Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Hétezer méteres Álmok

Csiszér Endre győrzámolyi hegymászó a Tien-san hegységben lévő 7010 méteres Han Tengri meghódítására készül két társával együtt.

A túrát egy nemrégiben balesetben elhunyt barát emlékének ajánlják.
Csiszér Endre (36) Erdélyben, pontosabban Csíkszeredán szívta magába a hegyek, a túrázás szeretetét. A kötődés egy életre szól, és amikor a kilencvenes évek elején Győrbe vetette a sors, errefelé még a környéken sem talált havasokat. Első jelentősebb mászását így az ausztriai Schneeberg jelentette.

„Az Alpok azóta is a kedvencem. Ausztrián kívül Olaszországban és Szlovéniában rengeteg csúcsot másztam meg. Természetesen nem maradhattak ki a sorból más hegységek sem, »legyűrtem« például a Kárpátok főgerincét és a Nyugati-Tátrát is. Ez utóbbiról csak azt mondhatom: egy valóban különleges hely."

Európán kívül hat évvel ezelőtt mászott először: a Himalájában egy 6000 méteres csúcsra küzdötte fel magát harmadmagával.
„Fantasztikus élmény volt. Egy nagyobb csapatból váltunk ki hárman és első magyarokként értük el a Tapapick-csúcsot. Ezen az úton háromszáz kilométert gyalogoltunk harminc nap alatt és ha ehhez hozzáveszem, hogy különböző eszközökkel további háromezer kilométert utaztunk, ebből már érthetik, a hegymászás számunkra miért nemcsak sport, hanem egy életforma."

A hegymászás „veszélyes üzem", ezzel tisztában vannak azok is, akik a hatalmas magasságokba vagy a meredek sziklameredélyekre törnek, a havas csúcsok leküzdésére vállalkoznak.

„Egészséges félelemérzet természetesen van bennünk is. Mint az életben mindenhez, a mászáshoz is szerencse kell. Megesett, hogy nem sokkal mellénk csapott le a villám, de mindig számolni lehet hólavinával és eltévedéssel is. Egyszer mászás közben rosszul mértem fel az erőmet és hét métert zuhantam. Szerencsére megúsztam komolyabb sérülések nélkül, de ennyi erővel akár tragédia is történhetett volna. Érdekes, hogy fent, a magaslatokban folyamatosan jár az agyam. Ilyenkor előveszek egy papírt és verset írok, vagy éppen fotózok. A csillagos égbolt, a sátorban lobogó gyertyafény könnyen megihleti az embert."
Csiszér Endre szerint egyik ismerőse tökéletesen fogalmazott, amikor a bivakolást (sátor nélküli, hálózsákos éjszakázás) így apsoztrofálta: kinn alvás és kínalvás... Ennek ellenére minden út megannyi élmény, folyton keresik az újabb kihívásokat.

„Július végén repülünk Almatiba. A nagy cél a Tien-san hegység, a Kirgizisztánban lévő Han Tengri megmászására készülünk. Hétezertíz méteres magasságával talán nem tűnik olyan óriásnak, ám technikailag komoly feladatnak ígérkezik. Az alaptáborunk négyezer méteren lesz, két egri társammal ide bérelt helikopter visz fel bennünket. A túra megszervezésében egy hegymászásra specializálódott kinti iroda segített. A költségek fejenként mintegy félmillió forintra rúgnak. Az egy hónapos útról feleségem és két gyermekem vár haza Győrzámolyon. Mindenképpen szeretnénk legyőzni a csúcsot, hiszen az expedíciónak egy szomorú aktualitása is van: a mászást motoros balesetben fiatalon elhunyt győri barátunk, Orbán Krisztián emlékére ajánljuk."
Csiszér Endre a német hegymászók köszönésével búcsúzik: Berg heil! vagyis: Hegyre fel!
Úgy legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedro de la Rosa veszi át Montoya helyét

Két nappal a NASCAR-os szerződés bejelentése után Juan Pablo Montoya megerősítette, hogy azonnali… Tovább olvasom