Változások a Forma-1 világában

Az elmúlt években az élcsapatoknál nem történt nagy változtatás a pilótákat illetően, ám a 2005-ös esztendőben szinte kivétel nélkül új, vagy visszatérő versenyzők állnak majd rajthoz.

Számos olyan pilóta jövője is kétséges, akik már hosszú évek óta aktív résztvevői a Formula-1 száguldó cirkuszának. David Coulthard, Olivier Panis és Nick Heidfeld pályafutásának következő állomása is bizonytalan, de az szintén elképzelhető, hogy az évad végén búcsút kell venniük a Formula-1-től.

A Ferrari alakulatánál ezúttal sem történik változás a versenyzőket illetően, így jövőre ismét a Michael Schumacher – Rubens Barrichello páros folytathatja a Scuderia sikersorozatát.

A Williams-BMW Ralf Schumacher és Juan Pablo Montoya helyére két új versenyzőt igazolt le, így a csapatot Mark Webber és Jenson Button képviseli a 2005-ös esztendőben. Button Formula-1-es pályafutása a Williams színeiben kezdődött, így a brit pilóta számára nem jelentenek majd újdonságot a csapat elvárásai.

A Renault Fernando Alonso mellett egy olasz tehetségnek is lehetőséget biztosít a Formula-1 következő évadában. Giancarlo Fisichella már régóta erre a lehetőségre várt, hogy egy élcsapatnál adhasson számot tudásáról.

A McLaren-Mercedes úgy határozott, nem hosszabbítja meg David Coulthard szerződését, akit Juan Pablo Montoya vált majd az Ezüstnyilaknál. A finn Kimi Räikkönen így egy új csapattárssal szemben is összemérheti tudását a 2005-ös esztendő futamain.

A Toyota már szintén meghozta döntését a jövő évi pilótakérdés kapcsán, így már biztos, hogy Ralf Schumacher és Jarno Trulli az elkövetkezendő esztendőben a német-japán versenyistállót képviseli majd.

A Sauber-Petronas még nem határozott arról, hogy az új évadban melyik pilóta kap majd lehetőséget arra, hogy Felipe Massa mellett tegyen tanúbizonyságot rátermettségéről. Gary Paffett neve mellett Nick Heidfeld is szóba került, aki jó eséllyel pályázik arra, hogy visszatérjen egykori csapatához.

A BAR-Honda egyelőre egyik versenyzőjének a nevét sem hozta nyilvánosságra, azonban Button távozását követően Takuma Satonak jó esélye van arra, hogy jövőre is maradhat jelenlegi munkaadójánál. A brit pilóta bejelentését követően a kétszeres világbajnok, Mika Häkkinen neve is felmerült, de Jacques Villeneuve is a lehetséges versenyzők között szerepel.

A Minardi , Jordan és Jaguar csapatok egyelőre még várnak a bejelentéssel, mivel nemcsak a pilóták személye kérdéses, de a versenyistállók indulása sem teljesen biztos a 2005-ös évadban. Míg a Jordan alakulata szívesen fogadná, ha Jos Verstappen az ő színeikben térne vissza a Formula-1 világába, a többiek még jelöltet sem kívántak megnevezni.