Újjávarázsolták az összetört autóját

A közelmúltban ünnepelte 80. születésnapját Hollósi László, a GYAC atlétaedzője, aki születésnapjára tanítványaitól - akiket az elmúlt öt évtizedben edzett - ajándékul a másfél éve összetört autóját kapta felújítva. A kerek születésnap apropóján kerestük fel az edzőt, aki elmesélte kalandos pályafutásának kezdetét.

„A Győri Dózsában versenyeztem négyszáz és nyolcszáz méteren. Az, hogy miként lett belőlem futó, roppant érdekes történet – vágott bele az anekdotázásba Hollósi László. – Felvidékről menekültünk el a háború után. Édesapám Észak-Komáromban dolgozott a bíróságon, majd mikor megfenyegették azokat, akik ha nem nem vallják magukat szlováknak, akkor ki lesznek rúgva, átjöttünk három másik családdal együtt Győrbe.”

Az orvos vette meg a gyógyszerét

Itt egy tánctanár fogadta be Hollósiékat, de nagy tél volt, fűtés nem volt a lakásban, amit éppen Hollósi László szenvedett meg a legjobban, nagyon lebetegedett.

„Apám a Tüzépnél vállalt alkalmi munkát, később felvették a bíróságra. Mikor eléggé leromlott már az állapotom, a szüleim elvittek egy Kórádi nevezetű doktorhoz, aki megmondta, milyen gyógyszerre lenne szükség. Nekünk azonban nem volt rá pénzünk. Szerencsére a szüleim nem adták fel, s egy másik orvoshoz is elvittek. Halmi doktor is ugyanazt javasolta, ám amint megtudta, hogy nekünk erre az orvosságra nem telik, a saját pénzből vette meg a gyógyszert” – folytatta az idős edző, aki hozzátette: annyira lebetegedett, hogy egy évvel később tudta csak elkezdeni az iskolát, mert járni is újra kellett tanulnia.

Hollósi László (jobbról a harmadik) tanítványaitól a 80. születésnapjára ajándékba a másfél éve összetört autóját kapta teljesen felújított állapotban.

„Ennek megfelelően tornából is felmentett voltam szinte végig az általánosban. Hetedikes koromban aztán Harnis László, aki a szigeti iskolában tanított testnevelést, szólt nekem, hogy a pinnyédi erdőben lesz egy városi mezei futóverseny. Ha nem is futhatok, a jó levegő nem árt nekem, menjek ki a versenyre én is. Ahogyan néztem a gyülekező me- zőnyt, arra gondoltam, mi lenne, ha én is beállnék. Így is tettem, s az egy kilométeres táv felénél már második voltam. Harnis tanár úr, mikor meglátott, azonnal le akart parancsolni a pályáról, de nem engedelmeskedtem, ráadásul szerencsémre a tanár biciklijéről a lánc is leesett, ezért nem tudott tovább jönni velem. Én pedig úgy begyorsítottam, hogy végül simán megnyertem a versenyt” – emlékezett első sikerére Hollósi László.

Az újság buktatta le

Ezt aztán újabbak követték, viszont otthon a szüleinek nem árulta el, hogy atletizál.

„Tullner János volt az edzőm, ő adott felszerelést, s miután már az első edzéseken lehagytam a többieket, elvittek a magyar bajnokságra, Budapestre. Itt csak mellbedobással kaptam ki négyszáz méteren, s ez okozta az otthoni lebukásomat. A Népsportban ugyanis a címlapon jelent meg a fotó a befutásról. Apám lerakta elém az újságot, s kérdezte, nem ismerős-e az egyik futó a képen. Szerencsére nem lett belőle nagy botrány, utána is folytathattam a versenyzést, immár szülői engedéllyel” – mesélte tovább az edző, akinek aztán nem egészen úgy alakult a versenyzői pályafutása, ahogyan azt tervezte.

„Azt gondolom, elég hamar kiégtem, utólag be kell látni, hogy nem így kellett volna az egészet alakítani, a szervezetem tulajdonképpen nem volt felépítve erre a terhelésre” – mondta.

Pedig igazán jó futó volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Kiss Györggyel kilenc évig futott együtt. Róla azt kell tudni, hogy járt a mexikói olimpián, Európa-válogatott, sokszoros magyar csúcstartó volt.

Hollósi László végül 25 éves korában hagyta abba a versenyzést, öt év telt el atlétika nélkül.

„Harmincéves voltam, mikor rábeszéltek, hogy menjek az ETO-hoz edzősködni. Belevágtam, s most már ötven éve ez az életem. Már a második év után jöttek az eredmények. Három tanítványom is eljutott az olimpiai kerettagságig. Az egyik Horváth Béla volt, aki először futotta le nyolc percen belül a háromezer métert. Pályafutása nagyon szerencsétlenül alakult, miután leigazolta a Fradi, Achilles-ín-sérülést szenvedett. Külföldön megműtötték, viszont arra már nem volt pénz, hogy még legalább egy hetet kint maradjon, s teljesen rendbe jöjjön. Túl korán tért vissza, állandó problémái voltak a sebbel, s vége is lett a karrierjének” – mondta Hollósi László, aki Biacsics Elvirát is felkészítette egy olimpiára, de a Los Angeles-i játékokra végül a szocialista országok bojkottja miatt nem jutott ki.

Tanítványa az olimpián

A harmadik olimpikon Földingné Nagy Judit volt, aki Atlantában és Sydney-ben is rajhoz állt, második olimpiáján az előkelőnek számító 17. helyen végzett a maratoni távon.

„Számomra mindig roppant fontos volt, hogy igazi csapatot, vagy inkább családot kovácsoljak a csoportomból. Van négy gyerekem, öt unokám, de a tanítványaimat is mindig úgy szerettem, mintha a sajátjaim lennének. Bevallom, számomra mindig Halmi doktor volt a minta, mindig olyan szerettem volna lenni, mint ő. Bízom benne, hogy ezt sikerült elérnem” – beszélt ars poeticájáról az edző, aki meghatódott, mikor megtudta, milyen ajándékkal lepték meg a tanítványai a születésnapján.

„Már lemondtam az autóról, mellyel egy balatoni útról hazafelé karamboloztunk egy busszal. Szerencsére személyi sérülés nem történt, viszont a kocsi totálkáros lett. Ráadásul ez egy speciális darab volt, nem sokat gyártottak belőle, így az alkatrészek beszerzése nem volt egyszerű. Igazán hálás vagyok annak, aki ebben tevékeny részt vállalt, ennél szebb ajándékot nem is kaphattam volna” – mondta a még mindig aktív edző, akinek nemrégiben volt egy hat és fél órás műtétje, 35 centis műeret építettek be a lábába.

„Volt tanítványom, dr. Jakab Lajos műtött. Ő is sokszoros magyar bajnok, EB-n volt negyedik is, de a tanulmányai miatt végül abbahagyta az atlétikát. Nagyon hálás vagyok neki is, a gyógyulásomat végig nyomon követte. Most már újra edzősködöm, ugyan még óvatosabb vagyok, de muszáj csinálni, hiszen várnak a tanítványok, akik a távollétemben is szorgalmasan edzettek a megbeszéltek szerint. Le a kalappal előttük” – mondta végezetül Hollósi László, akinek jelenleg a legígéretesebb tanítványai közé tartozik Marx Balázs és testvére, Bálint. Ők ketten az andorrai hegyifutó-világbajnokságon szerepeltek tavaly, Balázs emellett a macedóniai EB-n is rajthoz állt. Zatykó Luca 2018-ban a győri U18-as Európa-bajnokságon 3000 méteren képviselte Magyarországot.

Szóval tehetségek most is vannak, s Hollósi László reméli, még további szép eredményeket érnek el közösen.