Győri érmek a Világkupáról

A Győri Vízisport SE versenyzője, Kammerer Zoltán két ezüst-, Benkő Zoltán pedig egy bronzéremmel térhetett haza a duisburgi Világkupáról.

Remekül szerepelt a Duisburgban megrendezett Világkupán a magyar válogatott. Külön öröm, hogy a győriek két kiválósága összesen három érmet szerzett.

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán Kucsera Gábor oldalán a kajak kettesek 500 méteres távján csak az utolsó métereken szenvedett vereséget a négyszeres világbajnok, olimpiai címvédő német Ronald Rauhe, Tim Wieskötter duótól. Teljesítményük azonban így is biztató, különösen annak fényében, hogy ezren szintén másodikként zárt az egység.

A kajak egyesek versenyében Benkő Zoltán volt érdekelt. Ötszázon az olimpiai bajnok kanadai Adam van Koeverden nyert. Benkő egy századdal kapott ki a spanyol Carlos Perez Rialtól, a harmadik hely azonban mindenképpen dicséretes. Hosszabb távon gyengébben ment Benkő, s végül hetedikként haladt át a célvonalon.

Ami a többi magyar egységet illeti, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Katalin, Janics Natasa páros aranyérmes lett 500 méteren.
A Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor összetételű kajak négyes féltávnál még vezetett a vb-címvédő fehéroroszok előtt, ám végül 29 századdal kikapott. A nőknél a Paksy Tímea, Keresztesi Alexandra, Patyi Melinda, Fazekas Krisztina egység a németek mögött hajszállal maradt le az aranyról.

A kenusoknál a Kolonics György, Kozmann György páros harmadik lett.
Az 1000 méteres finálék során Kovács Katalin és Janics Natasa újabb győzelmet aratott, és Paksy Tímeával, valamint Keresztesi Alexandrával kiegészülve négyesben is a legjobb volt. A kenu egyes mezőnyében hatalmas meglepetésre Vajda Attila is a dobogó tetejére  állhatott fel. Az olimpiai bronzérmes szegedi Vajda az 500-on elért ötödik helye után a hosszabbik távon jó háromnegyed hajóval győzte le többek között a szám 1999-es vb-aranyérmesét, az orosz Makszim Opaljevet, valamint a sorozatban négy világbajnoki címet szerző német Andreas Dittmert.

A kenusoknál kiválóan teljesített az először összetérdelő Metka Márton, Joób Márton duó is, amely a Kolonics György, Kozmann György kettős helyett indult, s lett harmadik. Kolonicsék lábtámasza ugyanis közvetlenül a finálé előtt eltört, ezért nem tudtak odaállni a rajthoz.