tízmillió ehhez még hibádzik.
Kun László ügyvivővel a klub pénzügyi helyzetéről, adósságairól s a gárdánál történt afférokról beszélgettünk.

– Sikerült-e már stabillá tenni az egyesület anyagi helyzetét?

– Úgy tettük stabillá, hogy ütemeztük a kiadásokat: novemberig nem kellett az egyesületnek hitelt felvennie, s nem volt harminc napon túli tartozása – kezdte Kun László. – Ehhez kellett az önkormányzat segítsége: a tervezett támogatást időben, soron kívül is megkaptuk. Fontos volt még, hogy amit az elnök kinevezésekor vállalt, azt nagyrészt teljesíteni tudta. Nagyjából harminc új cég szponzorálja a klubot összesen körülbelül tizenötmilliós összeggel.

Hitelfelvételre kényszerültek

– Mégis úgy hírlik, most hitel felvételére kényszerültek.

– Így van. Olyan helyzetbe kerültünk a kedvező tények ellenére is, hogy hatmillió forintot kellett felvennünk a számlavezető bankunktól. Ez egy feszített gazdálkodás mellett vállalható, kigazdálkodható összeg. Ebből a pénzből a tavalyi tartozásokat kiegyenlítettük, s az októberi bérek, költségtérítések, esedékes járulékok, köztartozások is rendeződtek. Újból és újból jelentkeznek szolgáltatók, amelyek az előző évből többszörös tartozásukat kérik: ezeket, ha nehezen is, de megoldjuk.

– Nemrégiben egy mobilszolgáltató is benyújtotta közel kétmilliós jogos igényét...

– A történet előzményei korábbra nyúltak vissza. A nemrégiben leváltott szakosztályvezető a csapat feljutásakor 1,3 milliós kölcsönt adott az egyesületnek, amit nem rendezett az akkori elnök. A mobilszolgáltató által adott telefonok utáni költséget így most a klub fizette ki: a különbözetet Kiss Zsolt és a telefon használói adták össze. Október vége volt a fizetési határidő, ám a nem tudtunk volna fizetni, így kényszerültünk hitel felvételére.

– Volt egy másik lehetőség is...

– A jelenlegi anyagi helyzetben az elnök és az elnökség próbált anyagi forrásokhoz jutni. Országos napilapban adtunk fel hirdetéseket: névadó szponzort kerestünk. Több érdeklődő is akadt, ám konkrét tárgyalásokig nem jutottunk el. Nyáron érkezett a csapathoz a fiatal játékos, Papp Imre, s beszélgettünk a jó kapcsolatrendszerrel rendelkező menedzser édesapjával: kértük, segítsen a klubnak. Az előzetes egyeztetések után, az október 17-i elnökségi ülésen meghallgattuk. Egy pályázatot adott be a megüresedett szakosztály-vezetői pozícióra, igaz, más elnevezéssel kapott volna pozíciót.

Körvonalazódni látszott egy megállapodás, mely garanciális feltételek biztosítása esetén lépett volna érvénybe. Ennek legfontosabb eleme, hogy novemberig egy jelentős összeget ügyvédi letétbe helyez. Közben az elnökség részéről több aggály is felmerült: például Papp úr pályázatot adott be, de előtte ki sem írtak ilyet. Úgy ítéltük meg, ha valaki jelentős összeget tesz a egyesület asztalára, akkor hozzá lehet igazítani a szabályokat. A megállapodás végül nem jött létre, ez kényszerítette a klubot a hitel felvételére.

Nem értett egyet a cserével

– A hétvégi bajnoki meccs után affér támadt az edző és egy játékos között. Mi volt ennek az oka?

– Sajnos hetek óta több affér is volt a csapatnál, s erre igazából most derült fény. Edző és játékos, sőt, játékosok között is voltak kisebb-nagyobb veszekedések: állítólag két focista össze is verekedett. A hétvégén az egyik lecserélt játékos nem értett egyet az edzővel, s a nézőket is megbotránkoztatva sértő kifejezéseket tett az edzőre és az egyesületre. Közösen leültünk beszélgetni az érintettekkel, s azóta rendeződött az ügy. A gárda rosszul szerepel, ráadásul a játékosok korábban hónapokig nem kaptak fizetést sem. Ez is oka lehet a civakodásoknak. Jól jön, hogy már csak egy forduló van hátra az őszi idényből, rendezhetjük sorainkat.

Tízmillió még hiányzik

Jövő héten elnökségi ülést tartanak. Miről lesz ezen szó?

– Az edző beszámolója mellett a jövő évi sarokszámokat is megvitatjuk. Az érvényes szerződések alapján már most látszik, hogy 2006-ra nyolcvanmillió forint kell a klubnak: ehhez keressük a forrásokat. Az önkormányzattól jövőre is ugyanakkora összeget, harminchétmilliót, a szponzoroktól egyelőre tízmilliót, saját bevételeinkből három-négy milliót kaphatunk. Tízmilliót meghaladó összeget kellene még emellett előteremtenünk a biztonságos működéshez. Bízom a jövőben, mert a csapat meccseire sokan kíváncsiak, minden héten érkeznek új fia- talok az utánpótlásgárdákhoz.

– Milyen a létesítmények állapota?

– Aggasztó. Az öltözők – főleg a tekepályán – elhanyagoltak, a karbantartásra több millió forint szükségeltetik. Sajnos minél később lesz rá pénz, annál többe kerül az egyesületnek. A zuhanyzótálca rozsdás, a tekecsarnok fűtéscsöve szétment, a küszöbök rohadnak, a fürdőszoba penészesedik, a pályán még mindig nincs villanyvilágítás. Ennek ellenére bízom a szebb jövőben, hisz munkatársaimmal s az önkormányzattal közösen ezen dolgozunk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan is aláírta a Honda szerződését Talmácsi Gábor

Talmácsi Gábor hivatalosan is elkötelezte magát a Honda Scot istállóhoz: a magyar motoros egy plusz… Tovább olvasom