Kammerer Zoltán duplázott

A Győri Vízisport SE versenyzői ezúttal is remekeltek.
Szombaton az ezerméteres döntőket rendezték a szegedi ob-n

A Győri Vízisport SE versenyzői ezúttal is remekeltek.
Szombaton az ezerméteres döntőket rendezték a szegedi ob-n. A győriek fiatal kajakosa, Benkő Zoltán nyugodtan készülődhetett, hiszen legnagyobb riválisa, Vereckei Ákos a szolnoki versennyel ellentétben ezúttal nem állt rajthoz 1000 méteren. A Győri VSE versenyzője ennek megfelelően könnyedén nyerte meg a számot, és így elsőként szerzett indulási jogot az idei világversenyekre. Ebben a számban a szintén győri Holpert Ervin a harmadik, Salga István pedig az ötödik helyet szerezte meg.

Ugyancsak könnyed győzelmet aratott a kajak kettesek versenyében a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, aki Kucsera Gábor oldalán készülődhet az idei nemzetközi megmérettetésekre. Kammerer négyesben a volt győri Gál Zoltán, valamint Gönczy Gábor és Kucsera Gábor oldalán második lett a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összetételű egység mögött.

A szombati nap szenzációját a női kajak egyesek fináléja adta, melyben Benedek Dalma óriási meglepetésre legyőzte Kovács Katalint. Kovács legutóbb 2004-ben 500 méteren szenvedett vereséget az olimpiai bajnok Janics Natasától, míg 1000 méteren hosszú évek óta nem győzte le őt senki.

A női párosok fináléja is nagy csatát hozott: az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács, Janics egység minimális különbséggel győzte le a Szabó Szilvia, Kozák Danusia duót. Mögöttük a maratoni szakág győri klasszisa, Csay Renáta végzett, aki a hosszabb távhoz hasonlóan Folláth Viviennel indult a viadalon.

Ötszáz méteren a három egyes kivételével minden számban azok az egységek győztek, melyek egy hónappal ezelőtt, a szolnoki első szelektáló viadalon is az élen végeztek. Kajak egyesben a szám háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnoka, Vereckei visszavágott Benkőnek, így ebben a számban pótválogató dönt az EB- és vb-indulásról.

A párosoknál már egyértelműbb volt a helyzet: a kajakosok között a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, valamint az ötkarikás aranyérmes Kovács Katalin, Janics duó, a kenusoknál pedig a hazai vizeken évek óta egyeduralkodó Kozmann György, Kolonics György kettős diadalmaskodott. Mivel ezek az egységek az első szelektáló viadalon is nyertek, ezekben a számokban eldőlt az EB- és vb-indulás.
A legrövidebb távon, azaz 200 méteren a férfi kajaknégyesek fináléja viszont váratlan eredménnyel zárult: a világbajnoki címvédő Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István, Babella Balázs összeállítású kvartett meglepetésre csak második lett a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Boros Gergely alkotta csapat mögött, így valószínűleg ebben a számban is pótválogató lesz.