Kapuvárról a Regginába

Labdarúgás - Preklet Csaba, a Győri ETO korábbi játékosa nemrég három évre szóló profiszerződést kötött az olasz élvonalban szereplő Reggina együttesével. A 16 éves futballista egyelőre a klub egyik utánpótláscsapatában szerepel majd.

A Kisalföldben korábban már beszámoltunk róla, hogy az angol élvonalbeli bajnokság, a Premier League egyik csapata, a Reading szeretné leigazolni Preklet Csabát, a Győri ETO FC mindössze 16 éves játékosát, aki tavaly augusztusban kilenc napot töltött el a szigetországban.

Időközben azonban bejelentkezett érte az olasz Reggina is és a futballista nemrég három esztendőre szóló profiszerződést írt alá az olasz első osztályú pontvadászatban legutóbb a 14. helyen végzett alakulathoz.

„Sokat gondolkodtam azon, melyik csapat ajánlatát fogadjam el – mondta érdeklődésünkre Preklet Csaba. – Végül azért döntöttem az olasz klub mellett, mert úgy hallottam, ott jobb az utánpótlás-nevelő munka. Két hétig teszteltek, edzésen és edzőmeccseken is pályára léptem. Végül három évre szóló profiszerződést ajánlottak, amelyet örömmel elfogadtam. Nem leszek egyedüli magyar, hiszen a Ferencváros kapusa, Kovácsik Ádám is velem tart, sőt, úgy tudom, újabb honfitársam érkezik a Regginához próbajátékra. Az egyelőre még nem dőlt el, melyik korosztályban kezdem el a felkészülést, így egyelőre azt sem tudom megmondani, mikor kell utaznom. Lehet, hogy napokon belül, de az is elképzelhető, hogy csak augusztusban. Természetesen szeretnék minél feljebb kerülni a ranglétrán és idővel bemutatkozni a felnőttek között is. Magas vagyok, Olaszországban középhátvédként teszteltek, de a védelem bármely pontján tudok játszani. Érdekesség, hogy Olaszországban szinte mindenhol műfüves pályák vannak, mi is azokon készültünk. Elvittek bennünket a felnőttcsapat mérkőzéseire is, nagyon nagy élmény volt.”

A labdarúgó a tanulást sem hanyagolhatja el a következő években, hiszen két esztendő múlva érettségiznie kell. A játékos szerint ebből a szempontból is ideális lesz a helyzet.

„Az iskola mindössze tíz percre van az edzőközponttól, így ez sem okozhat gondot, minden bizonnyal ott érettségizem majd le. Valamennyire már beszélek olaszul, de a napokban tovább erősítem a nyelvtudásomat, ezenkívül az angolt sem hanyagolom el. Zömében ugyan az ország szinte minden részéből érkező olasz csapattársaim lesznek, de például franciák is vannak az együttesben” – mondta végül a tehetséges fiatal kapuvári futballista.

Kovács Balázs