Rio magyaros búcsúja

Búcsút vett Magyarországtól Yamashiro Riosuke, a jánossomorjai baseballcsapat vendégedzője.

Búcsút vett Magyarországtól Yamashiro Riosuke, vagy ahogy a magyarok nevezik, Rio, a jánossomorjai baseballcsapat vendégedzője. Az elmúlt két évben ő a magyar nyelvvel, tanítványai a sportággal küzdöttek meg – állítása szerint mindannyian sikerrel.

Ha nem is hibátlan, de folyékony magyarsággal mesél itteni élményeiről a huszonhét éves japán edző, aki egy nemzetközi program keretében, ösztöndíjasként érkezett Jánossomorjára, hogy a szaktudásával a Rascals csapatát erősítse.

Mielőtt még bárki megkérdezné, ugyan mit tudnak a japánok erről az amerikai sportágról, el kell mondanunk, hogy nagyon is sokat: a baseball Japánban annyira népszerű, hogy minden valamirevaló iskolának komoly csapata van, s márciusban a szigetország nyerte az idei világbajnokságot. Közvetítés híján Rio a Kubával vívott döntőt csak interneten követhette, igaz, sok ideje nem is lett volna tévézni, hiszen készülődnie kellett a nagy útra: megbízatása lejártával hazatér Japánba.

Sok emléket nem tud magával vinni a fél világot átszelő útra, közülük valószínűleg díszhelyre kerül majd otthon a szilvapálinka, a magyar csapattársaitól kapott legkedvesebb ajándékot azonban sajnos nem viheti haza: a fiúk villanyradiátorral lepték meg, amikor látták, hogy az enyhe japán télhez szokott fiút meggyötri a téli zimankó… A csomagba kerül még pirospaprika, no meg néhány magyar étel receptje, hogy otthon is rekonstruálni tudja a megszeretett paprikás csirkét.

Rio nemcsak magyarul tanult meg nálunk – ma már jobban beszéli, mint az angolt –, hanem bulizni is, a japánok ugyanis sokkal kevésbé bírják az italt, mint mi, s bizony a jó magyar szokás szerint megünnepelt gólörömöt szoknia kellett. Ahogy a magyar időérzéket is.

„Furcsa volt, hogy itt a vonatok nem járnak pontosan, és az emberek sem pontosak. Miután láttam, hogy nem kell sietni, én is lazultam egy kicsit” – mondja Rio, aki ígéri, amint lehet, visszatér Magyarországra.