Győrben már a kupa fele

A Graboplast-ETO küzdelmes mérkőzésen 27–21-re nyert a női kézilabda EHF-kupa első mérkőzésén.

Graboplast-ETO – Cornexi-Alcoa 27 – 21

A három bajnoki találkozót követően ezúttal az EHF-kupa fináléjában adott randevút egymásnak a Graboplast-ETO és a Cornexi-Alcoa. Nagy volt a fogadkozás Győrött, hogy az idei szezonban negyedszer is „elkapják” a fehérváriakat – a legtöbben tíz gól fölötti győri győzelmet jósoltak – , a túloldalon pedig érthetően arra készültek, hogy meglepjék Görbiczéket.

Az első váratlan húzás mégis Róth Kálmán nevéhez fűződik, aki azt a Petróczi Viktóriát állította kapuba, aki hetek óta még a keretbe sem fért oda. Az elképzelés bevált, hiszen a fiatal hálóőr egy-két hibát leszámítva végig nagyszerűen védett.

A találkozót követően érthetően boldogan nyilatkozott Petróczi: „Bevallom, nem tudom, eddig miért nem kerültem a csapatba, de nem foglalkoztam ezzel, dolgoztam keményen. Ennek pedig most meglett a gyümölcse. Nagyon boldog vagyok, hogy egy EHF-kupa-döntőt végigvédhettem, s hogy ilyen jól ment a védés. Úgy gondolom, a hat gólnak elégnek kell lenni a visszavágón.”

Róth Kálmán így indokolta Petróczi kapuba állítását: „A szezon elején világosan megmondtam a csapatnak, hogy három kapus van, akik felváltva védenek majd. Petróczit az utóbbi időben elsősorban szakmai okok miatt »jegeltem« a döntőre, így ellenfelünk nem tudott felkészülni belőle. Szerencsére jól sült el ez a húzás, örülök, hogy Petróczi így tudott élni a lehetőséggel.”

A találkozót egyébként végig kézben tartották a győriek, a vendég Cornexi-Alcoa egyetlenegyszer sem vezetett. A győriek ellenben már az első félidő első felében megléptek riválisuktól. Közrejátszott ebben a már említett Petróczi-parádé, valamint a hatékony védekezés, továbbá támadásban is ötletesen játszott ekkor a csapat. Előfordult, hogy egy emberhátrányos szituációt 2–0-ra nyertek meg Görbiczék.
A Cornexi ellenben kilenc percig gólképtelennek bizonyult, így 8–6-ról rövid idő alatt 13–6-ra változott az eredmény. Sokan azt hitték: a bajnoki alapszakasz során lejátszott mérkőzéshez hasonlóan összeomlik Szabó Edina együttese, ám éppen a fehérvári szakvezető időkérése után, ha nem is azonnal, de felállt a padlóról a Cornexi. A játékrész hajrája egyértelműen a vendégeké volt. Balogh Bea vezérletével az utolsó hat percet 4–0-ra a székesfehérvári gárda nyerte, így harminc perc után még minden nyílt volt.

Szünet után hosszú percekig ismételten fej fej mellett haladt a két csapat, a győriek őrizték háromgólos előnyüket, de érezték, ez a visszavágón kevés lesz.

Meg is rázták magukat, s a 38., valamint a 42. perc között zsinórban öt gólt dobtak. Görbicz kétszer, Vérten pedig háromszor vette be az egyébként alaposan feljavult Sugár kapuját. Ismét úgy festett, összeroppan az ellenfél, de a Cornexi ezt a szívességet megint nem tette meg.

Úgy, ahogyan az első félidőben, nem tudtak már felzárkózni Sitiék, ám a különbség már nem nagyon nőtt, sőt, úgy tűnt, „csak” ötgólos előnnyel utazhat a vasárnapi visszavágóra a Graboplast-ETO. Bradeanu azonban az utolsó pillanatban hatra növelte a különbséget.
A valós tudásukat csak időnként megcsillogtató zöld-fehérek így is megnyugtató előnyt szereztek a visszavágóra. Róth Kálmán is ekképpen nyilatkozott: „Nem tudom, miből gondolták egyesek, hogy itt ma »mészárlást« rendezünk. A Cornexi jó csapat, mely bebizonyította most is, hogy a nagy meccsekre képes felszívni magát. Úgy gondolom, azért a hat gólnak elegendőnek kell lennie, már csak azért is, mert a fehérváriaktól nem emlékszem, hogy bármikor ennél nagyobb arányú vereséget szenvedtünk volna.”

A játékvezetés egyébként nem aratott osztatlan sikert Győrött. Különösen a passzívok megítélésében tűnt következetlennek a litván páros. Róth Kálmán ezzel kapcsolatban a következőket mondta: „Nem foglalkozom a játékvezetéssel, annyit azonban mindenképpen megjegyeznék, hogy a bírói felfogás igencsak furcsa volt, remélem, a visszavágón hasonlóan fújnak majd az ukrán játékvezetők is.”

A vendégek szakvezetője, Szabó Edina nem tűnt csalódottnak a lefújást követően: „Izgalmas találkozót játszottunk, amelyen mindkét fél magas hőfokon égett, a látványos, szép kézilabda egy kicsit háttérbe szorult. Úgy érzem, igazságos az eredmény, mert lehetett volna kisebb, de nagyobb is a különbség. A hat gól határeset, a visszavágón természetesen mindent megpróbálunk megtenni azért, hogy ledolgozzuk hátrányunkat, ám azt el kell ismerni, a győri erősebb csapat, mint a miénk.”

A játékosok mondták

Simona Gogirla: – Kemény, nagyon küzdelmes mérkőzésen az első félidőben jobban, a másodikban egy kicsit gyengébben játszottunk, de így is magabiztosan győztünk. Remélem, a megszerzett előny elegendő lesz a visszavágón a kupagyőzelemhez.

Vérten Orsolya: – Amennyiben a visszavágón úgy tudunk játszani a Cornexi otthonában, mint legutóbb a bajnokság során, akkor a mienk lehet a kupa. Úgy érzem, nem játszottunk rosszul, nekem is elég jól ment a játék, bár egy-két ziccer kimaradt. Vasárnap remélem, már bemennek ezek a lehetőségek is.

Borbás Rita: – Hazai pályán nagyobb előnyt reméltem, de a hat gól így is megnyugtatónak tűnik.

Herr Orsolya: – Végig mi irányítottuk a játékot, hiszen az ellenfél egyszer sem vezetett. Kár, hogy a második félidőben, mikor nyolc góllal vezettünk, hagytuk, hogy feljebb zárkózzon a Cornexi. Ettől függetlenül szerintem a hat gól birtokában nyugodtan utazhatunk a visszavágóra.

Mörtel Renáta: – A meccs előtt hatgólos győzelmet reméltem, ami be is jött. Végig vezetve magabiztosan győztünk. Petróczi fantasztikusan védett, de a védekezésünk is az egész meccs folyamán megfelelő volt.

Bódi Bernadett: – Bíztam abban, hogy legalább nyolc vagy tíz góllal győzünk. Hat lett belőle, de a játék képe alapján úgy érzem, ez is elég lesz a visszavágón a végső győzelemhez.