Minden magyar egység továbbjutott

Valamennyi magyar egység továbbjutott – ki közvetlenül a döntőbe, ki a középfutamba – a szegedi világbajnokság tegnapi előfutamaiból.

A papírformának megfelelően minden magyar egység továbbjutott a csütörtök délelőtti 1000 m-es előfutamokból a szegedi világbajnokság első napján. Négy hajó egyből a szombati döntőbe, öt pedig a pénteki középfutamba kvalifikálta magát.

Egyből a döntőbe

A nőknél egyesben és párosban a győzelem, négyesben pedig az első három hely valamelyike jelentett egyenes ági fináléba kerülést, s ezt kihasználták a hazai indulók: Benedek Dalma (K-1), a címvédőként rajtoló Kovács Katalin, Janics Natasa duó (K-2) és a Paksy Tímea, Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra kvartett is megnyerte versenyét, így „megspórolta” magának a mai középfutamot.

A férfiaknál már nem volt ilyen egyszerű a helyzet, a nevezések nagy száma miatt csak a két négyesnek volt esélye arra, hogy megfelelő szerepléssel kihagyhassa a pénteki második „fordulót”. A Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor összeállítású kenus kvartett élt is a lehetőséggel, harmadikként éppen továbbjutott a legjobbak közé, a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor alkotta kajakos egység azonban nem bírt a címvédő németekkel, s mivel ebben a számban csak a győztes örülhetett, a másodikként záró magyarok ma, a vb második napján is vízre szállnak a fináléért.

Egyesben Vajda Attila (C-1) első, a Győri Vízisport SE versenyzője, Benkő Zoltán (K-1) pedig harmadik lett, így csakúgy, mint K-2-ben a győriek háromszoros olimpiai bajnoka, Kammerer Zoltán, aki Kucsera Gáborral az oldalán futamában győzött, valamint a szintén elsőként végzett Kozmann György, Kolonics György (C-2) duó, a ma délelőtti középfutamban folytathatja szereplését.

Első helyen az EB-győztes

Az 500 m-es előfutamok nyitányaként a kenu egyesek előfutamait rendezték, ahol magyar részről Mike Róbert próbált szerencsét, s bár a magyar fiú 400 m-ig vezetett, végül harmadik lett, de így is biztosan jutott a ma délutáni középdöntőbe.

Ugyanitt folytathatja Benkő Zoltán is, aki ugyan futamgyőztes lett, mivel azonban ez a szám a legnépesebb mind közül, ezért az előfutamból nem lehetett közvetlenül a fináléba bekerülni.

A szám újdonsült Európa-bajnoka rögtön a rajt után az élre állt és Janics Natasa bátyjával, a horvát színekben induló Stjepan Janiccsal elszakadt a mezőnytől. A hajrához fej fej mellett haladva érkezett a két versenyző, de a győri kajakos nem engedte ki a kezéből az első helyet, és biztosan került tovább.

Utcahosszal nyertek

Benedek Dalma (K-1) és a Kozmann, Kolonics (C-2) egység is továbbjutott előfutamából: előbbi másodikként, utóbbi duó elsőként kvalifikálta magát a mai középfutamba.

Utcahosszal győzött a Kovács, Janics és a Kammerer, Kucsera kajakospáros is, így ők is vízre szállhatnak a mai középdöntő során.
A Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor kajakos-, a Fürdök Gábor, Csabai Edvin, Pulai Imre, Novák Ferenc kenu- és Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina összetételű női kajakosnégyes szintén folytathatja a versenyzést.