Győrnek többet kell költeni a város sportjára

Borkai Zsolt, a Fidesz győri polgármesterjelöltje úgy véli, a város nem támogatja kellőképpen az utánpótlás-nevelést.

Szerinte az úgynevezett GYÁÉV-uszoda Győr egyik szégyenfoltja.
„Győrnek sokkal többet kell költenie a szabadidő- és a versenysportra egyaránt – vágott a témába Borkai Zsolt, a Fidesz győri polgármesterjelöltje, aki otthonosan mozog ezen a területen, hiszen olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász volt a maga korában. – Egyrészt a meglévő pályákat, csarnokokat, amelyek sportolásra alkalmasak, azokat meg kell őrizni a győrieknek. Nem tudom elfogadni, hogy bejáratott, bevált létesítményeket, mint például az Adyvárosi Sportcentrum, más városrészbe akarnak telepíttetni.”

Az említett sportcentrum mellett találhatók a Barátság parki bitumenes kispályák, amelyeken a városi futballbajnokságot is rendezik.
„Az előttem szólt polgármesterjelöltekhez hasonlóan én is úgy gondolom, Győr tömegsportjának egyik égető és sok éve megoldatlan gondja a létesítmény állapota. Itt olyan korszerű borítású, esti világítással ellátott centrumot akarunk kialakítani, ami a sokak által kedvelt labdarúgásra is tökéletesen alkalmas lesz. A létesítményeknél maradva támogatjuk azt az elképzelést, amely Marcalvárosban egy minden igényt kielégítő szabadidő- és sportközpontot hozna létre.

Tudom, hogy az extrém sportok kedvelői a Kovács Margit ÁMK előtti betonon és másutt milyen sanyarú körülmények között hódolnak szenvedélyüknek. Én azt mondom, inkább egy kiépített, biztonságos pályán szórakozzanak és ehhez a városnak kell megteremteni a feltéteket.”Borkai szerint az emberek által csak GYÁÉV-uszodaként emlegetett vízisportcentrum Győr egyik szégyenfoltja.

„Évente legalább egyszer hosszú ideig zárva tart, mert elönti az árvíz, és szerintem már lehetetlen olyan állapotba hozni, hogy megfeleljen a modern kor igényeinek. Győrnek szüksége van egy olyan ötvenméteres uszodára, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Ki kell jelölnie a helyét és saját forrásokból, valamint pályázati pénzekből minél hamarabb felépíteni a győriek örömére.”

Az utánpótlás-nevelés fontosságát a fideszes polgármesterjelölt is zászlajára tűzte.„Nemcsak beszélni akarok róla, hanem tenni is érte. Olyan szervezeti rendszert akarunk kialakítani, amelyben a tradicionális sportágak, szakosztályok mellett mások is a jelenleginél jelentősen nagyobb támogatást kapnának. A profi kluboknak is adna a város, de azzal a feltétellel, ha a saját nevelésű versenyzőket, játékosokat eladják, az értük kapott pénz arányos részét kötelesek visszaforgatni a klub utánpótlásába. Másrészt arra törekszünk majd, hogy minél több egyesületben sportolhassanak a fiatalok és ez ne legyen a családi pénztárca függvénye. Ha megvalósul, ez felér egy prevenciós programmal, sokkal kevesebb lesz az utcán lófráló, a drogozó fiatal.”
A nagyrendezvényekről Borkai azt mondja, Győr számára hatalmas imázsnövelő erők.

„Az élsport a várost reprezentálja, ezért is támogatni kell. Olyan gazdasági környezetet kell kialakítani, hogy minél több cég, vállalkozó érezze igényének, jól felfogott érdekének a klubok szponzorálását, a  sport támogatását. Amit az élsportra mondtam, az fokozottabban érvényes a nagy nemzetközi versenyekre. Minden Európa- és világbajnokság hatalmas lehetőség, hogy megismerjék Győrt, elvigyék hírnevét. Ráadásul a rendezvényekkel az itt élők is jól járnak, hiszen az élmények mellett nem elhanyagolható az idegenforgalomból, a vendéglátásból származó haszon sem. Ugyanakkor nem szabad elhanyagolni az itt élők rendszeres megmozgatását sem. Központilag szervezve és irányítva akarjuk növelni a sportos események, például futófesztiválok számát.”

A tervek megvalósításához sok minden szükséges, ebből az egyik legfontosabb – amiből általában a legkevesebb van – a pénz.
„Hogy miből futja majd? Amiből másoknak is, a költségvetésükből. Ha sok magyar város meg tudja oldani, hogy arányaiban jóval több pénzt költ az ott élők sportjára, sportolására, akkor biztos vagyok benne, hogy nekünk is sikerülne.”