Új stadion épül Győrött

Új ETO-stadion, sport- és szabadidőközpont épül, 2005 végéig készül el a teljes beruházás. Tavasszal megkezdődnek a centenáriumi ünnepségek, júliusban játszik Győrött a Benfica. A látványterveket itt láthatja
Tarsoly Csaba, az ETO FC Kft. tulajdonosa az új stadion látványtervével. Kattontson a képre >>

Az ETO-stadion VIP-termében látható a Nagy Ernő építőmester nevét és az 1936-os esztendőt megörökítő emléktábla, amely a régi, vagongyár melletti pálya lelátóján állt és az avatás tiszteletére készült. A jelenlegi stadiont 1977-ben avatták és a tervek szerint huszonhét évet él, mert idén két ütemben teljesen lebontják és az új 2005 decemberére nyeri el végleges formáját.

Áprilisban kezdik?

„ Érvényes építési engedélyünk egyelőre a keleti lelátórész és a mögötte lévő főépület lebontására, illetve átépítésére van. Az engedély április negyedikén jár le, addig mindenképpen el akarjuk kezdeni a munkálatokat. Győr város vezetőivel többször egyeztettünk, megismerték a koncepciónkat és támogatásukról biztosítottak bennünket. Olyan sport- és szabadidőcentrumot tervezünk a jelenlegi stadion helyére, amely őrzi a hagyományokat, ám egyben megfelel a modern kor követelményeinek is” – mondja Tarsoly Csaba, az ETO FC Kft. tulajdonosa.

Győrött régóta várják, hogy az előző kormány által meghirdetett stadionrekonstrukciós program végre az ETO-stadiont is „elérje”. Ahhoz képest, hogy az elsők között ígérték a győri létesítmény felújítását, eddig mindössze néhány mellékhelyiség csinosítására és vizesblokk cseréjére került sor.

Bíznak a miniszterben

Kattintson a képre >>

Az elképzelések szerint az első ütemben a keleti oldali fedett lelátó, a sajtópáholy és a főépület készül el, amelyet a nyár után követ a második ütem a pálya két alapvonala mögötti lelátórésszel, az egyik oldalon fedett jégcsarnok épül két pályával, a másikon sportszálloda klinikával. A harmadik ütem a nyugati oldali fedett lelátót és a mögötte elhelyezkedő sportcentrumot (többek között tenisz- és fallabdapályákkal, görkorcsolyázási lehetőséggel, fitnesztermekkel) foglalja magába. A létesítmény tervezett átadási határideje 2005. december 31.

Benfica-meccs júliusban

„ Az új stadiont fokozatosan vehetik birtokba a szurkolók. Az első szakasz avatását július 20-ra tervezzük, és egyben kapcsolódna a centenáriumi ünnepségsorozathoz is. Fehér Miklós emlékére valószínű, ekkor játszik Győrött a Benfica, volt játékosunk családjával is felvettük már a kapcsolatot ez ügyben. A mérkőzés bevételét az utánpótlásunk javára ajánljuk fel. A Bayern München esetleges vendégjátékáról ebben a hónapban tárgyalunk az Audi illetékeseivel.

Márciustól az év végi stadionbúcsúztatóig minden hónapra tervezünk egy-egy eseményt a száz év emlékére. Ezek közé tartozik két utánpótlás-korosztály számára rangos Fehér Miklós-emléktorna megrendezése, de nem feledkezünk el a dicső elődökről sem, őket is köszöntjük az év folyamán. Nagy gondot akarunk fordítani a hagyományok ápolására, az átépített klubházban például szeretnénk kialakítani az ETO-múzeumot.”

A győri stadion az EB-pályázat, illetve a rekonstrukciós program keretében is az elsőként és a legigényesebben átépítendők között szerepelt, ám ennek ellenére éveken át nem történt ott egy kapavágás sem. Joggal várják a győriek, hogy az ETO centenáriumi évében elkezdődjön a munka és ráadásul a szép stadion mellé jó csapat is társuljon.