Kilenc magyar aranyérem

A magyar versenyzők 9 arany-, 3 ezüst- és 6 bronzérmet szereztek a Duisburgban rendezett, olimpiai kvalifikációs vb-n.

A győzelmek közül három (C–1 1000 m, női K–1 és C–2 500 m) született az ötkarikás játékok műsorán szereplő számban, emellett a csapat hét férfi és négy női kajakos, illetve három kenus tagja indulási jogot gyűjtött a jövő évi pekingi játékokra. Világbajnok lett a győri Kadler Viktor.

A szombat délutáni 1000 m-es döntők során győzött, mégpedig parádés teljesítménnyel a kenus Vajda Attila és a kajakos Kovács Katalin, előbbi pályafutása első, utóbbi pedig 22. vb-címét szerezte. A nap egyetlen ezüstje a Paksy Tímea, Kovács, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma összeállítású 500-as kvartett érdeme volt, míg a leghosszabb távon a címvédőként indult Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor és a vb-újonc Kozák Danuta, Szabó Gabriella kajak duó a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az 1000 m-es kenucsapat – Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor – szintén harmadik lett.

Vasárnap délelőtt a 200-as finálékat rendezték, itt három elsőség, valamint egy-egy második és harmadik hely jutott a magyaroknak. A kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa EB-sikere után ezúttal is nyert K–1-ben, mellette a Kadler Viktor, Beé István, Boros Gergely, Babella Balázs férfi kajakos és nagy meglepetésre a Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál összeállítású kenus kvartett vehetett át aranyérmet az eredményhirdetéskor. A Paksy, Kovács, Fazekas és Patyi Melinda alkotta női kajak négyesnek a kontinensviadalhoz hasonlóan ezúttal is csak második hely jutott a házigazda németek mögött, az egyetlen 200-as bronzérem pedig Gyertyános Gergely (K–1) nevéhez fűződött.

A zárónap délutánján 500 m-en nyert Kovács (ezzel 23. világbajnoki címét szerezte), a Kozmann György, Kolonics György kenupáros, valamint 200-as diadala után ismételt a Balázs, Horváth, Joób, Sarudi összeállítású kenus kvartett és győzött a Paksy, Fazekas, Keresztesi Alexandra, Benedek ezres négyes is. Az 500-as távon további egy ezüst (Paksy, Benedek) és két bronz (Kammerer, Kucsera és a férfi kajak négyes: Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor) jutott a magyaroknak.