Munka minden mennyiségben

A magyar úszóválogatott színe-java a Balatonra költözött: megkezdődött az utolsó nagy terhelés, a fűzfői edzőtábor.

A magyar úszóválogatott színe-java a Balatonra költözött: hétfőn megkezdődött a július-augusztusi budapesti Európa-bajnokság előtti utolsó nagy terhelés, a fűzfői edzőtábor.

„A gyorsasági állóképesség és munka minden mennyiségben című esztrádműsort adjuk elő” – közölte vidáman Kiss László, aki az erőfejlesztő gépek nyikorgásától kísérve beszélt az előttük álló két hétről. A szövetségi kapitány elmondta, a mostani összetartás sokban különbözik a februáritól: míg akkor a második makrociklus végén az ob-re készítették fel a versenyzőket, most, a harmadik ciklus elején a gyorsaságot alapozzák meg.

A Jövő SC–II. kerület még iskolába járó tizenévesei – így például az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel és a Verrasztó testvérek – kivételével valamennyi fővárosi és vidéki klasszis ott dolgozik a Balaton partján (a „kicsik” később Gyopárosfürdőn kapják meg a maguk adagját). Többek között Cseh László, Kovács Ágnes, Boulsevicz Beatrix, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Zubor Attila, Lipcsei Krisztina, Kis Gergő, Rácz Ákos, Reményi Diána, Bodor Richárd és Financsek Gábor tréningezik Fűzfőn edzőik irányításával, kapitányi felügyelet mellett.

Kiss László elmondása szerint ez a legnehezebb edzőtáborok egyike, hiszen napi másfél óra erőfejlesztés mellett kétszer két és fél óra úszás szerepel a programban, azaz minden áldott nap hat és fél órányi, már-már gyilkos terhelést kell kibírniuk a kiválasztottaknak.

„A szárazföldi gyakorlás is a lehető legkeményebb, de a medencében is rengeteg erős és magas iramú hosszt kell megtenniük az úszóknak, úgyhogy napokon belül négykézláb fognak mászkálni az emberek” – vélekedett a kapitány, aki úgy nyilatkozott, a hangulat most még kiváló, „ám nemsokára a melankolikus arckifejezés lesz a leginkább jellemző”.
Kiss úgy véli, túl azon, hogy „a megpróbáltatásokon muszáj túlesni”, ezt a munkát csak edzőtáborban lehet igazán hatékonyan végezni, mert ott garantált a munka és a pihenés megfelelő aránya, a versenyzőknek ugyanis semmi mással nem kell foglalkozniuk.

A mostani, versenyekre történő speciális felkészítés után már a formába hozás van hátra: az élesítés a júniusi külföldi és hazai viadalokon esedékes, hogy aztán mindenki a legjobb formáját adhassa a július végén rajtoló hazai Európa-bajnokságon.