Magyar kapitánykirály

"Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Baróti Lajos utolsó nagy korszakának sikereit fiatalemberként magam is végigszurkolhattam. "

Felejthetetlen élmény és mintegy politikai diadalmenetnek is felért, hogy az 1977-es világbajnoki selejtezősorozatban a Népstadion zsúfolt háza előtt (akkoriban ez 70–80 ezer embert jelentett!) a magyar csapat legyőzte a Szovjetuniót, ugyanígy Romániát. Ezen a két meccsen majdnem annyi volt a rendőr, mint a szurkoló, Kalap, a legendás cukorkaárus az egyik meccs előtt mégis körbefuthatott egy hatalmas magyar lobogóval…

Aztán említhetem ugyanebből a sorozatból a Bolívia elleni 6–0-át, korábbról az osztrákok elleni bécsi 4–2-t, amelyen Törőcsik és Ebedli cseleikkel a sírba kergették a sógorokat. Na és Szombathelyt! Nyilasi lett „Luxemburg grófja”, hiszen egy ötöst vágott a nyolc hazai gólból a vendégválogatottnak.

Az 1978-as világbajnokságon aztán nem sikerült a megdicsőülés sem Barótinak, sem a válogatottnak. Rengeteg bírálat érte őt és a játékosokat is és szinte kegyvesztettként távozott a legendás szakvezető, aki négyszer (1958, 1962, 1966, 1978) irányította a nemzeti együttest világbajnokságon és tevékeny részese volt az 1960-as olimpián bronzérmet és az 1964-es tokiói játékokon aranyérmet nyert válogatott sikerének. Emellett a magyar bajnokságban is maradandót alkotott.

A Magyar Televízió 1-es csatornája Kapitány címmel január 21-én 13.10 órától tűzi műsorára Baróti Lajosról készített dokumentumfilmjét, amely 2005 júliusában készült és többek között beszélgetést tartalmaz a  tavaly december 23-án 92. évében elhunyt korábbi szövetségi kapitánnyal.
Játékos-pályafutását az ETO-nál fejezte be, edzői pályáját pedig ugyanott  kezdte. az álló sorban balról a harmadik baróti lajos.
baróti lajos 90 évesen.