Hallgassa élőben!

Születésnapos Sasfészek

Ötéves születésnapját ünnepli a győri Sasfészek FC. Az egyesület utánpótlást nevel.

Több mint húsz játékos került már át a Győri ETO FC-hez. Külföldi tornákon is többször szerepeltek.

Öt éve alakult Győrben a Sasfészek FC. Az egyesület alapítója és vezetője, Szabó Tibor nem hagyományos utánpótlás-nevelő bázist hozott létre, elsődleges célja ugyanis nem a gyerekek kiválasztása volt.
„ A Sasfészekben nemcsak olyan gyerekekkel foglalkozom, akik tehetségesek a futballhoz, eddig is bárki jöhetett hozzánk focizni, s ezen a szemléleten a későbbiekben sem változtatok. Egy olyan helyet szerettem volna létrehozni, ahova olyanok is lejárhattak, akiknek nem megfelelő a testi adottsága, soha senkit sem küldtem el.

A hangsúly mindig is a rendszeres mozgás megszerettetésén volt. Ha pedig ezek után valaki mégis kiemelkedett, azt örömmel adtam tovább a nagyobb egyesületekbe. Büszkén mondhatom, hogy nagyon sokan játszanak ma már a Győri ETO-ban. Az öt év alatt huszonkét játékos került át az élvonalbeli gárda utánpótláscsapataihoz. Emellett pedig az NB II-es Gyirmót háttérbázisát is a Sasfészek biztosítja, s a Bozsik-programnak is a kezdetektől részesei vagyunk. Mindezek ellenére nem kívánok változtatni a koncepción” – mondta Szabó Tibor.

A klub télen a Kodály- és a Móra-iskola tornatermeiben, tavasztól egészen nyár végéig pedig a Lukács-iskola területén kialakított füves sportpályákon tartja foglalkozásait.

„ Régi vágyam volt, hogy létrehozom ezt az általam csak családi grundnak nevezett szabadidő- sportcentrumot. Szerencsére az iskola és a város vezetése is támogatta az ötletet. Hosszában egy, keresztben pedig két füves foci-, egy salakos teniszpályát, a kisebb gyerekeknek pedig homokozót alakítottam ki. A körülményeket látva a szülők szívesen hozzák ide a gyerekeiket, mert tudják, jó helyen vannak, sőt, ha kedvük támad, ők maguk is kint lehetnek a szabad levegőn.

A gyerekek edzése így könnyen családi programmá, közös sportolássá válhat, ami úgy gondolom, nemcsak a városban, de talán országosan is példaértékű.”

A Sasfészek csapatai rendszeres résztvevői a hazai és a nemzetközi korosztályos tornáknak, ahol nem ritka a sikerélmény sem.
„ Amelyik tornára csak tudunk, azokra elmegyünk. Így tudnak fejlődni a gyerekek, valamint vonzó az is, hogy látják, van értelme annak, amit csinálnak. Előfordult olyan, hogy hétfőn érkezett egy új fiú, hétvégén pedig már egy komoly megmérettetésen mutathatta meg, mit tud. Legnagyobb élményünk a 2003-as hollandiai nemzetközi torna volt, ahol tizennyolc ország harminc csapata közül az előkelő ötödik helyet szereztük meg. Az öt év alatt egyébként nagyon jó barátság alakult ki több hazai és külföldi klubbal, akikkel rendszeresen szoktunk együtt futballozni.”