Ötödik Lékó Péter a világranglistán

A Nemzetközi Sakkszövetség megjelentette a július 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistáját.

A listavezető orosz exvilágbajnok, Garri Kaszparov pontszáma nem változott, a második helyezett indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand 8, az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik 6 pontot nyert. Az orosz Alekszander Morozevics két ponttal megelőzte Lékó Pétert. Első számú nagymesterünk moszkvai remek eredményét csak a következő listán számolják el. Polgár Judit nem játszott egyetlen versenyen sem, de előrelépett a nyolcadik helyre. Almási Zoltán az 51., Gyimesi Zoltán a 85., Berkes Ferenc a 95. a top száz listáján. Az első huszonötben kilenc orosz, két-két magyar, angol és ukrán szerepel.

A FIDE hivatalos honlapján közzétették a július 1-től érvényes Élő-pontszámokat. A listavezető Garri Kaszparov előnye ismét csökkent. Az orosz exvilágbajnok egyetlen versenyen sem szerepelt, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a Bundesligán sikerrel játszott a Baden-Oos együttesében. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik a francia bajnokcsapat, a NAO Chess Club éltábláján elért jó eredményével gyűjtött 6 pontot.

A Kramnyik elleni világbajnoki döntőjére készülő Lékó Péter az elmúlt hónapokban nem versenyzett, segítőivel edzőtáborban javítgatta a bevetésre kerülő változatokat. Nagymesterünk júniusban remekelt az örmény együttes vendégjátékosaként a világválogatott hatosával szemben, eredményét csak a következő listán számolják el.

Az orosz bajnokcsapatban fantasztikus teljesítményt nyújtott Alekszander Morozevics, és 30 hónap után ismét negyedik a ranglistán, egy év alatt 73 pontot gyűjtött. További változások is történtek a legjobb huszonöt rangsorában. Javított az angol Michael Adams, Polgár Judit már a nyolcadik annak ellenére, hogy egyetlen játszmát sem játszott még idén.